Op zoek naar de boomkikker

Boomkikkers die zitten dus niet in een boom, al zou je dat wel verwachten gezien de naam. Ik denk dat dat is om het zoeken moeilijker te maken. Het lijkt een beetje op de reclame van de belastingdienst; leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet. Dat laatste staat er geloof ik niet bij maar dat zou wel moeten.

Waar vind je die kleine groene kikker?

Die kleine groene kikker houdt zich met name op in bramenstruiken, waar ze voedsel zoeken of zonnebaden nemen. Boomkikkers (Hyla arborea) zijn vrij klein, ongeveer vijf centimeter groot en grasgroen van kleur. In ieder geval… Na gedegen onderzoek ging ik op pad in Zuid-Limburg. Ik had de locatie (circa 150 ha groot) gevonden en moest nu alleen nog uitzoeken waar die groene rakkers zich verstopt habben.

Hier zitten ze dus niet…

Foto 01

En hier ook niet, maar wel mooi toch?

Foto 02

Gevonden!

En hier zitten ze dus! Dat wordt een zoekplaatje, kleine groene kikkertjes tussen de groene blaadjes

Foto 03

Wonder boven wonder stuit ik na 10 minuutjes al op de eerste drie exemplaren. Het blijken jongen van het vorig jaar te zijn, dus nog kleiner; 3 cm. Ze zitten met de rug naar en in het zonnetje wat ik dan fototechnisch weer wat minder vind. Het zijn toch wel hele aparte beestjes, die kleine Hulkjes. Ze hebben zuignapjes aan de pootjes waarmee ze makkelijk kunnen klimmen. Moeilijk te zien hier want ze lagen in de ‘zonnemodus’

Foto 04

Het volgende exemplaar zat er wat beter bij, voor mij en mijn toestel dan. Met behulp van pet en assistent hem wat uit de zon kunnen houden. Het is nog een heel gedoe om hem op te foto te zetten, je wilt er wel zo dicht mogelijk bij zonder dat je zijn broertjes of zusjes in moeilijkheden brengt. Dus heel rustig je voet neerzetten zodat ze op tijd weg kunnen springen mocht dat nodig zijn. Dan met gevaar voor lijf en materiaal zo ver mogelijk naar voren leunen waardoor je helaas wat meer spanning op je ledematen legt en toch moet zien je toestel stil te houden. Is wel gelukt meen ik. En dan je arm naar achteren steken om de hand van je partner vast te pakken zodat je doornloos weer op beide benen komt. Blijkt Frans er helemaal niet meer te staan en ik grijp dus ongezien de hand van een medefotograaf om recht te komen 😉

Foto 05

Bijvangst: Gorse Shieldbug,(Piezodorus lituratus)

Foto 06

Cardinal Beetle – Pyrochroa coccinea Kijk, een hartje op z’n rug. Heb je het geluk dat de boomkikkers ongeveer op ooghoogte zitten, moet je voor deze meneer toch nog op je buik 😉

Foto 07

Foto 08

Ook mooi om te zien:

Foto 09Foto 09

Onderweg nog wat opgelopen met andere wandelaars, waar we nog een klein lesje biologie kregen. Hier groeit en bloeit nog het een en ander waaronder de Wilde narcissen (Narcissus pseudonarcissus) net de spectaculaire bloei hiervan gemist ;-(    Hier en daar staan kleine groepjes Daslook (Alliumursinum):

Foto 10

En verder zagen we ook nog de Veelbloemige salemonszegel (Polygonatum multiflorum) en de Eenbes (Paris quadrifolia) hieronder:

Foto 11

Nooit te oud om te leren dus. En vlug nog eens terug om te kijken of we de volwassen exemplaren ook te zien krijgen. Ik heb zo’n mooie foto in mijn hoofd. Misschien willen ze wat meewerken. Deze komt wel wat in de richting trouwens, qua pose.

Foto 13

Deze bloginzending is ingestuurd door Annemie Lauvenberg

Deel dit

2 antwoorden op “Op zoek naar de boomkikker”

 1. Leuk verhaal Annemie. En ondanks de zon, mag je niet ontevreden zijn over je Hulkjes…. 🙂

 2. Goedemorgen
  Ik woon in Zuid Limburg en uw blog geeft als artikel op zoek naar de boomkikker
  De plek is voor mij niet herkenbaar.
  Zou u in een privé’berichtje mij kunnen helpen waar ik ze kan vinden?
  Kan ik daar in de buurt met de fiets komen?
  Als 75 jarige is langer lopen voor mij wat moeilijker.
  Lieve groet,
  Maus Sturmer
  http://maussturmer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *