Olympus lanceert vier nieuwe M.ZUIKO lenzen

Olympus lanceerde gisteren tijdens de Photokina een nieuwe compactcamera en twee nieuwe PEN systeemcamera’s en een viertal nieuwe M.ZUIKO objectieven voor het Olympus Micro Four Thirds systeem. Met de introductie van vier nieuwe M.ZUIKO objectieven verbreedt Olympus zijn arsenaal voor Olympus’ Micro Four Thirds systeem aanzienlijk. Vier nieuwe objectieven, of twee nieuwe objectieven en een lensdop?

Het macro-objectief, de M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm 1:2.8 MACRO, heeft een brandpuntafstand van 60mm (120mm op FF) en een maximaal diafragma van f/2,8 dat wordt gevormd door 7 cirkelvormige diafragmabladen. Het objectief heeft een maximale vergroting van 1,0x op de Micro Four Thirds camera’s (2,0x op FF) en een kortste focusafstand van 0,19m. Het objectief focust intern en is opgebouwd uit 13 lenselementen in 10 groepen. Olympus stelt dat het macro-objectief gebruikers de mogelijkheid biedt om dezelfde kwaliteit foto’s te maken als bij een Four Thirds camera met een ZUIKO DIGITAL ED 50mm 1:2.0 MACRO. De behuizing van de lens is als enige van de vier objectieven stof- en spatwaterdicht. Het objectief zal beschikbaar zijn vanaf oktober en krijgt een adviesprijs van €599,-.

Het volgend objectief valt op vanwege zijn grote diafragma. De M.ZUIKO DIGITAL ED 17mm 1:1.8 heeft een brandpuntafstand van 17mm (34mm op FF) en een maximaal diafragma van f/1,8. Dit objectief is nog in ontwikkeling waardoor er weinig specificaties zijn vrijgegeven, maar Olympus stelt dat het objectief “gebruik maakt van geavanceerde optische technologieën die ook zijn toegepast bij andere high-end objectieven van Olympus, zoals de M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0”. Olympus zal meer informatie in de (nabije) toekomst geven omtrent dit objectief.

Er is tevens een ‘Special Edition’ objectief uitgebracht door Olympus, namelijk een zwarte variant van de M.ZUIKO DIGITAL ED 12mm 1:2.0. De lens heeft een brandpuntafstand van 12mm (24mm op FF) en een maximaal diafragma van f/2,0 dat gevormd wordt door 7 cirkelvormige diafragmabladen. De lens is opgebouwd uit 13 lenselementen, onderverdeeld in 10 groepen en heeft een kortste focusafstand van 0,19m. Het objectief is al ruim een jaar op de markt beschikbaar (op onze prijsvergelijker staat de lens er sinds 25 augustus 2011), maar Olympus heeft klaarblijkelijk de indruk dat de verzamelaar hier veel geld voor wil uitgeven. De lens zal namelijk €999,- gaan kosten, terwijl de goedkoopste ‘normale’ variant momenteel in onze prijsvergelijker voor €628,- staat. Het objectief zal beschikbaar zijn per oktober.

Als laatst een opmerkelijk objectief, de BODY CAP LENS 15mm 1:8.0. Het objectief is feitelijk een vervanger voor de standaard bodydop op Olympus’ Micro Four Thirds camera’s, maar fungeert tevens als objectief om foto’s te maken van de momenten die spontaan tevoorschijn komen. Mede dankzij het kleine, vaste diafragma is dit objectief waarschijnlijk maar zeer beperkt nuttig. Het objectief heeft een brandpuntafstand van 15mm (30mm op FF) en een vast diafragma van f/8,0 dat gevormd wordt door één blad. Het objectief is niet te focussen zoals je dat zou verwachten, maar er is een schakelaar waarmee tussen twee focus-standen geschakeld kan worden. Het objectief heeft een minimale focusafstand van 0,3m. Dit bijzondere objectief kost €79,- en zal tevens vanaf oktober beschikbaar zijn.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *