Nu verkrijgbaar: Tokina Reflex 300mm voor MFT

In februari heeft Tokina een bijzonder nieuw tele-objectief voor Micro Four Thirds aangekondigd: een 300mm spiegelobjectief met een vast diafragma van f/6.3. Dat objectief is nu ook verkrijgbaar in Nederland, zo meldt importeur TSE Imaging BV.

Kenmerken

Het is een zeer compact objectief, met een lengte van 66 mm en een breedte van 55 mm. Daarmee is hij ongeveer even groot als de 14-42mm standaardzooms van Olympus en Panasonic. Het gewicht is met 298 gram ook zeer laag voor een 300mm-objectief. De behuizing is geheel van metaal. Zoals gebruikelijk bij spiegelobjectieven moet het scherpstellen met de hand gebeuren, maar door de ruime scherpstelslag kan dit wel zeer nauwkeurig gedaan worden. De minimale scherpstelafstand is 80 cm, wat een vergroting oplevert van 0,5x (1:2); het objectief is dus ook geschikt voor macrofotografie.

Zoals we hieronder kunnen zien zijn de prestaties iets minder dan bij conventionele objectieven, maar ook dat is gebruikelijk voor een spiegelobjectief. Met name het contrast (bovenste lijn) is wat minder; dit valt tegenwoordig in de nabewerking echter eenvoudig te corrigeren.

Links: MTF-grafiek. Rechts: constructie. De groene elementen zijn spiegels.

Prijs en beschikbaarheid

Het objectief is per direct verkrijgbaar, maar in beperkte mate. Omdat systeemcamera’s in Azië veel populairder zijn dan hier, en de vraag naar de 300mm daar ook groot is, gaat het grootste deel van de productie die kant op. De adviesprijs bedraagt €439.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *