Onderzoek: consument doorziet megapixel-hype

Een maand geleden ging Technyx direct van start met een enquête over fotografie (en iets mindere mate video). Maar liefst 770 personen hebben hieraan deelgenomen en we maken vandaag de eerste, meest opvallende resultaten bekend. Hoewel Technyx nog maar kort bestaat en dus geen vaste doelgroep heeft, werd de enquête vooral ingevuld door consumenten die serieus bezig zijn met fotografie. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat meer dan de helft van de deelnemers fotografeert met een spiegelreflex (48,3%) of systeemcamera (2,3%). Verder gebruikt 35,5% een compactcamera en fotografeert toch ook een behoorlijk aantal van 13,7% met name met een mobiele telefoon. 

Megapixel-hype

Wat vooral opvalt in de resultaten is dat de consument de megapixel-hype doorziet. Terwijl camerafabrikanten nog steeds pronken met steeds hogere aantallen megapixels, vragen amateurfotografen juist om minder ruis. Consumentencamera’s, waaronder compacts en spiegelreflexcamera’s, hebben ondertussen het niveau van 16 tot 18 megapixels bereikt. De toegevoegde waarde voor de consument is praktisch nihil. Sterker nog, wetenschappelijk onderbouwde tests, onder andere van Technyx, wijzen juist uit dat meer megapixels in situaties met weinig licht juist tot een lagere beeldkwaliteit leiden (ruis). Ook print de meerderheid van de consumenten niet groter dan A4-formaat. En indien wel, dan is dat zelfs met 12 megapixels of minder geen probleem (mits de foto goed belicht en scherp is). Desondanks zijn er nog steeds consumenten die afgaan op cijfertjes met de gedachte ‘hoger is beter’. En de marketingafdeling speelt daar steeds graag op in.

Uitslag

In het onderzoek werd gevraagd wat men belangrijker vond: meer megapixels of minder ruis. Het antwoord was zeer overtuigend: maar liefst 96,7% van de respondenten geeft aan minder ruis te willen en niet meer megapixels. Slechts een kleine minderheid van 3,2% had behoefte aan een hogere resolutie, oftewel meer megapixels. Op de vraag wat men wilde dat fabrikanten zouden verbeteren aan digitale camera’s reageerde 40,9% met ‘betere beeldkwaliteit’.

Om te testen hoe goed de consument de waarde van megapixels inschat in relatie tot de afdrukkwaliteit, werd ook gevraagd hoeveel megapixels er nodig zijn voor een kwalitatief goede afdruk op A4-formaat. Hieruit bleek dat een ruime meerderheid van 73,3% dit correct inschatte. Voor een uitstekende afdruk op 300 dpi zijn 8 megapixels voldoende (44%), terwijl voor een goede afdruk op 200 dpi 4 megapixels al genoeg zijn (29,3%). Een minderheid van 22% dacht dat een resolutie van 12 tot 24 megapixels vereist is.

Beeldkwaliteit

Voor gevorderde fotografen en professionals is er wel een markt voor meer pixels, maar het zou goed zijn als de cameramakers zich voor het overige richten op het verder verbeteren van de beeldkwaliteit, in plaats van zich te profileren met hogere cijfertjes dan de concurrent. De consument heeft meer aan betere beeldkwaliteit, zoals minder ruis en een hoger dynamisch bereik. De overstap op BSI CMOS-sensoren is een goede stap in de richting, doordat deze minder ruis produceren op hogere ISO-standen. Echter, sommige fabrikanten schieten door en produceren nu compactcamera’s die op ISO 6400 of zelfs 12.800 kunnen fotograferen, wat er in de praktijk niet uitziet. Meer dynamisch bereik betekent dat sensoren meer details opnemen in zeer donkere en zeer lichte delen. 

Samenvatting van het onderzoek (plus enkele andere resulaten):

  • 13,7% van de respondenten fotografeert voornamelijk met een mobiele telefoon.
  • 96,7% wil minder ruis (dus minder megapixels), tegenover 3,2% die juist meer megapixels wil
  • 40,9% van de respondenten vinden dat fabrikanten zich moeten focussen op betere beeldkwaliteit.
  • 50,1% gebruikt een automatische stand, 37% semi-automatisch en 12,7% fotografeert in de handmatige (M-)stand.
  • 41,4% van D-SLR/CSC bezitters gebruikt slechts één lens (objectief), 23,5% heeft twee lenzen en 35% heeft meer dan twee lenzen
  • De meest populaire onderwerpen om te fotograferen zijn landschappen (31,2%), mensen (28,3%), architectuur (11,2%), macro (10,2%) en sport/actie (9,3%).
  • Canon is het meest gebruikte merk (35,2%), gevolgd door Nikon (24%) en Sony (14,2%).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *