Panasonic Lumix TZ25 en TZ30 superzooms

Panasonic komt met een zestal nieuwe compactcamera’s, waarvan enkele topmodellen in dat segment. Zo wordt de populaire TZ20 opgevolgd door de TZ25 en de TZ30 met respectievelijk 16x en 20x optische zoom. Panasonic heeft veel succes gehad met de populaire TZ-serie, die bekend staat om de relatief compacte camera’s en een groot optisch zoombereik. Het begon in 2006 met de Lumix TZ1 met 10x optische zoom (destijds ongekend in de behuizing van een compactcamera). Daarna volgen vele opvolgers, eindigend bij de TZ20 die in januari 2011 werd aangekondigd. Deze wordt nu opgevolgd door twee nieuwe telgen in de TZ-serie.

Lumix TZ25

De TZ25 biedt – net als de TZ20 – 16x optische zoom, maar nu in een nog meer compacte behuizing. Hij begint bij 24mm en gaat tot maar liefst 384mm (35mm equivalent). Hij is uitgerust met een nieuwe ‘high sensitivity’ MOS-sensor van 12,1 megapixels, een 1080i50 en 1080p24 videomodus, HDR en een verbeterde optische beeldstabilisatie: Power O.I.S. Deze zouden trillingen nog beter compenseren, wat vooral nuttig is op de uiterste telestand. Het optisch zoomvermogen kan worden opgevoerd middels een de Intelligent Resolution-technologie. Dit is een vorm van digitale zoom (Panasonic noemt het dus ‘intelligent zoom’), waarbij het zoomvermogen verdubbeld kan worden, zonder dat er echt aan beeldkwaliteit wordt ingeboet. Dit zou mogelijk zijn door de hoge resoluties die vandaag de dag gangbaar zijn. De TZ25 is net als de TZ30 voorzien van ‘Nano Surface Coating’ die zorgt voor een bijzonder lage lichtreflectie, wat ghosts en flares moet minimaliseren. Ook zou de sensor, de beeldprocessor en de alrgoritmen dermate verbeterd zijn dat de nieuwe generatie TZ-camera’s beduidend minder ruis produceren. Panasonic demonstreerde ons onder andere een methode waarbij de ruis in donkere egale gebieden werd gefiltert, terwijl dat in de rest van het beeld niet gebeurt (om de scherpte te behouden). De TZ25 heeft een adviesprijs van € 299 en is leverbaar vanaf maart.

De Panasonic Lumix TZ25

Lumix TZ30

De formele opvolger van de TZ20 is de TZ30 die de limiet opvoert tot maar liefst 20x zoom (net zoals de Optio VS20 van Pentax). De TZ30 beschikt over dezelfde verbeteringen als de TZ25, maar het zoombereik loopt van 24mm tot en met 480mm. Ook dit bereik kan kunstmatig worden verdubbeld middels ‘intelligent zoom’. Deze biedt echter een 1080p50 Full HD videomodus in AVCHD Progressive en 1080p25 in MP4 en geluid via een stereomicrofoon. Het 7,6 cm lcd-scherm is aanraakgevoelig en laat makkelijk besturen. Ook kan de camera’s foto’s maken met 10 beelden per seconde, met een sluitertijdvertraging van slechts 0,1 seconde (door Panasonic Light Speed AF genoemd).

Net als de TZ20 is de TZ30 voorzien van een GPS chip. De chip is echter verbeterd en gaat verder dan geotaggen alleen. Het is mogelijk om kaartgegevens van een stad of een bepaald gebied op een SD-kaartje te zetten om vervolgens via de camera geografische informatie op te vragen in het gebied waar je je bevindt. Net als met een telefoon met gps of navigatiesysteem kun je zo zien welke bezienswaardigheden zich in de buurt bevinden. Foto’s met geo-tags worden automatisch gesorteerd en kunnen samen met de kaart worden weergegeven. De camera geeft ook de namen weer van landen, provincies, gemeentes, steden en bezienswaardigheden. De totale beschikbare informatie – meegeleverd op een dvd – bestrijkt 203 landen en regio’s wereldwijd inclusief meer dan 1.000.000 bezienswaardigheden in 82 landen en regio’s. .

Panasonic Lumix TZ30

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *