Op fotojacht naar verlaten marineschepen

In een baai, circa 50km boven San Francisco, liggen enkele tientalen marineschepen letterlijk en figuurlijk weg te rotten. Het betreft zowel oude schepen die wachten op demontage, als relatief nieuwe schepen die ‘in de wacht’ staan om misschien ooit nog eens hun actieve dienst te vervolgen. De zogenaamde ‘mottenballenvloot’.

Oud en nieuw

Ook enkele historische schepen zijn present, zoals bijvoorbeeld de USS Iowa (BB-61) die tijdens Tweede Wereldoorlog de Amerikaanse president Roosevelt vervoerde over de Atlantische oceaan. En wat te denken van de Sea Shadow (IX-529), het eerste Stealth marineschip dat in de jaren tachtig in het geheim werd ontwikkeld en pas in 1993 officieel werd voorgesteld. Ook dit relatief nieuwe schip, dat ook nog indirect een rolletje speelde in de James Bond-film Tomorrow Never Dies, ligt te wachten op wat er gaat gebeuren in de Suisun baai. Het langzaam vergaan van als dit ‘moois’ vormde voor een groepje vrienden de uitdaging om er eens op bezoek te gaan. De ultieme ‘urban exploration’, maar dan op zee. En niet zonder gevaar, want de schepen worden 24 uur per dag bewaakt. 

Foto’s: Google Maps

Geslaagd

Desondanks zijn ze in hun missie geslaagd. Na een voorbereiding van vele maanden zijn ze vijf keer aan boord gegaan van verschillende groepen schepen. Overdag sliepen ze in de relatief sjieke kapiteinshut en ‘s nachts gingen ze op verkenning uit. Uiteraard vergezeld van hun fotoapparatuur, waarbij ze de schepen van binnen- en buiten hebben vastgelegd. Makkelijk was het niet, want om de schepen te bereiken moesten ze eerst een moeras door en daarna met een rubberbootje met peddels en een fluistermotor richting de schepen, waarna het vervolgens een nieuwe uitdaging was hoe ze aan boord kwamen.

Foto’s

Hieronder zie je een aantal foto’s van hun avontuur, gemaakt door Scott Haefner. Sinds het aantreden van de regering Obama is het aantal schepen overigens flink verminderd. Een paar historische schepen worden onderhouden om ze uiteindelijk te doneren of verkopen aan musea en overige schepen worden uiteindelijk gedemonteerd of elders ondergebracht. Dat was voor de groep fotografen mede de aanleiding om op pad te gaan, want rond 2015 zullen alle schepen verdwenen zijn.

Twee groepen schepen in de Suisun baai.

Sommige schepen liggen letterlijk weg te roesten.

De USS Iowa. Dit schip deed dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook tijdens de Korea- en Vietnam oorlogen. In 1984 werd het schip – na modernisatie – opnieuw in gebruik genomen. Momenteel maakt hij deel uit van de ‘mottenballenvloot’.

Slapen in de kapiteinshut.

Ook de Stealth Sea Shadow ligt er werkloos bij.

De reis van- en naar de schepen is niet zonder gevaar.

Wil je meer zien, neem dan een kijkje op de site van Scott Haefner

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *