Nu ook raw video (720p24) met de vijf jaar oude Canon 50D

Dat de ontdekking van de mogelijkheid om de video feed voor de live view uit te kunnen lezen een grote impact heeft hebben we gemerkt. Het team achter Magic Lantern is in staat gebleken om de 5D Mark III raw 1080p24 video opnamen te laten maken. Maar het bleef niet bij de 5D Mark III… Het laatste grote ‘slachtoffer’ is de 50D.


Het uitlezen van de video feed voor de live view mode bleek op eenzelfde manier te zijn uitgevoerd op andere EOS camera’s. Het gevolg was dat ook op diverse andere video DSLRs de mogelijkheid werd uitgeprobeerd. En met succes. Zo blijkt dat met een 550D, een 600D, een 60D en de 5D Mark II ook raw video opnamen gemaakt kunnen worden. Máár, helaas gaat dit niet op dezelfde resolutie als de 5D Mark III. De controller van het SD kaartslot (en de CF bij de 5DII) kan de data overdracht van raw 1080p24 video bijbenen, soms verre van. Het gevolg is dat de 550D bijvoorbeeld blijft hangen op een resolutie van 960 bij 320 pixels met 24 beelden per seconde.

Waar de genoemde camera’s worden opgehouden door de langzame SD controller heeft een veel oudere camera als de 50D een Compact Flash kaart slot. Het blijkt dat de snelheden hoog liggen (UDMA 6) en wel zo hoog dat de 50D opnamen kan maken van 1592 bij 720 pixels bij dezelfde 24 beelden per seconde. Een nog wat hogere resolutie kan, maar dan worden er na verloop van tijd (vijf tot twintig seconden) frames overgeslagen.
Maar met dit alles stappen we even voor het gemak over iets heen… De 50D werd al vijf jaar geleden geïntroduceerd. Dat was pal voor de 5D Mark II die de eerste Canon DSLR met video mogelijkheden is. Een onaangepaste 50D kan dus helemaal geen video opnamen maken!

Test video geschoten door Julian Huijbregts (de opgave van ISO 12.800 equivalent bleek incorrect, het is 6.400)

Maar dat is nog niet alles. De bovenstaande video is geschoten met een ISO waarde van 6.400 wat desondanks in een video resulteert met relatief weinig ruis. Moiré en aliasing zijn relatief beperkt aanwezig. Dat de 50D ‘slechts’ een 15 megapixel sensor heeft zou hieraan wel eens kunnen bijdragen.
Aangezien de 50D standaard geen video opname mogelijkheid heeft ontbreken audio opname mogelijkheden. Wel bezit de 50D een HDMI poort, die ook tijdens de opname werkt. Dit zou eventueel de mogelijkheid geven om het uitgaande signaal nog apart vast te leggen. Dit geeft een (gecomprimeerde) backup optie en als de recorder een audio ingang heeft kan dit de synchronisatie van geluid met de interne raw video opname makkelijker maken.

Nu Magic Lantern de 50D nieuw leven heeft ingeblazen is het een kwestie van tijd tot de prijzen van de tweede/derde/… hands camera’s echt zullen stijgen. Waar de prijs eerst rond de 300 euro leek te hangen stijgt die nu gestaag. Voor diegenen die nu nog snel willen toeslaan, vergeet de kosten van snelle compact flash kaarten niet! Je wil eigenlijk kaarten die continu meer dan 90MB/sec kunnen schrijven. En mocht je er ook nog mee willen fotograferen, de shutter count van een vijf jaar oude camera voor enthousiastelingen kan wel eens hoog zijn.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *