Panasonic Lumix FZ72 zoomt van 20 naar 1200mm

Menig spiegelreflexbezitter kan alleen maar dromen van een 20-1200mm lens op z’n body. Een utopisch bereik, zeker in een enkele lens. Bij compactcamera’s is een dergelijk bereik makkelijker te realiseren, vanwege de veel kleinere sensor (en dus kleinere lens). Maar desondanks is de Lumix FZ72 een wondertje van techniek met maar liefst 60x optische zoom. De bridgecamera begint bij 20mm (supergroothoek) en eindigt bij een reusachtig telebereik van 1200mm (fullframe equivalent). Panasonic vestigt daarmee een voorlopig record – andere fabrikant zijn tot nu toe blijven steken op 50x optische zoom. Het enorme zoombereik wordt in bedwang gehouden door een verbeterde versie van Panasonic’s Mega OIS beeldstabilisatie-techniek. We hebben de camera gisteren even in de praktijk uit kunnen proberen en het resultaat op 1200mm is verrassend stabiel. Een meer langdurende praktijktest moet uitwijzen of de plaatjes ook echt scherp zijn en blijven op 1200mm. Overigens meldde Panasonic dat de FZ72 met de bijbehorende optionele teleconverter en digitale zoom zelfs het equivlant van 10.000mm kan halen. Je telescoop kun je dan dus voortaan thuislaten.

De FZ72 met optionele teleconverter

Prijs en beschikbaarheid

De DMC-FZ72 is beschikbaar vanaf september 2013 in het zwart voor een adviesprijs van € 399.95

PERSBERICHT

De nieuwe Panasonic LUMIX DMC-FZ72, met de beste zoomkracht in de branche* en 20mm-ultra groothoeklens met 60x optische supertelefotozoom**, voor 1200mm-handheldopnames en superhoge reactiesnelheden

* In een digitale camera, vanaf 18 juli 2013

** Equivalent 35mm-camera: 20 – 1200 mm

Panasonic is trots op de nieuwe aanwinst in de populaire LUMIX FZ-serie: de DMC-FZ72, met een krachtige optische zoom en superieure bestuurbaarheid, inclusief handmatige bediening voor foto’s en video-opnames in Full HD. De DMC-FZ72 is voorzien van de bijzonder veelzijdige LUMIX DC VARIO 20mm-ultra groothoeklens met 60x optische zoom (equivalent 35mm-camera: 20 – 1200 mm) en is daarmee geschikt voor het vastleggen van dynamische landschappen en wilde dieren of vogels op grote afstand. De kracht van de 60x optische zoom kan door middel van de intelligent zoom-functie worden vergroot tot het equivalent van 120x zoom. Hiervoor zorgt de Intelligent Resolution Technology die de beeldkwaliteit behoudt, zelfs bij gebruik van digitale zoom. Met de afzonderlijk verkrijgbare teleconversielens wordt de zoom ratio bovendien tot 1,7x vergroot, om onderwerpen op grote afstand nog dichterbij te halen met slechts een minimale afname van de beeldkwaliteit.

De nieuw geïntegreerde MOS-sensor met hoge gevoeligheid en 16,1 megapixels zorgt samen met de geavanceerde Venus Engine-beeldprocessor voor superhoge reactiesnelheden en hoogwaardige beelden, zelfs bij opnames met hoge gevoeligheid. De sensor maakt het mogelijk supersnelle burst opnames te maken met 9 fps in volledige resolutie* en zorgt er, samen met de korte opstarttijd van 0.9 seconde, voor dat zelfs de vluchtigste situaties kunnen worden vastgelegd.

De DMC-FZ72 legt video vast in 1920 x 1080 50i Full HD** als AVCHD/MP4 met zeer realistisch stereogeluid. De geluidskwaliteit is aanzienlijk verbeterd dankzij de nieuw ontwikkelde Wind Shield Zoom Microphone, die in vergelijking met het vorige model (DMC-FZ62) windruis met ongeveer 70% vermindert***. De sterke 60x optische zoom en POWER O.I.S. (optische beeldstabilisatie) met Active Mode onderdrukken krachtig bewegingsonscherpte, zelfs bij video-opnames.

Opnames maken wordt nog leuker dankzij de verschillende speciale effecten die ook in de DMC-FZ72 zijn verwerkt: Creative Panorama, Creative Control en Creative Retouch bieden in totaal tot 15 aantrekkelijke filtereffecten****. Samen met de unieke beeldhoek van 20 – 1200 mm van de DMC-FZ72 geven deze creatieve opties en de P/A/S/M mode gebruikers ongekende creatieve vrijheid voor foto’s en videobeelden.

Dankzij de flitserschoen en compatibiliteit met een groot aantal optionele accessoires werpt de DMC-FZ72 een totaal nieuw licht op de mogelijkheden van een compacte digitale camera.

* Maximaal drie opnames.

** Sensoruitvoer: 25p.

***Bij lichte wind met een windkracht van drie meter per seconde.

**** Niet alle Creative Control modi kunnen worden gebruikt in combinatie met Creative Panorama en Creative Retouch.

– De maximale tijd voor het doorlopend opnemen van videobeelden in [AVCHD] is 29 minuten en 59 seconden in bepaalde Europese/Aziatische gebieden.

– De maximale tijd voor het doorlopend opnemen van videobeelden in [MP4] is 29 minuten en 59 seconden of maximaal 4 GB.

– De resterende opnametijd wordt op het scherm weergegeven. (Bij [Full HD] in de [MP4]-indeling worden de bestanden groot, waardoor de opnametijd minder zijn zal dan 29 minuten en 59 seconden.)

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *