Panasonic Lumix LX7 op komst

Gisteren meldden we al dat Panasonic in totaal vier camera’s had aangekondigd. De G5 en FZ200 hebben we al besproken; vandaag zijn de andere twee modellen aan de beurt. En we beginnen met de LX7. De Panasonic Lumix LX7 komt als opvolger van de LX5, die aanstaande zaterdag exact twee jaar meegaat. Dat is een behoorlijke tijd in deze snel bewegende markt, en dat vertaalt zich terug in de verbeteringen die de LX7 met zich meebrengt.

Nieuwe sensor

We beginnen met de sensor. Op het eerste gezicht lijkt daar niet zoveel aan veranderd. Het formaat is met 1/1.7″ vrijwel gelijk aan z’n voorganger, en ook de resoluties zijn allemaal gelijk gebleven. Zo kan je in de verhouding 4:3 nog steeds een foto maken met 3648 x 2736 beeldpunten, en bijvoorbeeld op 3:2-formaat nog altijd 3776 x 2520.

Toch is het een compleet nieuw model. De LX5 had nog een CCD-sensor aan boord, terwijl de LX7 een sensor van het CMOS-type heeft. Panasonic spreekt zelf van een “High-sensitiviy MOS Sensor”. Samen met de nieuwe Venus Engine VII FHD beeldprocessor zou deze sensor betere signaal/ruisprestaties moeten hebben. Dat levert niet alleen mooiere resultaten in slechte lichtomstandigheden op, maar zorgt ook voor een groter dynamisch bereik. Het ISO-bereik is niet uitgebreid, maar waar bij de LX5 een ‘boost’-stand nodig was voor ISO 6400 en 12.800, is de 6400 nu in het normale bereik opgenomen.

De videomogelijkheden zijn met deze nieuwe sensor/processor-combinatie ook verbeterd. Zoals het “FHD” in de naam van de processor al doet vermoeden,  beschikt de LX7 nu ook over een Full HD videomodus. De LX5 was nog beperkt tot 720p. Om het mooiere beeld te ondersteunen is de mono-microfoon vervangen door een stereo-exemplaar.

Weer iets lichtsterker

Het objectief is ook nieuw. De brandpuntsafstanden zijn iets aangepast, zodat ze samen met de nieuwe sensor hetzelfde kleinbeeld-equivalent opleveren van 24 tot 90mm. Wat niet gelijk blijft, is het maximale diafragma. De LX7 heeft een maximale lensopening van f/1.4 op 24mm, en f/2.3 op 90mm. Dat zijn indrukwekkende cijfers, waarmee de grenzen in dit segment weer iets verlegd worden. En voor wie het nu allemaal te licht wordt, heeft Panasonic een 3-stops ND-filter ingebouwd.

Nieuwe bedieningselementen

De bediening van het toestel is ook iets gewijzigd. Het diafragma wordt nu bediend met een speciale ring rond het objectief,  en het ND-filter heeft een fysiek drukknopje op de achterkant gekregen. Dat knopje kan je overigens ook iets naar links en rechts bewegen om handmatig mee scherp te stellen. Tot slot is de resolutie van het beeldscherm verdubbeld, van 480.000 punten naar 920.000.

 

Groter is niet altijd beter

Grotere lensopening, grotere gevoeligheid, grotere videoresolutie: allemaal zaken die we alleen maar toe kunnen juichen. Dat geldt echter niet voor het stroomverbruik, wat helaas ook gegroeid is: volgens de CIPA-norm hield de LX5 het nog 400 foto’s vol op één lading. Bij de LX7, die dezelfde batterij gebruikt, is dit aantal verlaagd naar 330. En om het grotere objectief, het ND-filter en de twee nieuwe bedieningsknoppen te huisvesten is de camera ook iets gegroeid, maar de verschillen zijn zo klein dat je ze echt naast elkaar moet zetten om het te merken.

Prijs en beschikbaarheid

De Nederlandse divisie van Panasonic heeft nog geen informatie, maar in Duitsland wordt een adviesprijs van 529 euro genoemd. Volgende maand moet de camera in de winkels verschijnen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *