Nu officieel: Olympus XZ-10

Het is zover: Olympus heeft de XZ-10 officieel aangekondigd. Eerder kregen we via geruchtensites al wat specificaties en beelden te zien van deze nieuwe telg in de XZ-serie. Nu kunnen we kijken in hoeverre deze informatie klopt.

Zelfde camera in een kleinere behuizing?

Zoals bekend is de XZ-10 een slag kleiner dan de XZ-2. Volgens Olympus is de XZ-10 dan ook bedoeld voor mensen die hun camera altijd bij zich willen hebben. zonder aan functionaliteit of kwaliteit in te boeten. Toch moeten er wel wat concessies gedaan worden om het kleine formaat mogelijk te maken, zoals het gebruik van een kleinere sensor en een iets minder lichtsterk objectief. Ook op gebied van uitbreidbaarheid zien we een groot verschil: zowel de accessoirepoort als de flitsschoen zijn opgeofferd om de camera kleiner te maken.

Dat kleiner maken is overigens wel gelukt. Met afmetingen van 102 x 61 x 34 mm en een gewicht van 221 gram is de XZ-10 zo’n 35 procent gekrompen. En nu we de ontberingen van deze kleinere camera hebben gehad, is het tijd om te kijken wat de XZ-10 wél aan boord heeft.

Specificaties

De XZ-10 is voorzien van een 12 megapixel BSI CMOS-sensor van het 1/2.3″-formaat en een objectief met 5x zoom, lopend 4,7 mm tot 23,5 mm (26-130mm equiv.). Het maximale diafragma loopt van F/1.8 tot F/2.7. De bediening geschiedt op vrijwel dezelfde manier als de XZ-2, inclusief een 3 inch touchscreen en de bekende ring rond het objectief.

Voor de beeldverwerking heeft de XZ-10 dezelfde TruePic VI-processor aan boord als de XZ-2, wat betekent dat de XZ-10 ook in Full HD kan filmen. Wie de resolutie verlaagt tot 720p, heeft een framerate van 120 bps tot zijn beschikking. Op dit punt is de XZ-10 dus zelfs beter dan zijn grotere broer, want die komt niet verder dan 30 beelden per seconde.

Opslag van de beelden geschiedt zoals gebruikelijk op SD-geheugenkaarten. De XZ-10 kan ook overweg met EyeFi- en FlashAir-kaartjes, zodat je de beelden direct (via een gratis app op je Apple- of Android-smartphone) op internet kunt delen.

Prijs en beschikbaarheid

De Olympus XZ-10 zal vanaf maart verkrijgbaar zijn tegen een adviesprijs van €419. De camera wordt geleverd in de kleuren zwart, bruin en wit. Hier ontbreken dus de eerder gemelde versies met bloemenmotief. Dit blijken geen aparte uitvoeringen te zijn, maar siliconenhoesjes die je apart kunt bestellen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *