Ook 5D Mark III krijgt verbeteringen 1D X (plus Clean HDMI)

Na ons bericht van gisteren over softwarematige vernieuwingen van de 1D X meldt Canon dat ook de 5D Mark III (review) soortgelijke verbeteringen zal krijgen. Net als de 1D X zal de 5D Mark III ondersteuning krijgen voor autofocus tot en met f.8 (momenteel f/5.6). Daardoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld een 500m f/4 in combinatie met een 2x extender te gebruiken met behoud van autofocus. En ook de voorheen zwarte autofocuspunten in de zoeker zullen voortaan rood oplichten, zodat je ook in het donker kunt zien waarop scherpgesteld wordt.

Ongecomprimeerde video

Een andere grote verbetering is dat de 5D Mark III met de nieuwe firmware ook ongecomprimeerde video zal ondersteunen – ook wel Clean HDMI genoemd. Je kunt daardoor met maximale kwaliteit beelden opnemen met een externe recorder. Met name in de filmwereld zal dit met gejuich worden ontvangen. Overigens moest Canon ook wel iets doen om de repuatie van de 5D-serie als filmcamera hoog te houden, want concurrenten Nikon en Sony boden al langer Clean HDMI in hun nieuwste modellen.

Beschkbaarheid

Er is één kanttekening: in tegenstelling tot de 1D X is de firmware nog niet beschikbaar. Deze wordt pas in april 2013 verwacht…! Een reden voor deze late beschikbaarheid werd niet gegeven.

PERSBERICHT

Canon presenteert nieuwe firmware voor de EOS 5D Mark III – beter fotograferen en een verbeterde video workflow

 
 

Amstelveen, 24 oktober 2012 – Canon introduceert vandaag een nieuwe firmware upgrade voor de EOS 5D Mark III. De upgrade omvat extra functies die zowel de efficiency van de video workflow als het maken van digitale foto’s verbeteren. De nieuwe firmware maakt het mogelijk beelden via HDMI weer te geven, ideaal voor professionele videografen, en biedt verbeterde AF-prestaties voor fotografen die gebruikmaken van teleobjectieven.

 

EOS 5D Mark III

Feedback van productieprofessionals voor bioscoop- en TV-films leidde ertoe dat de nieuwe firmware een ‘schone’ HDMI-uitvoer omvat. Dit verbetert de videobewerkings- en controleprocedures. Videografen kunnen ongecomprimeerde high-definition videobeelden (YCbCr 4:2:2, 8 bits) zonder embedded iconen of symbolen van de EOS 5D Mark III via de HDMI-aansluiting opnemen op een extern opslagapparaat. Deze nieuwe functionaliteit maakt het bewerken van data gemakkelijker, resulteert in minimale beelddegradatie en een hogere workflow efficiency gedurende de productie en biedt bovendien de optie om gelijktijdig op te nemen op de interne geheugenkaart.

De verbeterde functionaliteit maakt het bovendien mogelijk om de tijdcode via HDMI uit te voeren naar een externe recorder en het starten en stoppen van de video-opname te synchroniseren met het starten en stoppen van het opnemen naar een extern apparaat¹. De nieuwe firmware biedt bovendien real-time uitvoer naar externe beeldschermen. Ook grotere productieteams kunnen de beelden nu ter plekke controleren.

De nieuwe firmware heeft bovendien verbeterde AF-prestaties voor digitale fotografie wat de fotograaf meer geavanceerde mogelijkheden biedt. Bij gebruik van een objectief met extender, wat resulteert in een maximaal diafragma van f/8, stelt de nieuwe firmware de camera in staat om gebruik te maken van de middelste dual cross-type scherpstelpunten van de EOS 5D Mark III. Op dit moment is dit alleen mogelijk tot een diafragma van f/5.6. Deze nieuwe functionaliteit stelt sport- en natuurfotografen in staat om gebruik te maken van AF bij het inzoomen op onderwerpen op afstand met als resultaat dat details precies worden weergegeven bij het gebruik van tele-objectieven.

De gratis firmware is vanaf april 2013 beschikbaar op http://software.canon-europe.com/

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *