Samengevat: geruchten over de Sony A7 en A7r

Zoals we eerder meldden, staat er deze maand een grote introductie van Sony gepland. Sony zelf houdt de kaken nog stijf op elkaar, maar als we de laatste geruchten kunnen geloven krijgen we op 16 oktober maar liefst twee full-frame NEX-camera’s te zien. Of liever gezegd: full-frame E-mount camera’s, want net als de recent geïntroduceerde A3000 worden de twee nieuwe telgen ook in de Alpha-lijn gepositioneerd. Als alles klopt, is de officiële introductie dus al over drie dagen. Er is dan ook al aardig wat informatie uitgelekt. In dit bericht zetten we alle geloofwaardige geruchten nog één keer op een rijtje.

De camera’s: Sony A7 en A7r

Er worden twee camera’s aan ons voorgesteld: de A7 en A7r. Beide camera’s krijgen een bult waarin de EVF en flitsschoen zitten verwerkt, zoals we dat kennen van de Olympus OM-D E-M5 en E-M1. Beeldmateriaal is nog schaars, maar in de uitgelekte schets (onderaan dit artikel) is wel een uitklapbaar scherm te zien. Er wordt ook gesproken over eye-tracking autofocus, WiFi en NFC, en een optionele verticale grip.

De A7 wordt een camera met 24 megapixel sensor en een relatief snelle burst-snelheid. De A7r krijgt 36 megapixels, maar door de hoge resolutie zal de burst-snelheid iets lager zijn. Er wordt ook gesproken over een verschil in autofocus, maar wat dat verschil inhoudt is nog niet bekend.

SAR_Sony-A7-lowresDe allereerste foto van de Sony A7. Nog erg blokkerig, maar het basisontwerp is duidelijk zichtbaar.

De objectieven

Momenteel zijn er vijf objectieven bekend: één van Sony zelf, en vier van Carl Zeiss. Sony levert een relatief goedkope kitlens, met een zoombereik van 28mm tot 70mm en een diafragma van F/3.5 tot F/5.6. Precies zoals je van een kitlens verwacht. Kwalitatief zou dit toch een goed objectief moeten zijn, want Sony plakt hier een premium G-label op.

Wie echter meer wil, kan bij partner Carl Zeiss terecht voor een 24-70mm F/4. De Carl Zeiss-standaardzoom is bovendien van optische stabilisatie voorzien. Naast deze twee standaardzooms staan er nog drie objectieven in de planning, alledrie afkomstig van Carl Zeiss: een 70-200mm F/4 OSS, een 35mm F/2.8 en een 55mm F/1.8.

De prijzen

In eerste instantie waren we bang voor zeer hoge prijzen, omdat de full-frame RX1 compactcamera met €2800 ook niet bepaald een koopje is. In dat licht bezien lijken de prijzen echter mee te vallen. Er wordt nu gesproken van vanaf-prijzen die in de buurt van de Nikon D610 en Canon EOS 6D moeten zitten. Voor de A7 wordt een prijs verwacht van €1698 voor de body, en €1998 in combinatie met de nieuwe 28-70mm kitlens. De A7R gaat €2198 kosten; van dit model is nog geen kitversie bekend.

a72870-1_zps2eed8e49

Wat als…

Tot slot nog een vraag voor de lezers. Na het zien van de schets waren er wat negatieve reacties te lezen. Op 43 Rumors werd gezegd dat de OM-D E-M5 een harmonischer ontwerp heeft, terwijl de A7 eruitziet alsof hij van Lego is gemaakt; alles lijkt als losse onderdelen in elkaar geklikt te zijn. Dit heeft ons echter aan het denken gezet. We weten dat Sony de accessoirepoort tegenwoordig geheel in de flitsvoet verwerkt. We zien nu ook in de schets dat de EVF als een aparte unit bovenop de camera lijkt te zitten.

En dan komen we bij de “wat als…” Want wat zouden jullie ervan vinden als de A7 geen vaste EVF had? Als de EVF een accessoire voor de flitsvoet was, waarbij de flitsvoet werd doorgelust? Technisch moet het kunnen, zeker als de EVF toch al als een bult op de camera wordt ontworpen. Maar we weten vrijwel zeker dat de EVF op de A7 en A7r gewoon vast zit…

SAR_Sony-A7-A7r_sketchDe schets die iets eerder uitlekte dan de foto. Hier zou de EVF een losse unit kunnen zijn, maar op de blokkerige foto lijkt het Sony-logo alleen op de EVF te staan, en niet op de body. Daarom denken wij dat de EVF niet verwijderbaar is… Helaas?

Deel dit

4 antwoorden op “Samengevat: geruchten over de Sony A7 en A7r”

  1. Hij lijkt m.i. erg veel op de Olympus OM-D.Geen lelijke camera, maar de OM-D vind ik persoonlijk erg klein (voor mij dan) Qua specs is het een hele interesante camera. De prijzen zijn hoog maar niet zo hoog als een gemiddelde FF DSLR zoals de A99. Ik ben wel benieuwd hoe e.e.a zich gaat ontwikkelen, het is geen Alpha en het is geen NEX en wat wordt de opvolger van de A99 (als die uberhaubt nog gaat komen)

    1. Het is eigenlijk ook geen DSLR, en, kan daarom als eerste gaan concurreren met Leica afgezien van het feit dat het geen rangefinder is maar een digitale zoeker en dus accurater. Zonde dat die zoeker zo groot (lijkt) is, waarmee hij dus niet veel compacter word als een DSLR. Hij zal dus ook wel groter zijn als de OM-D, want hier zit een sensor in die ook een stuk groter is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *