Olympus OM-D E-M5 preview

Snel en geavanceerd: de kenmerken van een nieuwe generatie

Sneller, scherper, slimmer: de stof- en spatwaterdichte Olympus OM-D heeft een revolutionaire beeld-stabilisator, verbeterde sensor, elektronische zoeker en nieuwe objectieven

Na 40 jaar heeft Olympus een nieuwe OM-generatie ontwikkeld; de OM-D beschikt over het eerste 5-assige beeldstabilisatiesysteem ter wereld dat vervormingen tegengaat bij foto- en filmopnamen. De fotograaf kan het effect van deze stabilisatie meteen tijdens de opname bekijken via de elektronische zoeker, en profiteert daarbij tevens van de snelste*2 autofocus die op dit moment beschikbaar is bij camera’s met verwisselbare objectieven (inclusief digitale spiegelreflexcamera’s). Deze autofocus is een verdere verbetering van de toonaangevende FAST AF (Frequency Acceleration Sensor Technology) van o.a. de PEN-camera’s. De innovatieve 16,1-Megapixel Live MOS-sensor met hoge resolutie zorgt samen met de krachtige TruePic VI-beeldprocessor voor een ongekende beeld-kwaliteit en hoge gevoeligheid. De verbeterde elektronische zoeker, met 1,44 Megapixels, heeft een nieuwe interface en maakt het heel eenvoudig om direct op het scherm handmatige aanpassingen van bijvoorbeeld de helderheid en kleurtonen te controleren. Deze snellere, scherpere en slimmere camera is voorzien van een aantrekkelijke stof- en spatwaterdichte behuizing van een magnesiumlegering en kan dus werkelijk overal worden gebruikt. De zeer veelzijdige mogelijkheden van de OM-D kunnen nog verder worden vergroot met optionele accessoires, zoals de HLD-6 batterijhouder, de MMF-3 adapter en de FL-600R elektronische flitser. Verder wordt er gewerkt aan twee nieuwe objectieven – de M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 en de M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 macro – waarmee de creatieve mogelijkheden nog verder worden uitgebreid.
De OM-D (E-M5) kent een zwart en zilverkleurige uitvoering en zal verkrijgbaar zijn vanaf april 2012 voor € 1099. De OM-D zal ook leverbaar zijn in een kit met de zwarte M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50 mm 1:3.5-6.3, voor € 1299.

Superieure snelheid
Ervaren cameragebruikers zullen blij zijn met de snelheidsverbeteringen van de OM-D, zoals het razendsnelle FAST-autofocussysteem (Frequency Acceleration Sensor Technology) dat we al kennen van de PEN E-P3 en dat de Live MOS-sensor aanstuurt bij 120 fps. Ook de snelheid waarmee de lensbewegingen kunnen worden aangestuurd is verbeterd, en verder is het MSC-systeem (Movie & Still Compatible) aangepast voor hogere AF-snelheden met minder ruis. In de stand voor repeterende opnamen werkt de camera met een snelheid van 9 fps en zelfs wanneer er wordt scherp gesteld, bedraagt de maximale snelheid nog altijd 4,2 fps*3. Gebruikers zullen het zeker ook waarderen dat er na het maken van een opname sneller wordt overgeschakeld naar het Live View-overzicht. Dit is te danken aan de nieuwe TruePic VI-beeldprocessor die werkt met aparte processor¬cores voor opgenomen beelden en Live View-beelden. De uitvoer op het display aan de achterzijde of in de zoeker is immers niet meer afhankelijk van het voltooien van de gemaakte opname.

Superieure beeldkwaliteit en kleurenreproductie, en verbeterde creatieve filters
De nieuwe high-speed Live MOS-sensor van de OM-D met 16,1 Megapixels werkt nauw samen met de TruePic VI-beeldprocessor en biedt een geweldige ruisonderdrukking en een ISO-gevoeligheid tot ISO 25.600. En het brede dynamische bereik zorgt voor een nog getrouwere reproductie. De ‘Fine Detail Processing’-technologie, die voor het eerst werd toegepast bij de E-5, voorkomt moiré-effecten en kleurverschuivingen en voor de reproductie van lastig te renderen kleuren, zoals smaragdgroen, wordt gebruikgemaakt van de ‘Real-Colour’-technologie. De OM-D beschikt over een nieuwe filter, ‘Key-line’, die randen en lijnen in een foto extra aanzet waardoor het beeld meer op een illustratie lijkt. Er zijn twee variaties waarbij het effect sterker en minder sterk is. De bracketingfunctie voor creatieve filters zorgt ervoor dat er van één enkele opname meerdere beelden worden gemaakt met verschillende creatieve filters. Op deze manier wordt de fotograaf uitgedaagd om meer te experimenteren en creatiever te werk te gaan.

Superieure zoeker
De ingebouwde elektronische zoeker met 1,44 Megapixels is een primeur voor een Olympus camera met verwisselbare objectieven, en het is meteen een van de sterkste punten van deze camera. De beeldweergave bedraagt 100% met een maximale vergroting van 1,15x en een oogpuntsafstand van 18 mm. De geoptimaliseerde hersteltijd van het display is een groot voordeel, zeker bij het vastleggen van spannende sportmomenten, en dankzij het unieke optische ontwerp kan het beeld haarscherp en zonder enige vertekening worden bekeken, vanaf het midden tot aan de randen. De oogsensor van de camera kan automatisch schakelen tussen het display aan de achterzijde en de elektronische zoeker en dat betekent een kleine maar belangrijke verbetering voor het gebruiksgemak. Informatie over bijvoorbeeld de sluitertijd wordt onder in de zoeker getoond zodat de gebruiker zich volledig op de compositie kan concentreren. In tegenstelling tot een optische zoeker, helpt de elektronische zoeker ook bij de beeldcompositie doordat het de gebruiker in staat stelt om direct de effecten te bekijken van handmatige aanpassingen en creatieve filters. Het gebruik van de zoeker is verder verbeterd met een nieuwe interface, ‘EVF Creative Control’, die het mogelijk maakt om de lichte en donkere delen te manipuleren door de kleurgradaties weer te geven in het zoekerbeeld. Ook de witbalans, vergroting en beeldverhouding kunnen worden aangepast zonder het oog van de zoeker te halen.

Superieure 5-assige beeldstabilisator (de eerste ter wereld*1)
Het vorige mechanisme compenseerde camerabewegingen door in te spelen op twee draaiende bewegingen (‘yaw’ en ‘pitch’). Deze camerabewegingen worden echter veroorzaakt door vijf verschillende soorten bewegingen en het nieuwe beeldstabilisatiesysteem corrigeert dan ook horizontale verschuivingen, verticale verschuivingen en draaiende bewegingen. Zeker bij opnamen met grotere vergrotingsfactoren (macrofotografie) is een goede stabilisatie heel belangrijk. De OM-D is ook ideaal om onderweg, bijvoorbeeld tijdens het lopen, opnamen te maken. De ‘Multi-motion’-stabilisator heeft een zeer breed frequentiebereik en zorgt daardoor voor een prima compensatie.

Superieure filmfuncties
De ingebouwde beeldstabilisator maakt nu deel uit van het MSC-stabilisatiesysteem (Movie & Still Compatible) dat een betere beeldstabilisatie biedt voor filmopnamen. Gebruikers die hun films graag bewerken op een pc zullen blij zijn met de Full-HD-filmfunctie die ondersteuning biedt voor de MOV-structuur (MPEG-4 AVC/H.264). De maximale opnametijd bedraagt 29 minuten. Er wordt uiteraard ook ondersteuning geboden voor de traditionele AVI-structuur (Motion JPEG). In beide gevallen wordt voor het geluid lineair PCM gebruikt. Verder kunnen op filmbeelden de creatieve ‘one-shot echo’- en ‘multi-echo’-effecten worden toegepast.

Superieur gebruiksgemak en ongekende betrouwbaarheid
Behalve over verbeteringen die het werken met de zoeker gemakkelijker maken, beschikt de OM-D aan de achterzijde over een OLED-display van 7,6 cm die max. 80° naar boven kan worden gekanteld en max. 50° naar beneden, en dat is ideaal bij opnamen vanuit hoge of lage perspectieven. Dit display bestaat uit 610.000 pixels en kan videobeelden tot VGA–kwaliteit afspelen. Het aanraakgevoelige touchscreen reageert razendsnel en dat maakt een zeer intuïtieve bediening mogelijk waarbij je met je vinger het scherpstelpunt kunt bepalen en met één tikje kunt afdrukken. Een andere verbetering betreft de Live Bulb-functie die tijdens bulb-opnamen het Live View-beeld op het display aan de achterzijde ververst met vaste intervallen. Ook kan de gebruiker tijdens de belichting het definitieve beeld nog eens bekijken en de belichtingstijd aanpassen.

De OM-D is een camera waarop u kunt vertrouwen, zelfs onder de moeilijkste omstandigheden. En dat is mede te danken aan de solide stof- en spatwaterdichte behuizing. Om het gebruik van verwisselbare objectieven te vergemakkelijken heeft Olympus de SSWF (Super-Sonic Wave Filter) ontwikkeld. Dit filter is voor de beeldsensor geplaatst en wordt geactiveerd zodra de camera wordt aangezet. Het voorkomt met ultrasone trillingen dat stofdeeltjes zich vasthechten op de beeldsensor.

Superieure objectieven
De OM-D werkt met alle Micro Four Thirds-objectieven van Olympus en later dit jaar zullen nog twee nieuwe objectieven worden geïntroduceerd: de M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 en de M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 macro. Het 75-mm objectief heeft een hoogwaardige metalen behuizing en ondersteunt snelle diafragma-instellingen voor bijvoorbeeld portretten en indoorsportopnamen. Het stof- en spatwaterdichte 60-mmm objectief ondersteunt 1:1 macro en biedt een kortste scherpstelafstand van slechts 0,19 m.

De OM-D (E-M5) body zal vanaf april 2012 verkrijgbaar zijn in een zwarte en zilverkleurige uitvoering voor € 1099. Hij is ook verkrijgbaar in een kitversie met de zwarte M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50 mm 1:3.5-6.3 voor € 1299.

OM-D, belangrijkste kenmerken
• Snelheid – het snelste FAST AF-autofocussysteem ter wereld*2 met 3D-tracking zodat voorwerpen nog beter kunnen worden gevolgd
• Nieuwe 16,1-Megapixel Live MOS-sensor voor een hoge resolutie en geweldige prestaties bij weinig licht
• Elektronische zoeker met 1,44 Megapixels met een uniek optisch ontwerp dat vignettering tegengaat, een 100% beeldweergave en snelle responstijd
• Krachtige TruePic VI-beeldprocessor voor een snelle hersteltijd en uitmuntende beeldkwaliteit (met een gevoeligheid tot ISO 25600 bij foto-opnamen)
• Uiterst effectieve ingebouwde beeldstabilisator, met het eerste 5-assige beeldstabilisatiesysteem ter wereld*1, voor haarscherpe en onbewogen opnamen, ongeacht het aangesloten objectief
• Compacte en lichtgewicht behuizing in de traditie van de legendarische OM-serie, met een stof- en spatwaterdicht ontwerp dat is gemaakt van een magnesiumlegering
• Volledig compatibel met de Micro Four Thirds-standaard
• Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van twee nieuwe objectieven: de M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm 1:1.8 en de M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm 1:2.8 macro

Overige kenmerken:
• Kantelbare LCD (verstelbaar OLED-display van 7,6 cm met een touchscreen met snelle responstijd)
• Full-HD-filmopnamen (1920 x 1080), nu in MPEG4
• Nieuw echo-effect voor filmopnamen (‘one-shot echo’ en ‘multi-echo’)
• Live Bulb-functie die tijdens bulb-opnamen het Live View-beeld op het display aan de achterzijde ververst met vaste intervallen
• Nieuwe ‘Key-line’ filter die de randen en lijnen in het beeld extra aanzetten waardoor het meer op een illustratie lijkt, en de nieuwe variaties ‘Cross-process II’ en ‘Dramatische toon II’

Accessoires
• HLD-6 batterijhouder met dezelfde stof- en spatwaterdichte constructie als de OM-D body. Deze innovatieve tweedelige batterijhouder kan tevens worden gebruikt als grip bij gebruik van de camera in horizontale of (bij gebruik van ook het onderste deel) verticale positie; de grip is voor een optimaal gebruiksgemak voorzien van een extra ontspanner. Het gedeelte voor verticaal gebruik biedt ruimte voor een extra lithium-ion batterij en dat vertaalt zich in een langere gebruiksduur. Bij gebruik van de camera met deze batterijhouder kunt u 650 opnamen maken (conform een CIPA-test).
• FL-600R elektronische flitser (RG 50 bij ISO 200 of RG 36 bij ISO 100) met een verbeterde laadtijd, een grotere flexibiliteit en een groter gebruiksgemak bij filmopnamen. Deze flitser kan bovendien draadloos worden aangestuurd. Ook is hij voorzien van een LED voor de belichting bij lastige filmopnamen. De LED fungeert ook als hulplicht bij het scherpstellen.
• MMF-3 adapter. Deze adapter is ontwikkeld om Four Thirds-objectieven te kunnen gebruiken met een Micro Four Thirds-body en heeft hetzelfde stof- en spatwaterdichte ontwerp als de camera. Deze adapter is bij uitstek geschikt voor gebruik met objectieven uit de Pro- en Top Pro-series van Olympus.

Olympus haalt haar truc nog eens uit. Na de introductie van de ‘Pen’ camera in 2009, die teruggreep naar de klassieke Pen uit 1959, heeft het bedrijf nu de analoge OM-serie nieuw leven ingeblazen. Deze serie kwam in 1972 op de markt in de vorm van de OM-1. De camera was destijds uitzonderlijk compact voor een spiegelreflex en kreeg daardoor al snel een schare aanhang met trouwe gebruikers. Nu, in 2012, doet Olympus hetzelfde als in 2009. De beroemde OM-serie is er weer! Wie de originele OM-serie kent weet dat Olympus zich met het ontwerp duidelijk gebaseerd heeft op deze klassieker. Met name het driehoekige prismahuis is kenmerkend (al was de originele nog een stuk minder plat). In deze digitale variant zit daar overigens geen prismahuis, want de OM-D E-M5 is een systeemcamera zonder spiegel. In die zin is het ontwerp dus niet echt functioneel, maar eerder nostalgisch. Maar waarin onderscheidt hij zich dan van de Pen-serie en andere camera’s?


Een foto gemaakt met de Olympus OM-D E-M5

Ook de beeldstabilisatie is sterk verbeterd volgens Olympus. Het vorige mechanisme compenseerde camerabewegingen door in te spelen op twee draaiende bewegingen (‘yaw’ en ‘pitch’). Dergelijke camerabewegingen worden echter veroorzaakt door vijf verschillende soorten bewegingen en het nieuwe beeldstabilisatiesysteem corrigeert nu dus ook horizontale verschuivingen, verticale verschuivingen en draaiende bewegingen. Zeker bij opnamen met grotere vergrotingsfactoren (zoals macrofotografie) zou de techniek van pas komen. Ook tijdens video-opnamen zou het nieuwe concept goed werken.

Snelheid

Als topmodel (met opnieuw de link naar de E-5) moet je natuurlijk ook zeer snel kunnen fotograferen. En dat kan de OM-D E-M5 dan ook. De maximale snelheid is 9 foto’s per seconde op volle resolutie. Daarmee is de E-M5 de snelste camera binnen het FourThirds-systeem van Panasonic en Olympus. Twee andere systeemcamera zijn nog sneller; de Sony NEX-5N en NEX-7 met 10 fps. Overigens is zijn de 9 fps alleen haalbaar zonder continue scherpstelling (net als bij de NEX-serie overigens). Dat wil zeggen; alleen voor het eerste beeld wordt scherpgesteld, daarna niet meer. Wanneer het onderwerp op dezelfde afstand blijft is dat geen probleem, maar wanneer het op je af komt wel. Wanneer er continu moet worden scherpgesteld bedraagt de maximale snelheid 4,2 fps – nog steeds niet slecht.

Kantelbaar scherm

De E-M5 is ook voorzien van een kantelbaar scherm. Deze is min of meer vergelijkbaar met het kantelbare scherm van de Pen Lite (E-PL3) en de Sony NEX-serie. Het scherm kan zowel omhoog gekanteld worden, als naar beneden. Hierdoor ben je als fotograaf een stuk flexibeler, onder andere doordat je makkelijk boven je hoofd en vanaf de grond kunt fotograferen. Het lcd-scherm is trouwens een aanraakgevoelig OLED-scherm van 7,6 cm.

De naam OM-D laat zich makkelijk verklaren; het betreft een digitale uitvoering van het OM-systeem. De modelnaam, E-M5, is al iets lastiger. Olympus legt hiermee een link met de E-5 spiegelreflex – het topmodel van het bedrijf. En dat is niet toevallig. Toen de voorloper van de E-5, de E-3, geïntroduceerd werd begin 2008 claimde Olympus dat dit model de snelste autofocus ter wereld had – sneller dan de snelste spiegelreflex. Met de E-M5 claimt men hetzelfde; het is het snelste autofocussysteem ter wereld voor camera’s met een verwisselbare lens. Dus ook sneller dan de professionele spiegelreflexcamera’s van Canon en Nikon en ook sneller dan Olympus eigen E-5. Althans, op basis van eigen tests van Olympus in november 2011. Dit is te danken aan het ‘FAST’ autofocussysteem, wat staat voor Frequency Acceleration Sensor Technology. Dit concept wordt ook al in de Pen E-P3 toegepast. De camera maakt hiervoor alleen gebruik van contrastautofocus en niet van fasedetectie, zoals DSLR’s (en de Nikon 1-serie). Ook beschikt de E-M5 over 3D-tracking voor het volgen van onderwerpen. 

Behuizing

Nog een overeenkomst met de E-5 is de stevige behuizing. Ook de OM-D is voorzien van een magnesiumlegering en is stof- en spatwaterdicht gemaakt. Oftewel, je kunt dus gerust met de camera blijven fotograferen in een regenbuitje, terwijl je met de meeste (systeem)camera’s dan snel naar binnen moet vluchten. 

Sensor

De OM-D E-M5 is uitgerust met een 16,1 megapixel-sensor. Naar verluid is dit dezelfde sensor als het exemplaar dat Panasonic gebruikt in diens G3 en GX1 (maar Olympus wil dat niet formeel bevestigen). Deze sensor is een stuk beter dan de oudere generatie die Olympus gebruikt in de Pen-camera’s, met name op ISO 3200 en hoger. Terwijl de Pen E-P3 tot ISO 12.800 ging (maar dan slechte beeldkwaliteit produceerde, zie de review) gaat de E-M5 nog een stop hoger tot ISO 25.600. De TruePic VI-beeldprocessor zou zeer goede ruisreductie bieden, aldus Olympus. Ook het dynamisch bereik zou sterk verbeterd zijn. 

Zoeker

De OM-D E-M5 beschikt dus niet over een optische zoeker, maar over een elektronische. De zoeker is een grote vooruitgang ten opzichte van  de Pen-serie en biedt 1,44 megapixels (identiek aan Panasonic en nog altijd minder dan Sony). De zoeker heeft ook een nieuwe interface gekregen. Via ‘EVF Creative Control’ is het mogelijk om lichte en donkere delen te manipuleren door de kleurgradaties weer te geven in het zoekerbeeld. 

Net als bij sommige spiegelreflexcamera’s is de OM-D E-M5 uit te breiden met een verticale grip. Dit is vooral handig als je grote handen hebt, veel verticaal (in de portretstand) fotografeert of telelenzen gebruikt. De grip is ook voorzien van knoppen, zodat je ook in de verticale stand nog belangrijke correctie kunt maken zonder de camera te hoeven draaien. De camera ligt ook beter in de hand met de grip, wat je kunt zien aan de twee foto’s hieronder. Opvallend genoeg krijg je er een tweede ontspanknop bij met de grip (omdat de camera dan beter te bedienen is). 

Zonder grip

Mèt grip

Nee, je ziet niet dubbel, de OM-D E-M5 heeft twee onspanknoppen (met de grip).

De OM-D E-M5 is geen totaal nieuw cameraconcept. Het is in feite een systeemcamera zoals de Pen-serie, maar dan in een ander jasje. De camera is dan ook geheel compatibel met alle m43-lenzen. Er is onder andere een nieuwe 12-50mmf3.5-6.3 lens voor ontwikkeld, die ook bestond in de spiegelreflexlijn van Olympus. Ook heeft Olympus aangekondigd dat men werkt aan een M.ZUIKO DIGITAL ED 75 mm f1.8 en de M.ZUIKO DIGITAL ED 60 mm f2.8 macro. Voor de duidelijkheid: de OM-D E-M5 is dus niet compatibel met de klassieke OM-objectieven.

Twee mock-ups van de nieuwe lenzen

Flitser

Wat opvallend is, is dat de camera niet voorzien is van een flitser. Gezien de grote uitstekende flitsvoet zou je verwachten dat er ruimte zou zijn voor een kleine interne flitser. De ruimte wordt echter opgevuld door een accessoirepoort. Ter compensatie wordt er wel een losse flitser meegeleverd, zoals dat ook het geval is bij de Pen Lite en Pen Mini. Er is ook een bijpassende externe flitser als optioneel accessoire, de FL-600R.

Andere opvallende zaken

De camera kan ook video-opnamen maken in Full HD (1080p) in MPEG4-formaat. Ook is er een ‘live bulb’-functie waarbij de camera tijdens bulb-opnamen het Live View-beeld op het display aan de achterzijde ververst met vaste intervallen. Verder zijn er nieuwe softwarematige filters toegevoegd. Het ‘Key-line’ filter zet randen en lijnen in het beeld extra aan waardoor het meer op een illustratie lijkt. Het verder zijn ‘Cross-process’ en ‘Dramatische toon’ verbeterd. Verder gebruikt de E-M5 een nieuw type accu, de BLN-1 (de exacte specificaties zijn nog niet bekend).

De OM-D E-M5 is niet heel veel groter dan andere FourThirds-camera’s, zoals de E-P3 en de Panasonic G3. Alleen de bovenkant van de camera met de flitsvoet steekt een beetje boven de andere modellen uit. 

Beeld: Paolo (Flickr)

Met grip

Met de verticale grip wordt de E-M5 wel vrij kolossaal. Het is daarmee in één klap de grootste systeemcamera van dit moment. Mensen met grote handen, of fotografen die veel in de verticale stand fotograferen zullen dit weten te waarderen.

Olympus heeft ons ook een video gestuurd die we online hebben geplaatst. Hoewel het een promotievideo is, wordt de camera vanuit allerlei hoeken getoond en vliegen de belangrijkste specificaties nog eens voorbij.  

Hieronder zie je een aantal praktijkfoto’s die we met de OM-D E-M5 gemaakt hebben.

We hebben een dag met de camera rondgelopen en daardoor een concrete indruk gekregen van hoe deze in de praktijk functioneert. Daarbij moeten we wel opmerken dat de camera’s nog niet 100% vergelijkbaar zijn met productiecamera’s. Onder andere de firmware was nog niet definitief en daar wordt nog flink aan gesleuteld. Ook over de beeldkwaliteit kunnen we daarom nog geen oordeel geven, maar de foto’s die we gemaakt hebben geven wel een indicatie. Helaas mochten we geen video’s publiceren, dus daar kunnen we niets over zeggen.

Camerabody

Wie de PEN wat te klein of compactcamera-achtig vindt als spiegelreflexgebruiker, zal de OM-D een stuk interessanter vinden. De camera voelt meer als een spiegelreflex. Zeker als je de grip erbij gebruikt – waar wij de hele dag over konden beschikken – ligt hij erg goed in de hand. Geen last meer van een zwevende pink of te weinig grip. De extra ontspanknop aan de voorkant sluit ook beter aan op de positie van de vingers. Ook het draaiwieltje op de grip is een uitkomst, omdat je daardoor nog beter vertikaal kunt werken. Wat we ook erg prettig vonden waren de twee programmeerbare Fn-knoppen, die we eveneens ook op de grip terugvonden. Die programmeerbare knoppen zijn ook wel nodig, want er is bijvoorbeeld geen standaard ISO-knop. In vergelijking met een spiegelreflexcamera moesten we wel met enige regelmaat in het (niet al de overzichtelijke) menu duiken. Aan de andere kant is het aantal knoppen en draaiwieltjes in vergelijking met andere systeemcamera’s bovengemiddeld en dus zeker afdoende.

De 12-50mm f3.5-6.3 kitlens

De optionele 12-50mm kitlens die voor de OM-D is ontwikkeld (en ook als de iets lichtsterkere 12-60mm in de E-serie spiegelreflexlijn van Olympus bestaat) heeft een zeer mooi bereik van omgerekend 24-100mm. Daarmee kun je in vrijwel alle situaties uit de voeten. Een plus is ook dat de lens weathersealed is, net als de camera, waardoor je met deze combinatie dus niet bang hoeft te zijn voor een spatje water. Een ander unicum is dat de lens op twee manieren kan zoomen; handmatig èn elektronisch. Handmatig is in veel gevallen het snelste en werkt voor spiegelreflexbezitters vertrouwd. Elektronisch zoomen gaat echter ook zeer comfortabel en is vooral voor video van grote toegevoegde waarde. Al met al is de 12-50mm dus een zeer fraaie allroundlens. Nadelen zijn er ook: hij is relatief lang (zeker in vergelijking met de reguliere kitlens), niet bepaald lichtsterk met f6.3 op 50mm en wordt standaard geleverd zonder zonnekap.

De zilveren uitvoering van de 12-50mm kitlens, met bijpassende zilveren OM-D.

EVF en lcd-scherm

Hoewel de resolutie van de EVF lager is dan Sony’s OLED EVF (in de NEX-7 en a65/a77) is de kwaliteit wel vrij goed. Wel is er een minimale vertraging merkbaar wanneer je je oog voor de zoeker zet, die OVF gebruikers mogelijk zal irriteren. Het lcd-scherm ziet er op de plaatjes groter uit dan hij in werkelijkheid is, maar is qua formaat zeker afdoende. Het feit dat het scherm zowel naar boven als onderen kantelbaar is, maakt van de OM-D een zeer veelzijdige camera die creatief gebruik (boven het hoofd en vanaf de grond) stimuleert. Een grote plus wat ons betreft (al is de OM-D hier niet uniek in). 

Snelheid

Olympus claimt dat de OM-D E-M5 de snelste camera (met verwisselbare lenzen) ter wereld is – 20% sneller dan de PEN E-P3. In de praktijk stelt hij inderdaad razendsnel scherp, waardoor je vlot op situaties kunt reageren. Ook continue autofocus, waarbij de camera een object blijft volgen, is nu mogelijk (iets waar fasedetectie in principe beter in is). Deze functionaliteit werkt redelijk, maar toch merkten we dat de camera bij echt snelle beweging wel moeite heeft. Bij een reeksfoto’s in de continustand werd de allereerste opname iets later gemaakt dan het moment waarop we de sluiter indrukten. Waarschijnlijk toch omdat contrastdetectie wat tijd nodig heeft om op het juiste object scherp te stellen. Wanneer er eenmaal scherpgesteld was, ging de rest van de serie wel goed. Alleen het eerste beeld was een fractie trager. De snelheid van 4,2 bps (met af) en 9 bps (met eenmalige af) kwam in veel situaties goed van pas. 

Zoals gezegd waren de camera’s nog niet helemaal definitief. Het waren weliswaar productie-samples, maar aan de firmware wordt nog gesleuteld. Hierdoor kan het zijn dat de beeldkwaliteit uiteindelijk wat afwijkt (al is het verschil in de praktijk meestal miniem).

ISO 3200, 12.800, 25600 en 6400

Wat we op basis van de gemaakte foto’s kunnen zeggen is dat we in ieder geval aangenaam verrast zijn. De beeldkwaliteit – met name op hoge ISO’s – is beduidend beter dan de PEN-serie met oudere 12 megapixel-sensor. Waarschijnlijk is dit te danken aan de 16 megapixel-sensor die waarschijnlijk verwant is aan de Panasonic-sensor uit de G3 en GX1 (maar Olympus wil dit niet bevestigen). Daarnaast heeft Olympus duidelijk haar algoritmes voor ruisreductie verbeterd. In de ISO 12.800-stand op de PEN-serie verliezen foto’s zeer veel kleur, maar dat is bij de OM-D niet het geval. Zelfs op 25.600 blijven de kleuren redelijk intact. 

Tot en met ISO 3200 zijn de beelden vrij schoon en scherp. ISO 6400 ziet er ook nog verrassend goed uit. Vanaf ISO 12.800 wordt de ruis goed zichtbaar en storend en nemen de details en scherpte af. Toch zijn foto’s op deze lichtgevoeligheid voor niet-kritische doeleinden nog redelijk bruikbaar. Ook op ISO 16.000 blijft de ruis – relatief – binnen de perken. Op ISO 20.000 en 25.600 worden foto’s nogal onscherp en ontstaan donkere gebieden zeer storende ruispatronen.

We hebben een aantal foto’s op Flickr geplaatst, zodat je deze op hogere resolutie kunt bekijken. De foto’s zijn uit de hand geschoten, zonder statief. Op ISO 3200 is lichte bewegingsonscherpte zichtbaar. Klik op een foto voor een vergroting.

ISO 3200

Olympus OM-D E-M5 ISO 3200

ISO 6400

Olympus OM-D E-M5 ISO 6400

ISO 12800

Olympus OM-D E-M5 ISO 12800

ISO 16000

Olympus OM-D E-M5 ISO 16000

ISO 20000

Olympus OM-D E-M5 ISO 20000

ISO 25600

Olympus OM-D E-M5 ISO 25600

Hieronder zie je meer praktijkfoto’s die met de OM-D E-M5 gemaakt zijn, onder andere van een model in een studio (met kunstlicht, geen flitsers) en van Amsterdam. Van de eerste foto hebben we ook een vergroting van 100% van het gezicht geplaatst zodat je de scherpte goed kunt beoordelen. De lichtgevoeligheid is ISO 1000.

Olympus OM-D E-M5 Model

Olympus OM-D E-M5 Model b/w Olympus OM-D E-M5 Model Olympus OM-D E-M5 Model Olympus OM-D E-M5 Amsterdam Olympus OM-D E-M5 Amsterdam 

De OM-D (E-M5) body zal vanaf april 2012 verkrijgbaar zijn in een zwarte en zilverkleurige uitvoering voor € 1099 (body). Hij is ook verkrijgbaar in een kitversie met de zwarte M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50 mm 1:3.5-6.3 voor € 1299.

De markt voor systeemcamera’s wordt steeds voller en dat zet ook andere markten, zoals spiegelreflexcamera’s, onder druk. Met de OM-D E-M5 hoopt Olympus conusmenten die een spiegelreflexcamera bezitten of overwegen, over te halen. De OM-D is anders dan het gros van de andere camera’s. Met zijn retrolook en verwijzing naar het roemruchte verleden van de analoge OM-serie, probeert men fotografen te overtuigen die iets anders dan anders willen. De camera straalt degelijkheid uit en de specificaties zijn uitermate netjes. Net als de Sony NEX-7 en de Fujifilm X-Pro1 heeft ook Olympus nu ook een echt topmodel in de markt van systeemcamera van boven de € 1000 (adviesprijs). 

Met de moderne 16 megapixels-sensor heeft Olympus als het goed is een stap vooruit gemaakt ten opzichte van haar oudere generatie sensoren. Ook het kantelbare scherm en de ingebouwde elektronische zoeker zullen mensen aanspreken, evenals de vele draaiwieltjes. Dat de camera ook nog eens spatwaterdicht en stofbestendig is èn uitbreidbaar met een verticale grip maar hem ook voor de veeleisende fotograaf interessant. 

Ook op het gebied van beeldkwaliteit lijkt de camera een grote stap vooruit te zijn. Dit baseren we op onze foto’s die we met de OM-D gemaakt hebben. Maar uiteraard zullen we dit nader onderzoeken met behulp van onze testsoftware wanneer de camera in ons testlab arriveert. Dat kan nog wel even duren, want Japan is eerst aan de beurt. In april worden de eerste testexemplaren verwacht.

Hieronder zie je extra beeldmateriaal van de Olympus OM-D E-M5:


Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *