Panasonic Lumix GM1: ultracompacte systeemcamera met 12-32mm kitlens

Panasonic heeft een nieuwe telg aan haar serie systeemcamera’s toegevoegd. De GM-serie is een uiterst compacte lijn die onder de GF-serie geplaatst wordt. De GM1 is het eerste product. Hij is uitgerust met een nieuwe 16 megapixel-sensor (met een maximale lichtgevoeligheid van ISO 25.600). De autofocus is razendsnel volgens Panasonic, waarbij het digitale signaal voor contrastdetectie met 240 fps wordt uitgelezen. Er zijn ook speciale af-modi, zoals Low Light AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, zodat de camera in zeer uiteenlopende opnamesituaties kan worden gebruikt. Het 7,6 cm lcd-scherm is aanraakgevoelig en biedt een resolutie van 1036k pixels. Filmen is uiteraard ook mogelijk en wel in FullHD (50i) met stereogeluid. Verder biedt Creative Control een uitgebreide reeks digitale filters (in totaal 22) en is er ook nog een ingebouwde stand voor timelapse- en stop motion-video’s. De GM1 is uitgerust met wifi, zodat de camera op afstand bediend kan worden via een smartphone of tablet. Ook is het mogelijk om foto’s op die manier automatisch door te sturen. Ondanks zijn kleine voorkomen bevat de GM1 een ingebouwde flitser en een PASM-draaiwieltje.

GM_k_top_H_FS12032Speciale aanpassingen

Volgens eigen zeggen heeft Panasonic de trukendoos flink moeten opengooien om de GM1 zo compact te maken. Het mechanisme van de sluiter is aangepast en heeft nu een motor in plaats van een veer, waardoor het opwindmechanisme kon worden verwijderd. De sluiterunit is daardoor ongeveer 80% kleiner geworden. Ter vergelijking: bij een traditionele systeemcamera wordt de sensorunit door middel van een frame op het frame van de hoofdunit geplaatst. Door de hoofdunit van een magnesiumlegering te maken kon de sensorunit bij de GM1 rechtstreeks worden bevestigd – daardoor kon het aantal onderdelen worden verminderd. Door de elektronische onderdelen zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen, kon de printplaat ongeveer 30% kleiner worden, waardoor er ruimte is ontstaan voor de sensorunit.

GM_s_flash

Nieuwe 12-32mm kitlens

Hoewel de bestaande Panasonic kitlens al vrij compact was, is er voor de GM1 een nieuwe zeer compacte lens ontwikkeld. De G Vario 12-32mm f3.5-5.6 (met Mega O.I.S. beeldstabilisatie) is zo plat als een pancake, maar biedt in de basis toch een mooi bereik – omgerekend naar kleinbeeld 24-64mm.

H_FS12032k_front_slant

Prijs en beschikbaarheid

De DMC-GM1 is beschikbaar vanaf begin december 2013. De camera wordt leverbaar in oranje/zilver, zwart/zilver en een geheel zwarte uitvoering. De adviesprijs in combinatie met de nieuwe 12-32mm kitlens bedraagt 699 euro. Er komt ook een uitgebreidere kit, bestaande uit de camera, 12-32mm, 20mm F/1.7 en een (zwarte of zilverkleurige) opzetgrip; voor deze combinatie wordt 999 euro gevraagd.

Panasonic_DMC-GM1_k_slant_H_FS12032_HGR1

dmc-gm1-close

[alert style=”grey”]

PERSBERICHT

De nieuwe LUMIX GM serie: de ultieme ultracompacte DSLM (Digital Single Lens Mirrorless) camera met de optimale prestaties van een DSLR

Panasonic heeft het assortiment LUMIX DSLM-camera’s uitgebreid met de GM serie, een nieuwe lijn compacte topcamera’s. Vandaag introduceert Panasonic met trots het eerste lid van deze serie: de DMC-GM1. De camera heeft een grote Digital Live MOS-sensor die is gebaseerd op het Micro Four Thirds-systeem. De nieuwe GM serie is uitzonderlijk compact én biedt geweldige functionele prestaties die resulteren in een perfecte beeldkwaliteit.

De DMC-GM1 maakt kwaliteitsfoto’s met levensechte details door middel van een uitstekende resolutie en beeld- en kleurweergave. De nieuwe 16-megapixel Digital Live MOS-sensor en Venus Engine worden ten volle benut. Opnames gemaakt bij weinig omgevingslicht hebben hierdoor een zeer scherpe resolutie. Daarnaast kan een maximale ISO-gevoeligheid van 25.600 worden gekozen.

Het AF-contrastsysteem van de DMC-GM1 blinkt uit in zowel snelheid als nauwkeurigheid omdat het digitale signaal tussen de camera en de lens bij max. 240 fps wordt uitgewisseld. Dankzij een verscheidenheid aan uitgebreide AF-functies, waaronder Low Light AF, Pinpoint AF en One-Shot AF, kan de camera in zeer verschillende opnamesituaties worden gebruikt. Met behulp van de touchscreen-bediening die is geïntegreerd in het 3-inch grote scherm met een resolutie van circa 1.036.000 pixels, kunnen gebruikers onmiddellijk scherpstellen op het onderwerp door het aan te raken op het scherm. Ook kunnen zij zo de sluiter bedienen. Met de vingertoppen kan elk doel eenvoudig worden vergroot om nauwkeurig scherp te kunnen stellen.

Met de DMC-GM1 maakt men ook Full HD 1920 x 1080, 50i (50 Hz) video-opnames van hoge kwaliteit in AVCHD Progressive en MP4* met stereogeluid. Het praktische Full-time AF en AF Tracking zijn ook beschikbaar bij het maken van video-opnames. De bioscoopachtige 24p video-modus met een bitsnelheid van max. 24 Mbps of P/A/S/M-modus resulteert in expressieve beelden met een overweldigende beeldkwaliteit.

De DMC-GM1 beschikt over de populaire Creative Control-modus die naast Time Lapse Shot, Stop Motion Animation en Clear Retouch nog 22 fascinerende filtereffecten biedt. Met Stop Motion Animation kan een unieke stop motion video worden gemaakt. Met de Clear Retouch-functie kunnen ongewenste delen van een opname worden gewist. Beide handelingen worden simpelweg in de camera uitgevoerd.

De camera biedt verbindingsmogelijkheden via Wi-Fi®, zodat gebruikers de camera kunnen aansluiten op hun smartphone of tablet voor nog meer opname-opties. Het is ook mogelijk een smartphone of tablet te gebruiken als veelzijdige afstandsontspanner met beeldscherm. Met de functie Instant Transfer worden foto’s na het vastleggen automatisch naar de smartphone of tablet verzonden. Ook kunnen zowel foto’s als video’s worden gearchiveerd op geregistreerde digitale apparatuur, zoals een pc. Dit gebeurt automatisch via het draadloze toegangspunt (router) thuis.

Dankzij een groot aantal slimme uitvindingen is men erin geslaagd het formaat van de DMC-GM1 ongelooflijk compact te houden. Het mechanisme van de sluiter is aangepast en heeft nu een motor in plaats van een veer. Hierdoor kon het opwindmechanisme worden verwijderd en is de sluiterunit nu ca. 80% kleiner. Bij een traditionele DSLM-camera wordt de sensorunit door middel van een frame op het frame van de hoofdunit geplaatst. Door de hoofdunit van een magnesiumlegering te maken kon de sensorunit bij de DMC-GM1 rechtstreeks worden bevestigd waardoor het aantal onderdelen werd verminderd. Ondanks dat de DMC-GM1 ultracompact is, beschikt de camera over een ingebouwde flitser (GN5.6 ISO200・m/GN4.0 ISO100・m) die sterk genoeg is voor alledaagse momentopnames. Dit wordt mogelijk gemaakt door toepassing van een nieuwe uitschuifbare pantograaf-stroboscoop die verticaal op en neer beweegt. Door de elektronische onderdelen zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen is de lay-out ervan verbeterd. Dit heeft geleid tot een verkleining van de printplaat met ca. 30%, waardoor er ruimte is ontstaan voor de sensorunit. Het heeft er ook voor gezorgd dat het totale interne volume is verkleind.

De DMC-GM1 is voorzien van onderdelen met een weldoordachte vormgeving, zoals een extra aluminium draaiknop met drie keuzestanden en een hoogwaardige kunstleren grip. De camera past perfect bij de onlangs geïntroduceerde digitale verwisselbare lens LUMIX G VARIO 12-32mm/F3.5-5.6 ASPH. /MEGA O.I.S. (H-FS12032), zodat zelfs de trendgevoelige gebruiker graag zal worden gezien met deze stijlvolle combinatie. Daarnaast kan aan de DMC-GM1 de Hand Grip DMW-HGR1 (zwart/zilver, wordt apart verkocht) worden bevestigd, voor een nog betere grip.

De DMC-GM1 levert uitstekende fotografische prestaties in een slanke, ultracompacte body en is verkrijgbaar in stijlvol zwart, traditioneel zilver en klassiek oranje. Sommige momenten in het leven zijn het waard om te worden vastgelegd. De DMC-GM1 verandert elke gebruiker, man of vrouw, jong of oud, in een levenskunstenaar.
* 25 fps bij opnames in MP4-formaat.
** Vergelijking met de DMC-GF5 door Panasonic.

[/alert]

 

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *