Panasonic Lumix G5 hands-on preview

Algemeen
  Geen foto
Merk Panasonic
Productnaam Lumix DMC-G5 Powerzoom Black 14-42mm kit
Productcode DMC-G5XEG-K
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Systeemcamera
Beelden per seconde 6 fps
Digitale zoom 4 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 23
Ingebouwde flitser
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 60 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Sensor
Resolutie 16.1 MPixel
Beeldverwerking Venus VII
Beeldsensor formaat Four Thirds
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 4608 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3456 pixels
Beeldverhouding 1:1
Beeldverhouding 3:2
Beeldverhouding 4:3
Beeldverhouding 16:9
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Beeldstabilisatie Optisch
ISO gevoeligheid minimaal 160
ISO gevoeligheid maximaal 12800
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 920000 dots
Live view
Zoeker type Elektronisch
Zoeker dekking 100 %
Zoeker vergroting 1.4 x
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 8.3 cm
Afmetingen – Breedte 12 cm
Afmetingen – Diepte 7.1 cm
Gewicht 396 gram
Batterijduur (CIPA) 320 foto’s
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 60 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Type lens Panasonic Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6
Brandpuntsafstand (min.) 14 mm
Brandpuntsafstand (max.) 42 mm
Maximaal diafragma (uitgezoomd) f/3.5
Maximaal diafragma (ingezoomd) f/5.6
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

Hieronder zie je meer afbeeldingen van de nieuwe Panasonic Lumix G5:

Panasonic heeft in Budapest de Lumix G5 aangekondigd – de opvolger van de populaire Lumix G3 die we vorig jaar getest hebben. Net als de G3 is de G5 uitgerust met een 16 megapixel-sensor en een uitklapbaar lcd-scherm van 7,6 cm (3 inch). Ook kan de camera nog steeds Full HD video’s produceren. Wat vooral opvalt ten opzichte van de G3 is dat Panasonic de body heeft gewijzigd. Zo is de positie van de ontspanknop net zoals bij de G2 weer naar voren geplaatst.

Een andere eigenschap ten opzichte van de G3 is dat de G5 nu ook op ISO 12.800 kan filmen en fotograferen (en nu ook op 1080p50). Als beeldprocessor gebruikt de camera de Venus Engine VII. De camera is beschikbaar in drie kleuren (zwart, zilver en wit) en wordt geleverd met verschillende lenzen, zoals de standaard 14-42mm, de compacte Vario X en de nieuwe 12-35mm f2.8. Nieuw is de 45-150mm f/4-5.6.

Belangrijkste specificaties:

 • 16 megapixel sensor
 • 7,6 cm kantelbaar lcd-scherm (920k)
 • Touchscreen
 • Ingebouwde EVF
 • Venus Engine VII beeldprocessor
 • ISO 160-12.800
 • 1080p50 video (stereo)
 • 6 bps
 • Leverbaar in zwart, zilver en grijs
 • Lightspeed AF
 • Elektronische waterpas
 • HDR
 • Lagere accuduur (320 ipv 270)
 • Touch AF tijdens EVF-gebruik

Body

De body van de G5 is iets anders dan die van de G3. De verschillen zijn niet heel groot, maar met name de positie van de ontspanknop en de grip zijn aangepast. Toen de G3 uitkwam, viel deze juist op omdat hij zoveel compacter was dan de G2. Dat ging echter wel ten koste van de grip, die gemarginaliseerd was. De ontspanknop werd helemaal bovenop de camera geplaatst, waardoor deze minder prettig bedienbaar was. Met de G5 gaat Panasonic weer een beetje terug naar het oorspronkelijke ontwerp, al is de G5 nog steeds een stuk compacter dan de G2 of GH2. 

Schuifknopje

De nieuwe positie van de ontspanknop liet ruimte over voor iets extra’s: een schuifknopje dat net zo aanvoelt als die op de PowerZoom-objectieven. Het is dan ook niet verrassend dat deze bedoeld zijn om elektronisch mee te zoomen (in combinatie met lenzen waarop dat mogelijk is). Je hoeft voortaan dus niet meer te zoomen via de knop op de lens zelf, maar kunt dit nu ook via de body regelen. Als je een reguliere lens gebruikt, kun je met het schuifje een andere functie bedienen, zoals belichtingscompensatie.

Overig

Verder valt op dat de videoknop verhuisd is van de achterkant naar de bovenkant. Aan de achterzijde zijn een paar knoppen gewijzigd en zijn de vier centrale knoppen vervangen door één grote ronde knop (zonder nieuwe functionaliteit overigens). Onder de zoeker zit een sensor die detecteert of een oog voor de zoeker zit of niet; afhankelijk daarvan wordt het beeld in de zoeker of op het lcd-scherm getoond. Het wisselen ging redelijk vlot, zo bleek uit onze praktijktest.

Op een internationaal evenement hebben we de Lumix G5 een ruime dag kunnen testen. De camera voelt direct vertrouwd als je de G3 gewend bent, maar de grip voelt beter. Ook aan de achterzijde is er een plekje voor de duim gereserveerd, waardoor je de G5 echt prettig kunt vasthouden. Verder reageert de camera vlot en is het lcd-schermpje erg handig voor creatieve shots. Desondanks hadden we niet echt het gevoel dat we met een compleet nieuwe camera te maken hadden. De G5 lijkt in veel opzichten erg op de G3.

De camera is leverbaar in zwart, zilver en wit. Voor de zilveren versie is er een bijpassend gekleurde kitlens. Het was op dat moment niet duidelijk of er ook een witte kitlens komt voor de witte G5. We hebben een reeks testfoto’s met de camera gemaakt. Daarbij moeten we benadrukken dat de camera die we gebruikt hebben een pre-productie exemplaar was en dat de beeldkwaliteit misschien dus niet helemaal representatief is. Om dat concreet te kunnen beoordelen moeten we een productie-exemplaar gebruiken, dat we binnenkort in ons testlab verwachten. Desondanks is de beeldkwaliteit van pre-productiecamera’s vaak wel een goede indicatie, aangezien de firmware meestal het enige is dat nog aangepast wordt. Qua specificaties is de sensor van de G5 nagenoeg identiek aan die van de G3, maar volgens Panasonic betrof het wel een ‘aangepast ontwerp’. Bronnen stellen echter dat het dezelfde sensor is als die van de G3, maar dat deze wel beter presteert dankzij de nieuwe beeldprocessor en betere algoritmen.

Hieronder zie je een aantal testfoto’s bij daglicht:

De beeldkwaliteit bij daglicht, maar met name ook de resultaten op hoge ISO’s vielen ons niet bepaald tegen. Op ISO 1600 en hoger is wel merkbaar dat Panasonic ruisreductie gebruikt, wat zich uit in vagere details en minder scherpte, maar ruis is dan ook amper zichtbaar. Tot en met ISO 3200 zie je er nauwelijks iets van en pas op ISO 6400 begint het wat op te vallen. Desondanks is ISO 6400 wat ruis betreft een prima bruikbare stand. Anders is dat voor ISO 12.800. Het verschil tussen ISO 6400 en 12.800 is enorm groot. Egale zwarte vlakken worden ineens donkergrijs met allerlei wilde ruispatronen. Vreemdgenoeg is een foto op ISO 12.800 wèl scherper dan op ISO 6400. Alsof Panasonic de verscherping extra heftig uitvoert en de ruisreductie het niet meer aan kan. We zijn benieuwd of dat op de productiemodellen ook het geval is.

Later vandaag zullen we de foto’s ook op Flickr zetten zodat je ze op groot formaat kunt bekijken.

ISO 1600

ISO 12.800 (zie hieronder voor 100% weergave)

ISO 1600, 3200, 6400 en 12.800

ISO 6400 vs 12.800. Een groot verschil in ruis èn scherpte.

De Lumix G5 heeft een adviesprijs van € 649 voor de body en € 749 in combinatie met de standaard 14-42mm kitlens.

Na een ruimte dag werken met de Panasonic Lumix G5 kunnen we concluderen dat het een prettige camera is. De verbeterde grip en de verplaatsing van de ontspanknop, alsmede het extra schuifje, zijn een welkome verbetering. Ook de beeldkwaliteit van de pre-productiemodellen ziet er goed uit en de camera laat zich vlot en eenvoudig bedienen. In die zin lijkt hij erg op de G3 en dat is zowel een plus- als een minpunt. Hoewel er verbeteringen zijn, is de G5 niet een wezenlijk andere camera dan de G3. 

Een vervolgtest met een productiemodel moet uitwijzen in hoeverre de verbeteringen en de beeldkwaliteit concrete winst zijn ten opzichte van zijn voorganger.

The Panasonic LUMIX G5: Setting a new standard in Digital Single Lens Mirrorless Cameras

New 16M digital Live MOS sensor & Venus Engine 7 FHD provide superb pictures quality for photo and video taking especially in low light situations

Budapest, Hungary– Panasonic has today launched the LUMIX G5, a truly revolutionary digital single lens mirrorless camera. Offering outstanding image quality delivered by state-of-the-art technology, full creative control, and a wide range of shooting options provided by the LUMIX G system, the LUMIX G5 will help you take your photography to the next level.

Setting a new standard in system camera image quality

The LUMIX G5 demonstrates the true potential of Mirrorless System Camera image quality. The newly designed 16.05-megapixel Live MOS Micro Four Thirds Sensor means images will be cleaner and freer of noise than ever, while the incredible processing power of Venus Engine VII FHD maximises the potential of your images and videos. With the perfect balance between the sensor and image processer, the LUMIX G5 provides an ISO range of 160 – 12,800, allowing stunning image quality even in low-light situations.

Boasting a high speed AF system “Light Speed AF”, you’ll never miss the perfect moment with the LUMIX G5. A wide range of  AF modes are available, including multiple-area AF, Face Detection, and AF Tracking meaning the LUMIX G5 can lock onto any subject and keep it in focus even if it moves. Additionally, the LUMIX G5’s rapid burst shooting capability – at six Frames per Second (FPS) at full resolution or up to 20 FPS in reduced resolution – can capture multiple shots of fast-moving subjects with stunning clarity.

The quality advances of the LUMIX G5 are not restricted to still photos. The sensor and Venus Engine enhancements mean that the camera can record in Full HD 1080/50p, with stereo sound, producing professional movie quality with minimal noise. With outputs in both AVCHD progressive and MP4, the LUMIX G5 provides wide compression and compatibility options. The long recording times, instant access controls, advanced AF system and LUMIX G lenses specifically designed for movie shooting, means the LUMIX G5 is the perfect option for capturing beautiful movies with ease.

Putting you in control of your creative photography

The LUMIX G5 provides high precision digital processing functions in a compact, classically designed and easy-to-grip chassis. Its intuitive automatic shooting modes, full range of advanced features, and innovative user interface give you the power to maximise your creativity.

With a choice of using either the Electronic Viewfinder (EVF) with eye sensor, or the high resolution, 3.0-inch free-angle LCD to compose your shots and movies, you can capture the moment as the situation demands. Meanwhile, the revolutionary touch control shooting – including full-area touch focusing where the focus can be set immediately to the subject, or to the background, by just one touch of the large LCD screen even when using the EVF – gives you the control to compose and create stunning images.

As part of the LUMIX G system, the LUMIX G5 will provide you with access to the world’s largest range of Micro Four Thirds lenses and accessories, making sure you have the right set-up to capture every moment. These include Panasonic’s new LUMIX G X VARIO 12-35mm lens, offering F2.8 brightness throughout its entire zoom range.

Key Features

 • A new standard in digital single lens mirrorless camera image quality: With a new 16.05-megapixel Live MOS sensor; the Venus Engine VII FHD image processor; and an ISO range of up to 12,800, the LUMIX G5 provides stunning image quality, even in low-light situations.
 • Never miss the perfect moment: With highly precise, light speed Auto Focus and six FPS burst shooting at full resolution, you’ll never miss the perfect shot
 • Capture your memories with Full HD Movie capability: The LUMIX G5 offers Full HD recording in full stereo in both AVCHD (1080p at 50 FPS) and MP4 (1080p at 25 FPS) formats – widening your editing and storage management options
 • Creative control: The LUMIX G5 lets you capture great photos from the very first shot with iA+ (Intelligent Auto Plus) mode. Auto Focus can be set with one touch, Face Recognition will remember the settings for your friends and Intelligent Scene Selector will automatically switch to the appropriate mode according to the subject touched. New features on the camera, such as the Function Lever allow you to intuitively control power zoom lenses; zoom into an image when in playback mode; and navigate the user interface
 • You choose how to shoot: With the in-built Electronic Viewfinder you can frame the perfect portrait with your eye close to the camera, while the 3.0-inch free-angle touch LCD screen means you can take shots from above your head and below your feet with perfect clarity
 • Classic design: Compact, easy-to-grip and with a classic design, the LUMIX G5 is designed to be your companion on all of your photographic adventures

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *