Panasonic Lumix FT4 en FT20: waterdicht en robuust

Panasonic heeft een opvolger uitgebracht voor haar Lumix FT3 outdoorcamera, die een tijdje terug als winnaar uit de bus kwam in de Technyx vergelijkingstest (met robuuste compactcamera’s). Net als de FT3 is de FT4 tot 12 meter diepte waterbestendig, iets dat beduidend meer is dan de meeste concurrenten. Daarnaast is de FT4 schokvast tot 2 meter en vorstbestendig tot -10 graden (iets dat goed van pas kan komen tijdens dit koude winterweer). Verder is hij voorzien van een gps (met meer dan een miljoen plaatsnamen), een kompas, hoogtemeter en barometer. Hij kan Full HD-videobeelden produceren in AVCHD- en MP4-formaat.

Maar wat vrij uniek is, is dat je ook de sluitertijd en het diafragma desgewenst handmatig kunt instellen. Een ander unicum is een ingebouwde timelapse-modus. Dat maakt de camera zeer geschikt voor uiteenlopende avonturen en creatief foto- en filmgebruik. In combinatie. Het wachten is op de eerste timelapse waarbij eb- en vloed boven en onder de waterspiegel wordt vastgelegd. Indien nodig is er ook nog een optionele ‘Marine Case’ (DMW-MCFT4) waarmee de camera tot op 40 meter diepte kan worden gebruikt. De adviesprijs van de FT4 is € 369 en wordt in maart in de winkels verwacht.

FT20: de outdoorcamera voor het hele gezin

Net als Olympus, dat met haar Tough-camera’s al jaren de markt van ‘outdoor’-camera’s bediend met diverse modellen, komt Panasonic nu ook met een tweede lijn. De FT20 wordt door Panasonic gepositioneerd als de ideale gezinscamera. Hij is waterdicht tot 5 meter diepte, kan tegen een val van 1,5 meter en werkt eveneens tot een temperatuur van -10 graden. Verder heeft hij een 25mm groothoekstand en kan hij optisch zoomen tot een brandpuntsafstand van omgerekent 100mm. Hij beschikt, net als de andere Panasonic camera’s die vandaag aangekondigd zijn, ook over een tweetal creatieve modi; ‘panorama shot’ en ‘miniature effect’ (voor een kunstmatig tilt-shift effect). Hij kan ook hd-videobeelden opnemen, maar alleen in de 720p resolutie (MP4). De FT20 heeft een adviesprijs van € 199 en komt in maart op de markt.

PERSBERICHT (FT4)

Een echte outdoorcamera met een stoer design en geavanceerde GPS-functie

De LUMIX DMC-FT4 maakt zowel foto’s als Full HD video’s met een hoogwaardige beeldkwaliteit

Panasonic is verheugd over de introductie van de LUMIX DMC-FT4, de nieuwste camera in de robuuste TS/FT-serie, die speciaal is ontworpen voor actief gebruik buiten. De bijzonder robuuste DMC-FT4 is waterdicht tot 12 m, schokvast tot 2 m, vorstbestendig tot -10˚C en stofbestendig. Daarnaast beschikt de camera over van een GPS-systeem met meer dan een miljoen plaatsnamen, een kompas, hoogtemeter en barometer voor de gebruiker die van avontuurlijke buitenactiviteiten houdt.
De LEICA DC VARIO-ELMAR lens met gevouwen optische elementen zorgt samen met de 12,1 megapixel Hi-Speed CCD-sensor en de geavanceerde beeldprocessor LSI Venus Engine voor een hoogwaardige beeldkwaliteit. De beeldprocessor van de DMC-FT4 is snel en krachtig en maakt 1920 x 1080 Full HD video-opnames in AVCHD/MP4-formaat mogelijk. Daarnaast draagt de beeldprocessor eraan bij dat er snel achtereen foto’s kunnen worden gemaakt en dat met de Sonic Speed AF de meest spontane fotomomenten kunnen worden vastgelegd.
De DMC-FT4 biedt de mogelijkheid om de sluitertijd en het diafragma handmatig instellen, wat de gebruiker meer creatieve vrijheid biedt. De camera beschikt over een aantal speciale modi, waaronder Time Lapse Shot, Miniature Effect en Panorama Shot. Hierdoor wordt het maken van opnames met de DMC-FT4 nog leuker. Met de nieuwe Auto Retouch-functie kunnen beelden mooier worden gemaakt zelfs nadat ze zijn vastgelegd.
Daarnaast kunnen gebruikers met de iA (Intelligent Auto)-modus het maken van mooie foto’s en video’s helemaal aan de camera overlaten. In de iA-modus worden deze veelzijdige functies automatisch uitgevoerd, zodat de gebruiker foto’s kan maken zonder de instellingen te hoeven aanpassen als de omstandigheden veranderen. Gebruikers zullen ook plezier beleven aan de LUMIX Image Uploader, waarmee beelden onmiddellijk gedeeld kunnen worden via Facebook of YouTube met behulp van een pc.
Panasonic is trots op deze nieuwe DMC-FT4. Het wordt ongetwijfeld een betrouwbare metgezel van de gebruiker bij het vastleggen van momenten tijdens duiken, snorkelen, surfen, bergbeklimmen, skiën, snowboarden, kamperen en andere outdooravonturen!,.

*Vergelijkbaar met 28-128 mm op een 35 mm-camera.

1. Robuuste body met een stoer design en veel functies gericht op actief gebruik buiten

De DMC-FT4 is waterdicht tot 12 m en stofbestendig volgens de IPX8- en IP6X-normen. Dankzij een rubberen bescherming en versterkt glas in de camera, beschikt de DMC-FT4 over een luchtdichte body die beschermt tegen water, stof en zand. De lensopening is zeer klein, waardoor de DMC-FT4 nog beter is verzegeld en zelfs tot 12 m onder water kan worden gebruikt.
De DMC-FT4 is bestand tegen een val van een hoogte van 2,0 meter conform de “MIL-STD 810F Method 516.5-Shock”-testnorm. Behalve dat de buitenkant van de camera is verstevigd met schokbestendige materialen, maakt de DMC-FT4 gebruik van gevouwen optische elementen om te voorkomen dat de lens beschadigd raakt wanneer de camera valt tijdens het gebruik. De lens wordt beschermd door een extra demper die de kracht van schokken absorbeert. Alle onderdelen, ook de lenseenheid, zijn aangepast, zodat ze nu bestand zijn tegen een temperatuur van wel -10 °C, waardoor de DMC-FT4 vorstbestendig is.
De ingebouwde GPS-functie van de DMC-FT4 geeft de namen van landen/regio’s, staten/provincies, gemeenten, steden/dorpen en bezienswaardigheden weer met behulp van interne gegevens. De gebruiker beschikt onmiddellijk over informatie over de plaats waar de opnames worden genomen. Hierdoor wordt het maken van foto’s onderweg nog leuker. De informatie bestrijkt 203 landen en regio’s wereldwijd. Daarnaast is er informatie beschikbaar over meer dan 1.000.000 bezienswaardigheden in 82 landen en regio’s.
De camera beschikt ook over een kompas en een hoogtemeter en zelfs een barometer, waarmee hoogte, barometerdruk en oriëntatiegegevens kunnen worden weergegeven en opgeslagen. De hoogtemeter geeft ook de diepte aan onder water. De hoogtegegevens zijn nauwkeuriger omdat de DMC-FT4 gebruikmaakt van GPS-gegevens. Er wordt een overzicht bijgehouden met hoogtemeterstanden waardoor gebruikers kunnen zien op welke hoogte zij zich bevonden en het overzicht met barometerstanden helpt bij het voorspellen van het weer. De DMC-FT4 is een actieve camera voor elk seizoen waarmee gebruikers prachtige herinneringen kunnen vastleggen als mooie foto’s en videobeelden. Tijdens een dagje vissen of kamperen in het voorjaar, tijdens het duiken, snorkelen of surfen in de zomer, bergbeklimmen in de herfst of skiën en snowboarden in de winter; de FT4 is van de partij!

©2011 NAVTEQ Alle rechten voorbehouden.
MAPPLE is een handelsmerk van Shobunsha Publications, Inc.

•Het kan zijn dat de GPS-functie niet werkt in China of in de grensstreken van landen die aan China grenzen.
•Afhankelijk van de locatie, kan het zijn dat het signaal van de GPS-satellieten niet altijd goed wordt ontvangen. In dat geval kan het zijn dat het niet mogelijk is om de positie te bepalen of dat de positie een aanzienlijke afwijking vertoont.
•De metingen die door deze camera worden uitgevoerd zijn slechts een ruwe indicatie. Deze metingen moeten niet voor technische doeleinden worden gebruikt.
•Als de camera wordt gebruikt tijdens het beklimmen van een berg, een trektocht of onder water, moet de gemeten informatie (peiling, hoogte, diepte, atmosferische druk) alleen als ruwe indicatie worden gebruikt en moet men altijd een kaart en speciaal voor dat doel bestemde meetinstrumenten bij zich hebben.

2. Hoogwaardige beeldkwaliteit met LEICA DC groothoeklens van 28 mm, snelle 12,1 megapixel CCD en krachtige Venus Engine

De DMC-FT4 is uitgerust met een hoogwaardige LEICA DC VARIO ELMAR groothoeklens van 28mm met een 4,6x optische zoom (vergelijkbaar met 28-128 mm op een 35mm camera). De gevouwen optische elementen zorgen voor een uiterst sterke lenseenheid. De lens bestaat uit 10 elementen en een prisma-eenheid in 8 groepen, waaronder 1 ED-lens en 5 asferische lenzen met 6 asferische oppervlakken, waardoor de lens beantwoordt aan de strenge normen van Leica en tot aan de randen uitzonderlijke optische prestaties levert. Dankzij de nieuwe Intelligent Resolution-technologie kan de Intelligent Zoom van de DMC-FT4 het zoombereik uitbreiden met ongeveer 2x terwijl toch de beeldkwaliteit wordt behouden. Dit houdt in dat de 4,6x optische zoom virtueel kan worden uitgebreid tot 9,3x.
Als beeldverwerkingssysteem beschikt de camera over de Venus Engine, die met Intelligent Noise Reduction uiterst geavanceerde signaalverwerkingsmogelijkheden biedt.
Soepel samenwerkend met de Hi-Speed CCD-sensor, verwerkt de Venus Engine heel snel een grote hoeveelheid signalen. Hierdoor is het mogelijk om opeenvolgende beelden in hoge resolutie te maken bij 3,7 fps in 12,1 megapixels en maximaal 10 fps bij opnames van 3 megapixels.

3. 1920 x 1080 Full HD video-opnames in AVCHD/MP4-formaat

Ondanks het compacte formaat kunnen met de DMC-FT4 Full HD 1920 x 1080 50i video’s in AVCHD (MPEG-4/H.264)* formaat worden vastgelegd. Met een speciale, afzonderlijke knop aan de bovenzijde kan de gebruiker onmiddellijk beginnen met filmen tijdens het fotograferen, zonder de instellingen aan te passen. De gebruiker kan er ook voor kiezen video’s op te nemen in MP4-formaat bij 25p, dat beter compatibel is met pc’s.
Om onscherpte nog effectiever tegen te gaan is de DMC-FT4 uitgerust met de Active-modus, waarmee het beeld gestabiliseerd kan worden tijdens het maken van video-opnames. Naast de POWER O.I.S. zorgt de Active-modus ervoor dat er tijdens het lopen opnames kunnen worden gemaakt in de groothoekstand, zonder dat de beeldkwaliteit afneemt. De 4,6x optische zoom is ook beschikbaar voor het opnemen van video’s. Dit geldt tevens voor de populaire iA (Intelligent Auto)-modus.
Video-opnames worden voorzien van het hoogwaardige stereogeluid van de Dolby® Digital Stereo Creator, zodat het geluid bij de videobeelden zeer realistisch is.

*Sensoroutput is 30p (NTSC)/25p (PAL).

[Voor NTSC-gebieden]‘- De maximale tijd voor het doorlopend opnemen van videobeelden in [AVCHD] is 29 min. en 59 sec. (behalve wanneer [GS] of [SH] is ingesteld).
– Videobeelden in [MP4] kunnen doorlopend tot 29 min. en 59 sec. worden opgenomen. Doorlopend opgenomen videobeelden in [MP4] nemen tot 4 GB aan geheugen in beslag.

[Voor Europese PAL-gebieden]‘- Videobeelden kunnen in Europese PAL-gebieden doorlopend tot 29 min. en 59 sec. worden opgenomen. Doorlopend opgenomen videobeelden in [MP4] nemen tot 4 GB aan geheugen in beslag.

4. Een veelheid aan functies zorgt voor nog meer plezier bij het fotograferen
De DMC-FT4 biedt 3 nieuwe opnamemodi: Time Lapse Shot, Miniature Effect en Panorama Shot. In de Time Lapse Shot-modus legt de camera automatisch beelden vast zodra de starttijd, de interval en het aantal foto’s dat moet worden gemaakt zijn ingesteld. De gebruiker hoeft niet bij de camera te blijven terwijl deze vanaf een vaste plaats beelden vastlegt van ontluikende bloemen, voortjagende wolken of wilde dieren buiten in de natuur.
De Miniature Effect-modus maakt de randen van het beeld onscherp en verhoogt de verzadiging en het contrast om het effect van een kijkdoos te verkrijgen. Video’s die in deze modus worden opgenomen, worden 10x zo snel weergegeven waardoor het komische effect wordt versterkt*. Met Panorama Shot is het mogelijk een horizontale of verticale panoramische opname te maken van maximaal 360 graden door middel van opeenvolgende foto’s die elkaar gedeeltelijk overlappen.

* Er wordt geen geluid opgenomen bij het gebruik van [MINIATURE EFFECT]. Wanneer men gedurende 10 minuten opnames maakt, is de lengte van de uiteindelijke video ongeveer 1 minuut.

5. Nog meer mogelijkheden voor meer fotografieplezier

– 2,7 inch Intelligent LCD met AR-coating
– Handmatige bediening
– 3D-fotomodus
– LUMIX Image Uploader
– Optionele Marine Case (DMW-MCFT4) waterdicht tot 40 m

PERSBERICHT FT20

Een sportief, stijlvol en stoer design

De LUMIX DMC-FT20 met 16,1 megapixels biedt HD video-opnamemogelijkheid en iA-modus (Intelligent Auto)

Panasonic is verheugd over de introductie van de LUMIX DMC-FT20, een nieuwe camera in de robuuste TS/FT-serie, die speciaal is ontworpen voor actief gebruik buiten. Met deze avontuurlijke camera legt oud én jong alle belevenissen haarscherp vast!
De nieuwe 16,1 megapixel DMC-FT20 is nog robuuster dan zijn voorgangers. De camera is niet alleen waterdicht tot 5 m, maar ook vorstbestendig tot -10 °C, schokbestendig tot 1,5 m en stofbestendig. Door deze sterke eigenschappen is de FT20 ook gerust in kinderhanden te gebruiken.
Het nieuwe lenssysteem van de DMC-FT20 heeft een plat en slank profiel door de gevouwen optische elementen en is voorzien van een 25mm ultra groothoeklens en 4x optische zoom (vergelijkbaar met 25-100 mm op een 35mm camera). De Intelligent Zoom-functie vergroot de 4x optische zoom tot 8x, waarbij de Intelligent Resolution-technologie ervoor zorgt dat er nauwelijks wordt ingeboet aan beeldkwaliteit.
Met de DMC-F20 kunnen video’s worden opgenomen in HD (High Definition) in 720p MP4-formaat. De 4x optische zoom kan worden gebruikt bij het maken van video-opnames. De camera beschikt over een aantal speciale modi, waaronder Miniature Effect en Panorama Shot, waardoor het maken van opnames met de DMC-FT20 nog leuker wordt. Met de nieuwe Auto Retouch-functie kunnen beelden mooier worden gemaakt zelfs nadat ze zijn vastgelegd.
Daarnaast kunnen gebruikers met de iA (Intelligent Auto)-modus het maken van mooie foto’s en video’s helemaal aan de camera overlaten. In de iA-modus worden deze veelzijdige functies automatisch uitgevoerd, zodat de gebruiker foto’s kan maken zonder de instellingen te hoeven aanpassen telkens als de omstandigheden veranderen. Gebruikers zullen ook plezier beleven aan de LUMIX Image Uploader, waarmee beelden onmiddellijk gedeeld kunnen worden via Facebook of YouTube met behulp van een pc.
De DMC-FT20 heeft een sportief en stijlvol uiterlijk in een gegarandeerd robuust design. Dit maakt deze camera zowel geschikt voor het maken van opnames in de stad als voor gebruik bij buitenactiviteiten.

1. Betrouwbaar robuust met een slank en stijlvol profiel, een 25mm ultra groothoeklens met gevouwen optische elementen en 4x optische zoom

De DMC-FT20 is waterdicht tot 5 m en bestand tegen stof volgens de IPX8- en IP6X-normen. Dankzij een rubberen bescherming, versterkt glas en carbonelementen in de camera, beschikt de FT20 over een luchtdichte body die beschermt tegen water, stof en zand. De FT20 is bestand tegen een val van een hoogte van 1,5 meter conform de “MIL-STD 810F Method 516.5-Shock”-testnorm. De lens wordt beschermd door een extra demper die de kracht van schokken absorbeert. Alle onderdelen, ook de lenseenheid, zijn aangepast, zodat ze nu bestand zijn tegen een temperatuur van wel -10 °C, waardoor de FT20 vorstbestendig is.
De 16,1 megapixel DMC-FT20 is uitgerust met een nieuwe 25mm ultra groothoeklens met 4x optische zoom. De gevouwen optische elementen zorgen voor een uiterst sterke lenseenheid. Met de ultragroothoeklens van 25 mm maakt men zowel dynamische landschapsfoto’s als groepsportretten waarbij niemand buiten het beeld valt. De 4x optische zoom kan worden verhoogd tot 8x zoom met de functie Intelligent Zoom, die gebruikmaakt van de Intelligent Resolution-technologie om de beeldkwaliteit te behouden, zelfs bij het gebruik van de digitale zoom.

2. 720p HD video-opnames in MP4

De nieuwe DMC-FT20 legt dynamische HD video-opnames vast in 1280 x 720p met een vloeiende 25p in MP4-formaat, dat in hoge mate compatibel is met pc’s en smartphones zodat de video-opnames gemakkelijk kunnen worden bewerkt en gedeeld. De opgenomen video’s kunnen rechtstreeks worden geüpload naar YouTube. De DMC-FT20 heeft een speciale videoknop waarmee snel gewisseld kan worden tussen het maken van foto’s en video’s. Tijdens het opnemen van video’s beschikt de gebruiker over zowel de optische zoom als de Active-modus, die onscherpte door handtrillingen minimaliseert zelfs als er opnames worden gemaakt tijdens het lopen.

• Videobeelden in [MP4] kunnen doorlopend tot 29 min. en 59 sec. worden opgenomen. Doorlopend opgenomen videobeelden in [MP4] nemen tot 4 GB aan geheugen in beslag.
• Gebruik een SD-kaart met snelheidsklasse ‘Class 4’ of hoger voor het maken van video’s.
* De SD-snelheidsklasse is de snelheidsnorm voor continu schrijven.

3. iA (Intelligent Auto)-modus en verschillende speciale effecten maken fotograferen nog leuker en gemakkelijker

In het streven naar het ultieme gebruiksgemak en het beperken van mislukte opnames integreerde Panasonic de iA (Intelligent Auto)-modus. Tal van handige ondersteunende functies, zoals MEGA O.I.S., AF Tracking, Intelligent ISO Control, Gezichtsherkenning, Intelligente Scène Selectie en Intelligent Exposure, worden in de iA-modus automatisch geactiveerd.
De DMC-FT20 levert niet alleen krachtige prestaties, maar biedt ook een aantal verschillende opname-opties die het fotograferen gemakkelijker en leuker maken. De Miniature Effect-modus maakt de randen van het beeld onscherp en verhoogt de verzadiging en het contrast om het effect van een kijkdoos te verkrijgen. Video’s die in deze modus worden opgenomen, worden 10x zo snel weergegeven waardoor het komische effect wordt versterkt*. Panorama Shot maakt het mogelijk een horizontale of verticale panoramische opname te maken door opeenvolgende foto’s gedeeltelijk te overlappen.

* Er wordt geen geluid opgenomen bij het gebruik van [MINIATURE EFFECT]. Wanneer men gedurende 10 minuten opnames maakt, is de lengte van de uiteindelijke video ongeveer 1 minuut.

4. Meer mogelijkheden voor meer fotografieplezier

– 2,7 inch Intelligent LCD met High Angle-modus
– Auto Retouch (de Auto Retouch-functie past het contrast en de helderheid aan met een druk op de knop om een andere, mooiere uitstraling aan foto’s te geven)
– LUMIX Image Uploader


Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *