Overzicht fotografische processen bij George Eastman House

Tegenwoordig fotografeert bijna iedereen digitaal. Er zijn intussen zelfs mensen, zoals ondergetekende, die nooit anders gedaan hebben. Met het gemak van deze techniek is het wel eens moeilijk om je voor te stellen hoe bijzonder de eerste foto’s waren. Wat een impact de eerste foto’s op de mens hadden. En, we zitten hier tenslotte als fotografen, hoeveel werk fotografen vroeger aan één foto hadden. En dan hebben we het niet over film, maar over nog oudere processen. Processen waarbij je een complete koets nodig had om een foto te kunnen maken. Of een stuk of tien dragers moest inhuren om je apparatuur op een bergtop te krijgen.

De fotografiekoets van Roger Fenton, een van de eerste oorlogsfotografen.
Fenton zelf is niet afgebeeld; zijn assistent Marcus Sparling zit op de bok.

Het George Eastman House gaat momenteel in vogelvlucht door alle fotografische processen heen. In korte video’s, zo’n vier minuten per stuk, wordt iedere keer één proces behandeld; zowel de technische als de menselijke aspecten.

Alleen de eerste video is hieronder te zien. De teller staat op het moment van schrijven op zes video’s. Het George Eastman House voegt iedere nieuwe video direct toe aan deze afspeellijst, waar je dus alle video’s achter elkaar kunt bekijken.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *