Panasonic Lumix FZ48 aangekondigd

Panasonic heeft de Lumix FZ48 aangekondigd. Deze camera kenmerkt zich – net als zijn voorganger (de FZ45) – met zijn 25mm groothoekstand, 24x optische zoom en 12,1 megapixel CCD-sensor. In tegenstelling tot de FZ45 moet de FZ48 het vreemdgenoeg zonder raw-functionaliteit doen.

Omgerekend naar 35mm equivalent begint de camera bij 25mm en eindigt deze bij 600mm tele. De lens is voorzien van de nieuwe Nano Surface Coating. Deze coating met nano-structuur en een extra lage brekingsindex zorgen ervoor dat reflectie wordt geminimaliseerd voor het totale zichtbare lichtbereik (380nm-780nm). Deze geavanceerde lenseenheid, die bestaat uit 14 elementen in 10 groepen (inclusief 3 ED-lenzen en 2 asferische lenzen met 3 asferische oppervlakken), is toch uitzonderlijk compact, aldus Panasonic.

Uiteraard kan een camera als deze ook volledig handmatig bediend worden, wat je artistieke vrijheid geeft. Dat geldt voor het fotograferen, maar zeker ook voor het videofilmen, waarbij je gebruik kunt maken van nieuwe functies zoals Creative Control en Photo Style. Voor wie het denkwerk liever aan de camera overlaat is er de iA-stand, wat staat voor Intelligent Auto.

Om onscherpe foto’s te voorkomen is de camera’s uitgerust met optische beeldstabilisatie (Power OIS) en een Motion Deblur-modus, waarbij zowel beweging van de camera als van het onderwerp wordt ondervangen, aldus Panasonic. Andere eigenschappen zijn Gezichtsherkenning Pro, Intelligent ISO Control, Intelligente Scene Selectie en Intelligent D-range Control. De FZ48 kan ook Full HD-videobeelden maken in AVCHD-formaat. Panasonic belooft een snelle opstarttijd en rappe autofocus (met tracking functie) dankzij de Sonic Speed AF. Hij kan overigens ook 3D foto’s produceren.

Update

Panasonic meldt Technyx dat men de raw-functionaliteit heeft weggelaten, omdat bleek dat de consumentendoelgroep voor deze camera, in de praktijk vrijwel altijd jpeg-gebruikt. Wie per se in raw wil fotograferen moet een segment hoger kijken (FZ100 en G-serie). De Panasonic Lumix FZ48 is vanaf augustus leverbaar voor een adviesprijs van € 379.

PERSBERICHT

De Panasonic LUMIX DMC-FZ48: een nieuwe Super Zoom digitale camera met hoogwaardige 24x optische zoom lens, Full-HD video-opnames en creatieve handmatige bediening

Panasonic is verheugd over de introductie van de nieuwe DMC-FZ48 in de populaire LUMIX FZ-serie. Deze camera biedt een krachtige optische zoom en aantrekkelijke opties zoals handmatige bediening, Full HD video-opnames en het nieuwe Creative Control met Miniature Effect-modus.

De hoogwaardige ultra groothoeklens van de 25mm bevat 24x optische zoom. Deze LEICA DC VARIO-ELMARIT is voorzien van Panasonic’s Black Box Nano Surface Coating om lichtreflectie, die beeldschaduwen en lichtvlekken veroorzaakt, te verminderen. De krachtige 24x optische zoom (gelijk aan 25-600 mm op een 35mm-camera) kan worden verhoogd tot 32x zoom met de functie Intelligent Zoom, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Intelligent Resolution-technologie om de beeldkwaliteit te behouden, zelfs bij gebruik van de digitale zoom.

Met de 12,1-megapixel Hi-Speed CCD-sensor beschikt de DMC-FZ48 over de snelle en krachtige signaalverwerking die nodig is voor het maken van 1920 x 1080 Full HD video-opnames in AVCHD en continue foto-opnames in hoge snelheid (50i, sensor-output 25p). Daarnaast zorgt het nieuwe LSI-beeldverwerkingssysteem, de Venus Engine FHD, voor een hoge beeldkwaliteit van zowel foto’s als video-opnames. De toegepaste Intelligent Resolution-technologie zorgt voor een optimale signaalverwerking van alle delen van de foto zodat het volledige beeld een adembenemend natuurlijke helderheid met zeer veel details krijgt. De Sonic Speed AF en de snelle opstarttijd zorgen ervoor dat de DMC-FZ48 beschikt over een supersnelle responstijd. Hierdoor kunnen met deze camera zelfs de meest onverwachte fotomomenten worden benut*. De nauwkeurigheid en snelheid van de AF Tracking-functie is ook sterk verbeterd.

De DMC-FZ48 kan handmatig worden bediend wat de gebruiker meer artistieke vrijheid geeft. Men kan zijn creativiteit niet alleen de vrije loop laten tijdens het fotograferen maar ook tijdens video-opnames, waarbij gebruik gemaakt kan worden van verschillende nieuwe functies zoals Creative Control en Photo Style, die een breed scala aan voorinstellingen bieden.

De populaire iA (Intelligent Auto) modus zorgt in alle opname-omstandigheden voor het beste resultaat. In combinatie met de uitmuntende helderheid van de lens, de POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer) en de Motion Deblur-modus* voorkomt de DMC-FZ48 werkelijk elk onscherp beeld, of die nu wordt veroorzaakt doordat de camera wordt bewogen of doordat het onderwerp beweegt. POWER O.I.S., Gezichtsherkenning Pro, Gezichtherkenning, AF Tracking, Intelligent ISO Control, Intelligente Scene Selectie en Intelligent D-range Control vervullen hun rol door simpelweg de iA-modus te activeren. Zo kan elke gebruiker eenvoudig prachtige foto’s maken.

Het realistische, natuurgetrouwe 3D-beeld dat de DMC-FZ48 met de 3D Photo-modus produceert, kan ook bekeken worden op een VIERA 3D HDTV of andere MPO-compatibele 3D-apparatuur. Video’s kunnen worden opgenomen in MP4-formaat en direct afgespeeld worden op een pc of draagbare elektronische apparatuur zonder dat het bestand hoeft te worden geconverteerd. Gebruikers zullen ook plezier beleven aan de LUMIX Image Uploader, waarmee beelden onmiddellijk gedeeld kunnen worden via Facebook (foto’s) of YouTube (video’s) met behulp van een pc. Het Intelligent LCD-scherm van 3,0 inch heeft een resolutie van 460.000 pixels, waarmee de zichtbaarheid aanzienlijk verbetert tijdens het vastleggen en weergeven.

Van buitenevenementen op school tot familieportretten binnen, de DMC-FZ48 is met zijn superieure optische en digitale prestaties de ideale camera om met gemak onverwachte herinneringen vast te leggen als hoogwaardige foto’s en video’s.

* Het is mogelijk dat het beeldformaat wordt verkleind.

1. Een 25mm LEICA DC VARIO-ELMARIT ultragroothoeklens met krachtige 24x optische zoom en Nano Surface Coating voor maximale veelzijdigheid bij het maken van foto’s en videobeelden.

De DMC-FZ48 heeft een hoogwaardige 25 mm LEICA DC VARIO-ELMARIT ultragroothoeklens met 24x optische zoom (gelijk aan 25-600 mm op een 35mm-camera). De lens is voorzien van de nieuwe Nano Surface Coating. Deze coating met nano-structuur en een extra lage brekingsindex zorgen ervoor dat reflectie wordt geminimaliseerd voor het totale zichtbare lichtbereik (380nm-780nm). Het beeld wordt hierdoor bijzonder scherp en beeldschaduwen en lichtvlekken worden sterk verminderd. Deze Black Box-technologie van Panasonic zorgt ervoor dat het beeld dat de lens van de DMC-FZ48 produceert een uitzonderlijke optische kwaliteit bezit, verbazingwekkend helder is en voldoet aan de strenge eisen van Leica. Deze geavanceerde lenseenheid, die bestaat uit 14 elementen in 10 groepen (inclusief 3 ED-lenzen en 2 asferische lenzen met 3 asferische oppervlakken), is uitzonderlijk compact en voldoet aan Leica’s strenge eisen. De optische prestaties zijn uitzonderlijk, zonder vertekening aan de groothoek kant of kleurvermenging aan de telelens kant.

Dankzij de Intelligent Resolution-technologie kan de Intelligent Zoom van de FZ48 het zoombereik uitbreiden tot ongeveer 1,3x terwijl toch de beeldkwaliteit wordt behouden, zelfs in combinatie met digitale zoom. Dit houdt in dat de 24x optische zoom virtueel kan worden uitgebreid tot 32x. Daarnaast kan ook de functie Extra Optical Zoom worden gebruikt om het zoombereik uit te breiden tot 46,9x (bij een maximale resolutie van 3 megapixels) door het middelste deel van de grote CCD te gebruiken om onderwerpen nog dichterbij te brengen.

De 25mm-ultragroothoeklens brengt met deze krachtige zoom niet alleen onderwerpen die zich veraf bevinden dichterbij, maar biedt ook een ongeveer 196% breder beeldveld dan een standaard 35mm-camera. Dit komt goed van pas bij het maken van dynamische landschapsfoto’s of groepsportretten binnenshuis.

2. 1920 x 1080 50i (PAL, sensor output 25p) Full HD video-opnames in AVCHD-formaat

De LUMIX DMC-FZ48 is een geavanceerd toestel waarmee niet alleen prachtige foto’s kunnen worden gemaakt, maar ook fantastische Full HD video-opnames. De DMC-FZ48 is in staat hoge resolutie Full HD 1920 x 1080 50i (PAL, sensoroutput 25p) video’s in AVCHD (MPEG-4/H.264)* formaat vast te leggen. Dankzij het AVCHD-formaat is de opnametijd in HD-kwaliteit bijna twee keer zo lang als met het conventionele Motion JPEG-formaat. Ook de compatibiliteit met AV-apparatuur zoals HDTV’s of Blu-rayspelers is uitmuntend. Met een speciale, afzonderlijke knop aan de bovenzijde kan de gebruiker onmiddellijk beginnen met het maken van video-opnames tijdens het fotograferen, zonder de instellingen aan te passen.

De populaire iA (Intelligent Auto) modus kan ook gebruikt worden bij het maken van video-opnames. De POWER O.I.S. (Optical Image Stabilizer), Gezichtsherkenning, Intelligente Scene Selectie en Intelligent D-range Control maken het ook mogelijk om moeiteloos prachtige video-opnames te maken. Om onscherpte nog effectiever tegen te gaan is de DMC-FZ48 uitgerust met de Active Mode, waarmee het beeld gestabiliseerd kan worden tijdens het maken van video-opnames. Naast de gebruikelijke POWER O.I.S. voorkomt de Active-modus effectief onscherpe videobeelden, vooral als er tijdens het lopen in de groothoekstand opnames worden gemaakt. De Intelligente Scene Selectie schakelt naargelang de situatie automatisch tussen de standen Normaal, Portret, Macro, Landschap en Low Light voor een optimale beeldkwaliteit. De Intelligent D-range Control zorgt voor beelden die er natuurlijk uitzien doordat te donkere schaduwen en overbelichte witte delen worden voorkomen en de belichting voor elk deel van het beeld wordt geoptimaliseerd. Dit zorgt er ook voor dat overgangen en details prachtig worden weergegeven.

Video-opnames worden voorzien van het hoogwaardige stereogeluid van de Dolby® Digital Stereo Creator, zodat het geluid bij de videobeelden zeer realistisch is. De Wind Cut-functie elimineert automatisch grotendeels het storende geluid van wind op de achtergrond.

Het is ook mogelijk om foto’s te maken tijdens het vastleggen van videobeelden (met een resolutie van 3,5 megapixels). Met behulp van de Video Divide-functie kan de video ter plekke in de camera in tweeën worden gedeeld om hem in te korten of om het ongewenste deel te wissen. Met de Intelligent Resolution-technologie kan er in de camera een duidelijke foto uit een video worden geknipt. Een hele reeks opties zorgt ervoor dat het maken van video-opnames in Full HD-kwaliteit nog gemakkelijker en leuker is.

[Voor Europese PAL-gebieden]

·Videobeelden kunnen in Europese PAL-gebieden doorlopend tot 29 min. en 59 sec. worden opgenomen. Doorlopend opgenomen videobeelden in MP4 nemen tot 4 GB aan geheugen in beslag.

·Gebruik een SD-kaart met snelheidsklasse “Class 4” of hoger voor het maken van video’s.

 * De SD-snelheidsklasse is de snelheidsnorm voor continu schrijven.

3. Geavanceerd signaalverwerkingssysteem met de Hi-Speed CCD en krachtige Venus Engine FHD

De 12,1-megapixel CCD met 2-kanaals signaaloutput zorgt voor een snellere signaaloverdracht voor bewerkingen die krachtige prestaties en een hoge snelheid vereisen, zoals het maken van 1920 x 1080 Full HD video-opnames en continue foto-opnames in hoge snelheid. De beeldkwaliteit is eveneens verbeterd, dankzij de hogere gevoeligheid mogelijk gemaakt door grotere microlenzen die het licht uiterst efficiënt opnemen.

Als beeldverwerkingssysteem beschikt de camera over de Venus Engine FHD, die gebruik maakt van uiterst geavanceerde signaalverwerkingsmogelijkheden. Door het scheiden van de chromatische ruis van de luminantieruis, en door op elk van beide de optimale ruisreductie toe te passen, is het mogelijk om heldere en schitterende beelden vast te leggen, zelfs bij opnames met een hoge ISO-waarde. De Venus Engine FHD past op basis van het helderheidsniveau van een pixel ook nauwkeurige selectieve ruisreductie toe op de chromatische ruis zonder aantasting van de kleurenranden.

Door soepel samen te werken met de nieuwe Hi-Speed CCD-sensor, verwerkt de Venus Engine FHD heel snel een grote hoeveelheid signalen. Hierdoor is het mogelijk om 1920 x 1080 Full HD videobeelden te maken en opeenvolgende beelden in hoge resolutie bij 3,7 fps in 12,1-megapixel full resolution en maximaal 10 fps bij opnames van 3 megapixels.

Tegelijkertijd maakt de Venus Engine FHD, een geavanceerd multitask-beeldverwerkingssysteem, een supersnelle reactietijd mogelijk. De Sonic Speed AF (Auto Focus) is ongeveer 35% sneller in de telestand dan de DMC-FZ45 doordat het algoritme en de softwareverwerking zijn aangepast. De AF Tracking-functie is ook sneller dankzij de verbeterde trackingprestaties, wat zorgt voor een verdubbeling van de samplingfrequentie.

4. Intuïtieve handmatige bediening en creatieve mogelijkheden, zoals foto’s in 3D

De DMC-FZ48 kan ook handmatig worden bediend en biedt daardoor nog meer mogelijkheden. De gebruiker kan zijn creativiteit niet alleen uitdrukken in foto’s maar ook in video-opnames en daarbij gebruik maken van veel verschillende nieuwe functies zoals Creative Control en Photo Style.

De gebruikelijke My Color-modus is aangepast voor de functie Creative Control door toevoeging van een aantal modi die artistieke effecten mogelijk maken: Expressief, Retro, High Key, Sepia, Hoge Dynamiek, Miniatuur Effect, Film Korrel en Pin Hole. De Creative Control-modus maakt het mogelijk de belichtingscompensatie aan te passen. Daarnaast biedt de DMC-FZ48 Photo Style, waarmee nauwkeuriger nuanceringen kunnen worden aangebracht. Deze functie biedt de voorinstellingen Standaard, Levendig, Natuurlijk, Zwart Wit, Landschap en Portret. Met deze functie kunnen deze instellingen nog nauwkeuriger worden aangepast qua contrast, scherpte, verzadiging en ruisreductie. In de Custom-modus kunnen deze instellingen volledig worden aangepast al naargelang het door de gebruiker gewenste kleureffect. Met de modi Photo Style en Creative Control kunnen gebruikers van alle ervaringsniveaus hun foto’s nog indrukwekkender maken door hun eigen stijl toe te voegen.

Voor video-opnames gaat de DMC-FZ48 verder dan gewoon Full HD video-opnames. Naast de video-opnamemogelijkheden van conventionele digitale compact camera’s is de DMC-FZ48 ook uitgerust met een Creative Video-modus waarin de gebruiker de sluitertijd en het diafragma handmatig kan instellen om nog indrukwekkendere video-opnames te maken. Door de sluitertijd te veranderen, kunnen speciale effecten worden toegevoegd aan video’s, wat vooral geschikt is voor het maken van opnames van een snel bewegend onderwerp. De mogelijkheid om het diafragma aan te passen is handig wanneer men meerdere onderwerpen op verschillende afstanden allemaal wil laten opvallen.

De nieuwe 3D Photo-modus* produceert een 3D-beeld in de camera. Eerst maakt de gebruiker in een panning beweging 20 opnames. Hieruit selecteert de camera automatisch de twee beste beelden – één voor het rechter en één voor het linker oog – die samen worden gevoegd tot een 3D-beeld. Het 3D-beeld kan op een VIERA HDTV worden bekeken. Het formaat van 3D-beelden is compatibel met MPO en kan afgespeeld worden op apparatuur die MPO-compatibel is, zoals een TV, digitaal fotolijstje of printer.

*Het beeldformaat is standaard 2M (16:9).

5. Met de iA (Intelligent Auto) modus worden alle foto’s en video-opnames mooier

In het streven naar het ultieme gebruiksgemak en het beperken van mislukte opnames integreerde Panasonic de Intelligent Auto-modus. In de iA-modus doet de camera alle werk, zodat de gebruiker al zijn aandacht kan besteden aan het kiezen van een compositie en het vastleggen van momenten. Gewoon indrukken, richten en fotograferen.

Om onscherpte nog effectiever tegen te gaan is de DMC-FZ48 uitgerust met de Active-modus, waarmee het beeld gestabiliseerd kan worden tijdens het maken van video-opnames. Naast de gebruikelijke POWER O.I.S. voorkomt de Active-modus effectief onscherpe videobeelden, vooral als er tijdens het lopen in de groothoekstand opnames worden gemaakt, zonder dat de beeldkwaliteit afneemt. De DMC-FZ48 beschikt ook over de Motion Deblur-modus*, een nog krachtigere methode om onscherpe beelden te voorkomen. Deze modus is een uitgebreide integratie van Intelligent ISO Control, waarmee de ISO-instelling en de sluitertijd automatisch worden aangepast aan de beweging van het onderwerp, en het geavanceerde systeem voor contrastcontrole van Intelligent D-range Control, waarmee ook de belichting op een natuurlijke manier wordt geoptimaliseerd, zodat over-/onderbelichting van een gedeelte van het beeld wordt vermeden. Op basis van de beweging van het onderwerp schat de camera de juiste sluitertijd in om de bewegingsonscherpte te onderdrukken. De sluitertijd kan worden verkort doordat een opnamesysteem met hoge gevoeligheid wordt geactiveerd op basis van de gemengde pixel-uitleesmethode.

* Het is mogelijk dat het beeldformaat wordt verkleind.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *