Noorderlicht op komst!

Vanochtend vroeg heeft zich een enorme explosie op de zon voorgedaan (in zonnevlek 1402), waardoor een protonenstorm (plasmawolk) op weg is naar de aarde. Dergelijke uitbarstingen leiden tot het natuurfenomeen ‘noorderlicht’. De wolk is met een snelheid van 2200 km per seconde onderweg naar de aarde en zal vanaf morgenavond (en in de nacht van dinsdag op woensdag) arriveren. Het poollicht, met het kenmerkende groene of paarse licht, ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon botsen met de atmosfeer. Normaal is het noorderlicht vooral in het uiterste noorden van de aarde, zoals de poolcirkel, zichtbaar. Maar gezien de kracht van de explosie (M9, bijna de hoogste klasse) zou het wel eens zo kunnen zijn dat het noordlicht ook in Nederland en België zichtbaar is. En dat is best zeldzaam. 

there were some lights in the sky last night

Aurora borealis op IJsland.

Overigens heeft een dergelijke uitbarsting ook neveneffecten. De protonen kunnen satellieten beschadigen en ook het ruimtestation ISS waar André Kuipers momenteel bivakkeert. Zelfs radioverbindingen en elektriciteitscentrales zouden er last van kunnen hebben. Maar goed, als je gewapend met handschoenen en proviand met je camera op statief in een weiland staat te fotograferen, heb je daar niet direct last van.

Een ultraviolette weergave van de uitbarsting, rechtsbovenin (foto: spaceweather.com)

Update 23-01 21:01

De laatste voorspelling is dat het poollicht aan het eind van de (dinsdag)middag al zichtbaar zou kunnen zijn en tot in de nacht van woensdag doorgaat. Maar er wordt altijd een redelijk marge gehouden, dus eerder/later kan ook. Het weer is wisselvallig, met mogelijk redelijk wat bewolking. Dit kan per regio verschillen, dinsdag meer duidelijk daarover. Een gunstig teken is dat de maan nagenoeg niet zichtbaar is waardoor het goed donker is. Iets dat belangrijk is om het poollicht te kunnen zien.

Update 23-01 21:35: de status van het poollicht is ook live te volgen via www.poollicht.info (thx Foto Inkie)

Update: 24-01 10:11

Volgens het KNMI trekt er in de nacht van dinsdag op woensdag bewolking met regen vanuit het zuidwesten langzaam het land in. In het noordoosten ziet het weer er echter gunstig uit voor het poollicht. 

Update: 24-01 19:02

Het noorderlicht is al te zien in Skandinavië, Ierland, Noord-Engeland en Schotland. In Nederland is er ook nog steeds kans, want de activiteit van de zonnewind neemt nog steeds toe. In de Noord-Oostelijke provincies (Friesland, Groningen, Drenthe, deels Overijssel) is de meeste kans om het te zien, omdat daar de bewolking het minst is (en soms afgewisseld wordt met opklaringen). Het is echter niet 100% zeker dat het noorderlicht (goed) te zien zal zijn. Op Twitter zijn er enkele meldingen, maar niet echt overtuigend.

Update: 24-01 21:31

Rond 20:50 was er even flink verhoogde activiteit van geladen deeltjes, maar dat is nu weer afgenomen. Er is een zwak poollicht gespot op Terschelling, maar verder nog niet. We blijven hopen…

Update: 25-01 10:05

Zover bekend zijn er alleen zwakke waarnemingen van poollicht gedaan in Noord-Nederland.Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *