NYC zet foto-archief online

Sinds 24 april is een groot deel van het beeldarchief van de gemeente New York via internet te bekijken. Het betreft een archief met meer dan 870 duizend foto’s, video’s, kaarten en ander beeldmateriaal waarin meer 160 jaar geschiedenis is vastgelegd.


Eén van de oudste foto’s (1858) uit het archief: De middelste afbeelding (foto) toont een stuk land waar tegenwoordig het Central Park ligt. Daarboven staat het ontwerp voor Central Park (tekening), en eronder een impressie (olieverfschilderij) hoe dit specifieke stuk land eruit zou gaan zien.

Wat het fotomateriaal betreft zijn er veel primeurs te bekijken; het grootste deel van de collectie is nooit eerder aan het gewone volk beschikbaar gesteld. Een voorbeeld van zo’n primeur is de collectie van meer dan 15,000 grootformaat foto’s van Eugene de Salignac, die in New York van 1906 tot 1934 alle bruggen, wegen en gebouwen in aanbouw heeft vastgelegd voor het Department of Bridges en Public Works.


Drie foto’s van de bouw van de Brooklyn Bridge. De bovenste en middelste foto dateren uit 1907, de onderste is in 1914 gemaakt.

Een andere noemenswaardige collectie is afkomstig van de Works Progress Administration, een overheidsinstelling die eind jaren ’30 tijdens de Grote Depressie werk bood aan drie miljoen Amerikanen. Onderdeel hiervan was het Federal Art Project, wat ondersteuning bood aan beeldend kunstenaars, en dus ook fotografen.Van de WPA-afdeling van New York zijn nu 1300 van die foto’s beschikbaar in het digitale archief.


Boven: Central Park Lake, met op de achtergrond diverse hotels.
Onder: Grand Central Station.

De lancering van de website is overigens niet zonder problemen gegaan. Kort na de bekendmaking was de site al onbereikbaar omdat de vraag veel groter was dan verwacht. Het heeft de gemeente acht dagen gekost om het archief weer online te krijgen.

De gehele collectie is hier te bekijken.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *