Panasonic Lumix G3 preview

Algemeen
 
Merk Panasonic
Productnaam Lumix DMC-G3 Black
Productcode DMC-G3EG-K
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Systeemcamera
Beelden per seconde 4 fps
Digitale zoom 4 x
Aantal autofocuspunten 23
Ingebouwde flitser
Automatisch scherpstellen
Handmatig scherpstellen
Automatische belichting
Gezichtsherkenning
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 60 sec.
Smile shutter
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Zelfontspanner
Microfoon Stereo
Sensor
Resolutie 15,8 MPixel
Beeldverwerking Venus FHD
Beeldsensor formaat Four Thirds
Beeldsensor type CMOS
Beeldsensor afmeting (horizontaal) 17.3 mm
Beeldsensor afmeting (verticaal) 13 mm
Beeldsensor oppervlak 224,9 mm²
Max. fotoresolutie (horizontaal) 4592 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 3448 pixels
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Rode ogen-reductie
Beeldstabilisatie Digitaal en optisch
Automatische witbalans
Handmatige witbalans
ISO gevoeligheid minimaal 200
ISO gevoeligheid maximaal 6400
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 460800 dots
LCD aantal beeldpunten (pixels) 153600 pixels
LCD resolutie (horizontaal) 480 pixels
LCD resolutie (verticaal) 320 pixels
Live view
Kantelbaar scherm
Aansluitingen
Audio/video uitgang
PictBridge compatible
USB 2.0 aansluiting
Bluetooth
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
WiFi verbinding
Externe flitser aansluiting
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 11,5 cm
Afmetingen – Breedte 8,4 cm
Afmetingen – Diepte 4,7 cm
Gewicht 336 gram
Batterijduur (CIPA) 270 foto’s
Waterdicht
Stofbestendig
Schokbestendig
Minimale werkingstemperatuur 0 °C
Maximale werkingstemperatuur 40 °C
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels

Panasonic heeft de Lumix G3 aangekondigd. Deze systeemcamera (CSC) is de opvolger van de G2. De belangrijkste vernieuwingen zijn volgens Panasonic de beeldkwaliteit, ‘advanced contrast AF’ en het vernieuwde design van de body. Technyx kreeg eerder dit jaar een exclusieve preview en doet verslag.

Nieuwe body

Dat vernieuwde design zie je direct, de G3 is 25% kleiner dan de G2, vergelijkbaar met de GF2 maar dan met een uitstulping voor de ingebouwde EVF. Het preproductiemodel dat wij in handen kregen is superdun vergeleken met de SLR-achtige G2. Door de aan de achterkant uitstekende EVT/eyecup en de 14-42 lens aan de voorzijde oogt het een beetje apart – de verhoudingen zijn wat vreemd. Het toestel ligt echter niet slecht in de hand. Er is redelijke steun voor de rechterhand, al is het natuurlijk te klein voor de grip van een mid-range SLR. De G3 weegt hij 336g in plaats van 371g (G2) en is ook een stuk dunner (4,6 cm ipv 6 cm). De breedte en hoogte zijn redelijk gelijk. De body is van aluminium. 

Wat betreft techniek zijn de belangrijkste verschillen een nieuwe 15,8 megapixel-sensor en de mogelijkheid Full HD opnames te maken. Die functie is letterlijk overgenomen uit de GH2, inclusief de stereo-microfoon. Het lcd-scherm is nog altijd wat teleurstellend qua resolutie: “460K dots” ofwel 460.800 subpixels, een stuk minder dan de 921.000 of meer die ondertussen gangbaar zijn op zelfs instap-SLR’s, maar we ook aantreffen op een rechtstreekse concurrent als de Sony NEX5. De EVF van de G3 is nog steeds 1,44 miljoen ‘dots’, ofwel een resolutie van 800×600 beeldpunten, wat naar eigen zeggen het beste is dat op dit vlak verkrijgbaar is (maar dus niet verder verbeterd ten opzichte van de G2).

Minder ruis

De belangrijkste verbetering is niet de toename aan megapixels, maar de anti-ruis algoritmes die direct op pixelniveau in de sensor worden toegepast én nogmaals in de elektronica van de sensor. Hierdoor zou ISO 3200 volgens Panasonic bruikbare beelden moeten opleveren, versus ISO 1600 als het bruikbare maximum in de G2. Omdat het een pre-productiecamera was, hebben we dit niet zelf kunnen bevestigen. Getoonde demonstratiefoto’s zagen er goed uit, maar een toekomstige test moet dit definitief uitwijzen.

Snelheid

De engine van de GH2 is gebruikt, ofwel Venus Engine FHD. De G3 kan maximaal 4 foto’s per seconde maken bij volledige resolutie. Dankzij de elektronische sluiter haalt hij zelfs 20 foto’s per seconde met een resolutie van 4 megapixels. De G3 heeft hetzelfde “Light Speed AF”-systeem als de GH2, dat scherpstelt in 0,1s.

Andere vernieuwingen

Nieuw is ‘Pinpoint AF’, waarmee je een preview in een klein venster hebt van het punt waar je scherpstelt. Zo kun je dus je focus instellen en controleren, zonder de compositie uit het oog te hoeven verliezen. De iA+ modus (intelligent Auto+) is uitgebreid en biedt nu naast ‘defocus’ ook ‘brightness’ (belichtingscompensatie) en ‘color’ (witbalans), die je dus met een slider kan aanpassen. Dat is vergelijkbaar met wat Sony doet in de NEX-serie en leuk voor de beginnende fotograaf.

De G3 houdt het kantelbare en uitklapbare scherm van zijn voorganger. Ook is het weer voorzien van aanraakbediening – die is zelfs verbeterd, want in tegenstelling tot bij de G2 is het hele scherm aanraakgevoelig, er kan dus ook in een uiterste hoek worden scherpgesteld.

Het ontbreken van een spiegel heeft tot gevolgd dat continu scherpstellen ook tijdens het filmen geen probleem is, reden waarom de oudere familieleden, met name de GH1 en GH2, zeer populair zijn onder liefhebbers van ‘SLR-filmen’. De G3 biedt vrijwel alle functionaliteit van de GH2 op dit vlak, inclusief Full HD-opname en een stereo microfoon.

Wat betreft video: filmde de G2 met 1280×720 pixels in AVCHD Lite, de G3 kan overweg met AVCHD 1080i (60fps), inclusief ‘Dolby stereo creation’ en ‘wind cut’ (ofwel ruisonderdrukking in de microfoon). De AF tracking tijdens filmen die ook in de GF2 zat, komt ook in de G3.

In-camera HDR zit er nog altijd niet in, maar er is wel een ‘intelligent D-range’ functie die helpt om detail uit de donkere delen van contrastrijke foto’s te halen. Maar echt HDR is het zeker niet. 

Beschikbaarheid

De G3 komt in Nederland beschikbaar in de kleuren zwart, wit en rood. Een ‘chocolate’ variant wordt ook overwogen. Er komen twee kits, één met de 14-42mm en een met de 14-42mm en 45-200mm. 

Conclusie

De G3 ziet eruit als een fraaie opvolger van de G2, met verbeteringen op belangrijke punten. De reductie in gewicht en omvang zorgen ervoor dat het voordeel van de spiegelloze systeemcamera ten opzichte van spiegelreflexcamera’s wordt aangezet, terwijl de camera verder feitelijk het beste van de recent geïntroduceerde kleinere GF2 en de iets oudere GH2 combineert. Zeker wie overwoog een GF2 met aparte EVF aan te schaffen, kan de G3 nu ook in overweging te nemen. Te meer daar de nieuwe sensor potentieel een flinke verbetering qua beeldkwaliteit kan brengen. Dat laatste moet een praktijktest met een productiecamera in de nabije toekomst uitwijzen.

Update: Panasonic meldt dat ze verkeerde prijzen hebben doorgegeven. De prijzen zijn € 100 hoger dan eerder vermeld. De Panasonic Lumix DMC-G3 gaat € 599 kosten voor alleen de body, 699 euro in combinatie met een 14-42mm kitlens (28-82mm 35mm equivalent) en 999 euro voor een set met twee lenzen (inclusief een 45-200mm).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *