Panasonic introduceert 45-150mm F4.0-5.6

Naast alle nieuwe camera’s van de afgelopen dagen heeft Panasonic ook nog een nieuw objectief geïntroduceerd. Het gaat om een 45-150mm F/4.0-5.6. Je zou dit kunnen zien als de fotografie-tegenhanger van de 45-175 die vorig jaar uitgebracht is; dat objectief was namelijk meer op videografen gericht. Omdat deze objectieven op het eerste gezicht erg dicht bij elkaar zitten, zullen we de specificaties van beide objectieven hieronder vergelijken.

Vergelijking met X 45-175mm

Het belangrijkste verschil is uiteraard dat het nieuwe 45-150mm objectief geen Power Zoom heeft, maar alleen een traditionele mechanische draairing. Het zoombereik is ook iets kleiner, wat Panasonic de mogelijkheid gaf om een iets eenvoudiger lensconstructie te gebruiken. De 45-175 had 14 elementen in 10 groepen, de nieuwe 45-150 heeft 12 elementen in 9 groepen. En dat heeft weer tot gevolg dat het objectief ook iets kleiner is geworden: de lengte is met 17 mm gekrompen, tot 73 mm. De filtermaat is vreemd genoeg juist iets groter geworden: 52 mm in plaats van 46 mm.

Er zijn ook wat zaken gelijk gebleven. Ze beschikken allebei over zeven afgeronde diafragmabladen, en hebben allebei dezelfde minimale scherpstelafstand van 90 cm. En ondanks het ontbreken van motorzoom, de eenvoudiger lensconstructie en de kleinere afmetingen, zitten de gewichten ook heel dicht bij elkaar. De nieuwe 45-150mm weegt met zijn 200 gram maar tien gram minder dan de 45-175mm.

Toch nog een verschil

Nu ben je misschien geneigd om te denken dat het nieuwe objectief een soort budgetversie is, voor wie geen motorzoom nodig heeft. Zeker als je de prijzen bekijkt, want het nieuwe objectief krijgt een adviesprijs van maar €299 mee. En dat is zo’n 100 euro goedkoper dan de verkoopprijs van de 45-175mm.

Maar we hebben stiekem één verschil achter de hand gehouden. En wat ons betreft is dat een verrassend verschil: de scherpte. Wie de MTF-grafieken van beide objectieven naast elkaar zet, ziet namelijk dat het nieuwe objectief naar de hoeken toe veel scherper blijft. Hieronder zie je de grafiek van de 45-150mm. Als je er met de muis op gaat staan, verschijnen de grafieken van de 45-175mm, die naar de rand van het beeld (naar rechts in de grafiek) duidelijk meer omlaag loopt.

Ga met de muis op de afbeelding te staan om de score van de 45-175mm te zien

Het gaat hier uiteraard om grafieken van de fabrikant, en wat de objectieven op tussenliggende brandpuntsafstanden doen wordt niet vermeld. Maar over het algemeen zijn MTF-grafieken wel te vertrouwen.

Prijs en beschikbaarheid

Zoals in de vergelijking al gemeld wordt, krijgt de 45-150mm een adviesprijs van 299 euro. Vanaf oktober kan je hem in de winkels verwachten. Naast de zwarte uitvoering komt er ook nog een zilverkleurige versie, die hieronder staat afgebeeld.

Deel dit

Eén antwoord op “Panasonic introduceert 45-150mm F4.0-5.6”

  1. Voor mij echt nooit meer Panasonic . De rubber instelring van de 14-140 lens (adviesprijs 849 euro laat na 2.5 jaar los. Wat denk je ? Geen garantie … Gebaseerd op een levensduur verwachting van 4 jaar niks vreemd aan .Aldus hun reparatieafdeling. Echt panasonic? Mijn Olympus lenzen zijn 30 jaar oud en zien er nog uit als nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *