Panasonic Lumix TZ30 quick review

Zoom is niet de enige opvallende eigenschap die deze camera uniek maakt (er zijn meer concurrenten zie dat ook hebben). Op alle fronten is de TZ30 flexibel inzetbaar. Hij heeft een mooie 24mm groothoekstand, een verbeterde sensor, PASM-standen inclusief handmatige instellingsmogelijkheden, een 50p FullHD-videostand met stereogeluid en last but nog least… snelheid (10 bps). 

In vergelijking met zijn voorganger is de TZ30 op een aantal fronten vooruit gegaan. De resolutie is gelijkgebleven, maar daar staat wel een vernieuwde sensor met ondersteuning voor hogere gevoeligheden (tot en met ISO 6400) tegenover. Het zoomvermogen is opgeschroefd van 16x naar 20x optische zoom (24-480 mm ipv 24-384 mm). En de videostand is verbeterd; de TZ30 filmt nu met 50 bps in 1080p. Naast AVCHD kan nu ook het MP4-videoformaat gebruikt worden (dat als bestand wat eenvoudiger in gebruik is). 

Algemeen
 
Merk Panasonic
Productnaam Lumix DMC-TZ30 Black
Productcode DMC-TZ30EG-K
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Compactcamera
Beelden per seconde 10 fps
Digitale zoom 4 x
Optische zoom 20 x
Aantal autofocuspunten 23
Ingebouwde flitser
Automatisch scherpstellen
Handmatig scherpstellen
Automatische belichting
Gezichtsherkenning
Sluitertijd (min.) 1/2000 sec
Sluitertijd (max.) 15 sec.
Night shot
Smile shutter
Intern geheugen 12 MB
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Zelfontspanner
Microfoon Stereo
Sensor
Resolutie 14.1 MPixel
Beeldsensor formaat 1/2.33″
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 4320 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3240 pixels
Beeldverhouding 1:1
Beeldverhouding 3:2
Beeldverhouding 4:3
Beeldverhouding 5:4
Beeldverhouding 16:9
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Rode ogen-reductie
Beeldstabilisatie Optisch
Automatische witbalans
Handmatige witbalans
ISO gevoeligheid minimaal 100
ISO gevoeligheid maximaal 6400
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 460000 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Aansluitingen
Audio/video uitgang
PictBridge compatible
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
Bluetooth
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
WiFi verbinding
Externe flitser aansluiting
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 5.9 cm
Afmetingen – Breedte 10.5 cm
Afmetingen – Diepte 2.88 cm
Gewicht 206 gram
Batterijduur (CIPA) 260 foto’s
Waterdicht
Stofbestendig
Schokbestendig
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 50 fps
Lenseigenschappen
Brandpuntsafstand (min.) 4.3 mm
Brandpuntsafstand (max.) 85 mm
Brandpuntsafstand (min.) (35mm equiv.) 24 mm
Brandpuntsafstand (max.) (35mm equiv.) 480 mm
Maximaal diafragma (uitgezoomd) 3.3
Maximaal diafragma (ingezoomd) 6.4

De Panasonic Lumix TZ30 is de opvolger van de populaire TZ20. De TZ-serie kenmerkt zich door zijn grote zoombereik, uitgebreide instellingsmogelijkheden (inclusief PASM-standen) en veel extra’s, zoals een ingebouwde gps. Terwijl de TZ20 met 16x optische zoom al een comfortabel bereik van 24-384 mm bezat, gaat de TZ30 nog 25% verder tot en met 480 mm. 

Allrounder

Panasonic richt zich met de TZ30 op veeleisende consumenten en gevorderde (amateur)fotografen die een groot scala aan mogelijkheden in een compacte camera willen terugzien. Tien jaar terug waren de specificaties van een camera als deze nog compleet ondenkbaar: 20x optische zoom in een compacte body! Daar was destijd nog een uit de kluiten gewassen bridgecamera voor nodig. Het TZ-avontuur begon in 2006 met de Lumix TZ1 met 10x optische zoom (destijds ongekend in de behuizing van een compactcamera). Daarna volgden vele opvolgers, eindigend bij de TZ20 die in januari 2011 werd aangekondigd. Deze wordt nu opgevolgd door de TZ30 (en ook min of meer door de TZ25).

Een samenvatting van de belangrijkste specificaties:

 • 24 mm groothoek-stand
 • 20x optische zoom (24-480 mm eq.)
 • Nieuwe ‘High Sensitivity’ MOS sensor (14 megapixels)
 • Draaiwieltje met PASM-standen (handmatige sluitertijd/diafragma)
 • 0,1 seconde sluitervertraging (Light Speed AF)
 • 10 foto’s per seconde
 • 7,6 cm aanraakgevoelig scherm
 • Gps chip (met foto database)
 • 50p FullHD video (stereo)

Quick review?

Een ‘quick review’ is een nieuw fenomeen op Technyx, en bestaat uit de volgende delen: een uitgebreide test van de beeldkwaliteit (die vergeleken wordt met verschillende andere camera’s), een beknopte praktijktest, een uitwerking van de bevindingen (bijzondere eigenschappen en kanttekeningen) en een conclusie. Een quick review is wat korter dan een reguliere review. Met name compactcamera’s zullen als ‘quick review’ verschijnen en systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s als reguliere, meer uitgebreide, review. 

De TZ30 is op alle fronten verbeterd ten opzichte van de TZ20, maar we hebben wel een paar kleine opmerkingen.

Play/Rec schuifknop

Net als zijn voorganger heeft de TZ30 een schuifknop aan de achterzijde waarmee je overschakelt van fotograferen of filmen naar het bekijken van foto’s. De meeste andere camerafabrikanten doen dit via een afspeelknop. Het nadeel van de methode van Panasonic is dat je in een speciale modus voor het bekijken van foto’s terecht komt. In die modus kun je geen foto’s maken. Waar het bij veel andere camera’s voldoende is om op de ontspanknop te drukken op de afspeelmodus te verlaten, moet je bij de TZ30 eerst de knop weer terugzetten in de fotomodus. Dat is wat omslachtig.

Geen RAW

De TZ30 is een vrij geavanceerde camera met z’n handmatige standen in de PASM-modus. Wie de TZ30 voor ‘erbij’ heeft, bijvoorbeeld naast een spiegelreflexcamera, zal mogelijk een RAW-stand missen. Dat zou het mogelijk maken om de maximale beeldkwaliteit uit de opnamen te persen. Heel vreemd is de keuze van Panasonic overigens niet om dit weg te laten; de concurrenten in dit prijssegment bieden meestal ook ondersteunin voor RAW.

Beeldstabilisatie en zoom

De verbeterde beeldstabilisatie in de TZ30 presteert zeer goed. Ook op de uiterste telestand oogt het beeld verbluffend stabiel. Toch blijft die stand de zwakste schakel, omdat de kans aanwezig blijft dat er (lichte) bewegingsonscherpte te zien is. Beweging kan nog steeds leiden tot bewegingsonscherpte, oftewel een licht bewogen (dus onscherpe) foto. Dat zagen we terug in enkele testfoto’s, hoewel het merendeel er goed uitzag.

Sensor en ruisreductie

Zoals eerder besproken is de TZ30 uitgerust met een nieuwe ‘high sensitivity’ MOS-sensor, die beter om kan gaan met slecht licht. Naast een nieuwe sensor gebruikt Panasonic ook een beeldprocessor en verbeterde ruisreductie alrgoritmen. Dat laatste zou met name donkere egale gebieden ten goede komen. Niet het hele beeld wordt gefilterd, maar met name egale delen (waar ruis het meest zichtbaar is). Overige delen met veel details zouden minder sterk gefilterd worden, om details te behouden. 

Verbeterde beeldstabilisatie

De TZ30 is voorzien van verbeterde optische beeldstabilisatie genaamd Power O.I.S. Deze zouden trillingen nog beter compenseren, wat vooral nuttig is op de uiterste telestand.

Net als de TZ20 heeft de TZ30 een PASM-knop, stereo microfoon en dedicated videoknop

Video

De videomodus is aangevuld met een 1080p50 FullHD stand in AVCHD Progressive en 1080p25 in MP4. Het geluid wordt opgeslagen via een stereomicrofoon.

GPS

Net als voorganger TZ20 is de TZ30 voorzien van een GPS chip. De chip is echter verbeterd en gaat verder dan geotaggen alleen. Het is mogelijk om kaartgegevens van een stad of een bepaald gebied op een SD-kaartje te zetten om vervolgens via de camera geografische informatie op te vragen in het gebied waar je je bevindt. Net als met een telefoon met gps of navigatiesysteem kun je zo zien welke bezienswaardigheden zich in de buurt bevinden. Foto’s met geo-tags worden automatisch gesorteerd en kunnen samen met de kaart worden weergegeven. De camera geeft ook de namen weer van landen, provincies, gemeentes, steden en bezienswaardigheden. De totale beschikbare informatie – meegeleverd op een dvd – bestrijkt 203 landen en regio’s wereldwijd inclusief meer dan 1.000.000 bezienswaardigheden in 82 landen en regio’s.

Snelheid

De snelheid valt op. Er is geen merkbare vertraging, oftewel sluitervertraging. Zodra je op de ontspanknop drukt, wordt de foto gemaakt. Alleen is slecht licht, als de camera niet goed kan scherpstellen, is er sprake van enige vertraging. Maar zelfs in een matig verlichte huiskamer valt dit erg mee. De 10 foto’s die de TZ30 achter elkaar kan maken in een enkele seconde kunnen goed van pas komen voor het vastleggen van actie.

Aanraakgevoelig lcd-scherm

Het 7,6 cm lcd-scherm is aanraakgevoelig en laat makkelijk besturen. Ook kan de camera’s foto’s maken met 10 beelden per seconde, met een sluitertijdvertraging van slechts 0,1 seconde (door Panasonic Light Speed AF genoemd).

Ook de achterzijde is nauwelijks veranderd. De Exposure-knop heeft een dubbelfunctie gekregen (map).

Zoom

De Panasonic Lumix TZ30 heeft een zoombereik van 24 mm tot en met 480 mm. Panasonic is overigens niet uniek met dit bereik (er zijn sinds dit jaar meer compacte camera’s met 20x zoom of meer). Het optisch zoomvermogen kan worden opgevoerd middels een de Intelligent Resolution-technologie. Dit is een vorm van digitale zoom, Panasonic noemt het ‘intelligent zoom’, dat minder kwaliteitsverlies oplevert dan normale digitale zoom. Dat is onder andere mogelijk dankzij de resolutie en de beeldprocessor. Het werkt in de praktijk redelijk, maar naarmate je inzoomt gaat de beeldkwaliteit wel achteruit.

Ga met de muis op de afbeelding staan om de volledig uitgezoomde lens te zien

De Panasonic TZ30 levert goede beeldkwaliteit af. Net zoals andere compactcamera’s (met dezelfde sensorgrootte) zijn de details wat grover dan bij een spiegelreflexcamera. Ook wanneer je flink inzoomt blijft de camera goed presteren. 

Saturatie afwijking

De saturatieafwijking laat zien of een foto oververzadigd is. Bij veel compactcamera is dit meestal het geval, omdat fabrikanten de kleuren (evenals de scherpte) flink oppeppen. De gedachte is dat de consument dit mooi vindt. Voor consumenten die niet aan beeldbewerking doen is dat vaak ook het geval; de foto ziet er uit zichzelf al strak uit. De Panasonic Lumix TZ30 past ook flink wat verzadiging toe; 29,2% meer dan in de werkelijkheid.

{GRAPH|8754|129245,116891,117808,142812,139198,129705,145602,137862,143884,129369,144017,146554-FF0000,149618,109483,147817,149611,148999,129272}

Ruisniveau op lage ISO

Op ISO 200 is er amper sprake van ruis. Sterker nog, dit is meestal de meest ‘schone’ stand. Er zijn camera’s die lager gaan, maar voor onze vergelijking gaan we uit van ISO 200 omdat dit een stand is waar iedere compactcamera over beschikt. Je ziet al dat zelfs op ISO 200 kleine verschillen wat betreft ruis zichtbaar zijn. De TZ30 zit in de middenmoot.

{GRAPH|8837|129245,116891,117808,142812,139198,129705,145602,137862,143884,129369,144017,146554-FF0000,149618,109483,147817,149611,148999,129272}

Scherpte

Hoe scherp zijn de foto’s? Dus in het centrum, in de hoeken en gemiddeld? Dat zie je hieronder. Scherpte (via een testkaart) wordt gedefinieerd door de overgangen tussen vlakken van verschillende tonen (bijvoorbeeld zwart en wit). Hierbij moet wel wordt opgemerkt dat sommige fabrikanten flink wat softwarematige verscherping toepassen (en één meer dan de ander).

{GRAPH|9103|129245,116891,117808,142812,139198,129705,145602,137862,143884,129369,144017,146554-FF0000,149618,109483,147817,149611,148999,129272}

Tijdens de introductie vertelde Panasonic dat de TZ30 beter om kon gaan met ruis vergeleken met z’n voorganger, door een combinatie van verbeterde sensor, beeldprocessor en slimme algoritmen. Er wordt bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt tussen een egaal grijs vlak en een onderdeel met een hoog contras (lees: veel details). In een egaal grijs vlak wordt dan meer ruisreductie toegepast, omdat dit het meest zichtbaar is.

Zoals je kunt zien aan de onderstaande testfoto’s presteert de TZ30 tot en met ISO 1600 vrij goed. Daarboven wordt ruis zichtbaar storend.


Van links naar rechts: ISO 200, 800, 1600 en 3200

Vergeleken met…

Als we de scores op ISO 3200 vergelijken met andere camera’s dan doet de TZ30 het niet slecht. Opvallend genoeg scoort de Panasonic FZ150 nog een stuk beter. De NEX-5N is ter referentie opgenomen.

{GRAPH|8839|129245,116891,117808,142812,139198,129705,145602,137862,143884,129369,144017,146554-FF0000,149618,109483,147817,149611,148999,129272}

De TZ30 is niet revolutionair verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, maar is wel met z’n tijd meegegaan. Het bereik is opgevoerd tot maar liefst 480 mm, de beeldstabilisatie is verbeterd en de ruisprestaties zijn beter. Op alle fronten – snelheid, video, zoom – is de camera er dus op vooruitgegaan. Verder verschilt de camera niet heel veel van z’n voorganger; ook de knoppenindeling is nagenoeg identiek. Voor bestaande gebruikers van de TZ-serie is dat alleen maar prettig. De Panasonic Lumix TZ30 is een uitstekende allround camera die – compleet met gps en PASM-standen – alles biedt voor de beginnende of gevorderde amateur of een bezitter van een spiegelreflexcamera die op vakantie niet teveel wil sjouwen.

Pluspunten

 • 20x optische zoom in een compacte camera
 • Mooi bereik van 24-480 mm
 • PASM-standen
 • GPS
 • Snelle reactietijd
 • Aanraakgevoelig scherm
 • 50p FullHD met stereogeluid

Minpunten

 • Afspelen/fotograferen schakelaar minder handig
 • Geen raw
 • Relatief hoge prijs in compactsegment
 • Foto’s wat oververzadigd
 • Op uiterste telestand op 100% soms wat grof detailleerd

Hieronder zie je een aantal foto’s gemaakt met de Panasonic Lumix TZ30. De foto’s zijn klikbaar.

Panasonic TZ30 zoom Panasonic TZ30 zoom Panasonic TZ30 zoom Panasonic TZ30 Panasonic TZ30

Panasonic TZ30Panasonic TZ30 Panasonic TZ30

Alleen is slecht licht

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *