Olympus OM-D E-M5 in de praktijk

Gisteren hebben we tijdens een persevenement in Amsterdam een dag met de Olympus OM-D E-M5 kunnen spelen. Naar aanleiding hiervan is onze preview behoorlijk uitgebreid met nieuwe praktijkinformatie en foto’s die we met de camera gemaakt hebben. Hieronder volgt een korte samenvatting. 

Body

Wie de PEN wat te klein of compactcamera-achtig vindt als spiegelreflexgebruiker, zal de OM-D een stuk interessanter vinden. De camera voelt meer als een spiegelreflex. Zeker als je de grip erbij gebruikt – waar wij de hele dag over konden beschikken – ligt hij erg goed in de hand. Geen last meer van een zwevende pink of te weinig grip. De extra ontspanknop aan de voorkant sluit ook beter aan op de positie van de vingers. Ook het draaiwieltje op de grip is een uitkomst, omdat je daardoor nog beter vertikaal kunt werken. Wat we ook erg prettig vonden waren de twee programmeerbare Fn-knoppen, die we eveneens ook op de grip terugvonden. Die programmeerbare knoppen zijn ook wel nodig, want er is bijvoorbeeld geen standaard ISO-knop. In vergelijking met een spiegelreflexcamera moesten we wel met enige regelmaat in het (niet al de overzichtelijke) menu duiken. Aan de andere kant is het aantal knoppen en draaiwieltjes in vergelijking met andere systeemcamera’s bovengemiddeld en dus zeker afdoende.

De 12-50mm f3.5-6.3 kitlens

De optionele 12-50mm kitlens die voor de OM-D is ontwikkeld (en ook als de iets lichtsterkere 12-60mm in de E-serie spiegelreflexlijn van Olympus bestaat) heeft een zeer mooi bereik van omgerekend 24-100mm. Daarmee kun je in vrijwel alle situaties uit de voeten. Een plus is ook dat de lens weathersealed is, net als de camera, waardoor je met deze combinatie dus niet bang hoeft te zijn voor een spatje water. Een ander unicum is dat de lens op twee manieren kan zoomen; handmatig èn elektronisch. Handmatig is in veel gevallen het snelste en werkt voor spiegelreflexbezitters vertrouwd. Elektronisch zoomen gaat echter ook zeer comfortabel en is vooral voor video van grote toegevoegde waarde. Al met al is de 12-50mm dus een zeer fraaie allroundlens. Nadelen zijn er ook: hij is relatief lang (zeker in vergelijking met de reguliere kitlens), niet bepaald lichtsterk met f6.3 op 50mm en wordt standaard geleverd zonder zonnekap.

Snelheid

Olympus claimt dat de OM-D E-M5 de snelste camera (met verwisselbare lenzen) ter wereld is – 20% sneller dan de PEN E-P3. In de praktijk stelt hij inderdaad razendsnel scherp, waardoor je vlot op situaties kunt reageren. Ook continue autofocus, waarbij de camera een object blijft volgen, is nu mogelijk (iets waar fasedetectie in principe beter in is). Deze functionaliteit werkt redelijk, maar toch merkten we dat de camera bij echt snelle beweging wel moeite heeft (zie de preview voor meer informatie).

Beeldkwaliteit

Hoewel de door ons gebruikte OM-D camera nog niet helemaal definitief was, hebben we toch een goede indruk gekregen van de beeldkwaliteit. Daarvoor verwijzen we je echter naar onze uitgebreide preview. Ook kun je daar een aantal testfoto’s schermvullend bekijken via Flickr.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *