Nilox F-60 review (actiecam)

De markt van actiecamera’s raakt overvol. Na het succes van GoPro, wat met name de laatste drie jaar tot uiting kwam, kwamen diverse andere fabrikanten met soortgelijke producten. Daar zaten bestaande (video)merken bij als Sony, Panasonic en JVC, maar ook veel nieuwe namen. Eén daarvan is Nilox, een merknaam van het Italiaanse Gruppo Esprinet. Nilox heeft verschillende actiecamera’s, waarvan de ‘Foolish’ het bekendste is. De F-60 is een high-end model dat het rechtstreeks moet opnemen tegen de GoPro Hero 3(+) Black en de Sony Actioncam. We ontvingen een testexemplaar van Actionpro.nl en namen deze mee naar Florida voor een praktijktest.

file_3_6

Specificaties

De specificaties van de Nilox F-60 kunnen we bovengemiddeld noemen. Hij filmt met 60 fps in 1080p Full HD en kan foto’s schieten in een resolutie van 16 megapixels (waarvan hij er 10 in één seconde kan maken). De camera biedt een beeldhoek van 175 graden.  Ook bijzonder is dat hij een audio-ingang heeft en dat er digitaal gezoomd kan worden. Wat betreft specs kan de Nilox F-60 zich prima meten met andere topmodellen zoals de GoPro Heor 3 Black Edition en de Sony Action Cam (zie ook onze eerdere vergelijkende test).

Rijke uitrusting – Nilox F-60 review

Als zoveelste fabrikant in een overvolle markt met een dominante marktleider moet je je onderscheiden. Los van de specificaties (die in de basis redelijk gelijk zijn aan de GoPro Hero 3 Black Edition) doet Nilox dat met de accessoires. Uiteraard is er een onderwaterhuis (tot 60 meter waterdicht), maar dat is lang niet het enige. In de doos zit ook een kleuren lcd-scherm dat aan de achterzijde kan worden geklikt evenals een externe accu met hetzelfde kliksysteem. Daarmee kun je snel schakelen als je bijvoorbeeld op de monitor wilt zien wat je filmt of wanneer de accu bijna op is en je geen tijd hebt om tussentijds op te laden. Dat dit standaard meegeleverd wordt, is erg netjes. Maar er is meer. Ook lensdoppen, zowel voor de losse camera als het onderwaterhuis, zitten in de doos. Evenals een standaard om de camera zonder onderwaterhuis op de voetstukken te monteren. Verder is er nog een draadloze afstandsbediening meegeleverd die waterdicht is en een clipbevestiging heeft, zodat je deze makkelijk aan je kleding vast kunt maken. GoPro levert met de Black Edition ook een (wifi) afstandsbediening mee, maar een lcd-scherm en extra accu moet je zelf aanschaffen.

 file_2_8 f60-nilox f60-nilox (1)

Geen wifi

Hulde tot zover, want zeker gezien de prijs is het standaardpakket erg royaal. Maar wat de Nilox F-60 mist is wifi. Er is dan ook geen app beschikbaar om de camera mee op afstand te bedienen of om makkelijk wat instellingen te doen. Nu is dat wellicht minder belangrijk omdat er standaard een afstandsbediening is meegeleverd en beelden op het lcd-scherm bekeken kunnen worden (waardoor de noodzaak voor een smartphone minder groot is). Toch is het in deze tijd opvallend dat wifi (en een app) ontbreekt.

Afwijkend bevestigingssysteem

$(KGrHqJ,!iIFD4Tz4EOuBRFNvGepF!~~60_35Een ander kritiekpunt is het bevestigingssysteem. Als je de foto’s bekijkt van de Nilox dan krijg je de indruk dat deze compatibel is met de GoPro mount. Gek is dat niet, want veel GoPro concurrenten, zoals de eerder getestte Isaw A2) gebruiken ook deze mount. Dat is een groot voordeel omdat de camera daardoor compatibel is met de talloze GoPro-accessoires die al jaren op de markt zijn, zoals speciale helmen, bevestigingen op kleding en statieven met een zuignap (voor op de auto). Het overigens natuurlijk de vraag of dat juridisch gezien in de haak is, aangezien GoPro de rechten op het systeem heeft. Om die laatste reden heeft Nilox vermoedelijk gekozen voor een iets afwijkend systeem. Het ziet er fysiek hetzelfde uit, maar het geheel is circa een millimeter dikker. Als gevolg daarvan passen GoPro-accessoires niet – tenzij je misschien heel veel kracht gebruikt (met het risico dat er iets afbreekt). In de eerste plaats is dat onhandig. In de tweede plaats is het misleidend, omdat een koper op basis van productfoto’s kan concluderen dat het systeem compatibel is.

Daar moeten we tegenoverstellen dat de camera (zonder behuizing) standaard beschikt over een statiefaansluiting, zodat je hem wel op statieven (zoals een Gorillapod) kunt gebruiken.

In de praktijk – Nilox F-60 review

Goed, tijd om de Nilox F60 in de praktijk aan de tand te voelen. De bediening van de camera is relatief simpel, ook al zijn er maar weinig knoppen. Doordat er een lcd-scherm is meegeleverd, kun je zonder al teveel moeite het menu doorlopen (iets dat bij GoPro zonder scherm of app nog best een opgave is). Zonder het gebruik van de onderwaterbehuizing valt op dat de beelden vrij scherp zijn, al neemt dat in de hoeken wat af en is er soms wat chromatische aberratie te zien (al is het niet heel storend).  De kleuren zijn natuurgetrouw en niet te verzadigd. Ook het geluid is goed en helder. Met de behuizing neemt het beeld en geluid wel merkbaar af. In de hoeken worden de beelden dan redelijk onscherp (wat op foto’s storender is dan op video) en het geluid wordt vrij zacht en wat dof. Dat wordt nog verder versterkt wanneer de behuizing in aanraking gekomen is met water. Zie deze ruwe, onbewerkte video:

De eerste en de vierde foto zijn gemaakt zonder behuizing:

DCIM101MEDIADCIM101MEDIA DCIM101MEDIA

DCIM101MEDIA

Testvideo

We hebben de Nilox F-60 meegenomen naar Florida waar we hem een dag aan de tand gevoeld hebben in één van de vele natuurgebieden. De camera is rijdend in een auto getest en op één van de vele meren met alligators en diverse soorten vogels in een Airboat (een soort mini-hovercraft met grote propeller). In de onderstaande beelden is de camera zonder onderwaterhuis gebruikt. De muziek wijkt nogal af van wat we normaal doen, maar is geheel is stijl met het zuidelijke karakter van Florida, geïnspireerd op een lokaal country radiostation,

Mocht de bovenstaande video het niet doen, bekijk dan deze versie:

Zoals je kunt zien ziet de beeldkwaliteit er over het algemeen goed uit. Alleen bij slecht licht is het beeld erg korrelig. GoPro en Sony doet het op dat vlak een stuk beter, al is het verschil overdag te verwaarlozen.

Conclusie – Nilox F-60 review

Er zijn talloze producten in de relatief jonge markt van ‘actiecams’. Je moet je als fabrikant dus wel kunnen onderscheiden als je een stukje van de markt wil pakken. Nilox doet een prima poging met de F-60. Het product kan zich op veel fronten meten met de high-end producten van GoPro en Sony, zoals de 60 fps in Ful HD resolutie, de waterdichte behuizing (tot 60m) en de 16 megapixel-foto’s. Maar de fabrikant laat ook zien dat het ook zelf innovatief is, zoals met de vele meegeleverde accessoires (kleuren lcd-scherm, extra accu en lensdoppen) en zaken als een statiefaansluiting, audio-ingang en de bruikbare digitale zoom. De afwijkende bevestigingsvoet (die visueel erg op die van GoPro lijkt, maar niet compatibel is) vinden we wat misleidend en ook een beetje een gemiste kans. De adviesprijs van de Nilox-F60 is met € 330 erg netjes, zeker voor wat je ervoor krijgt. De camera kan daardoor ook prima concurreren met de Sony Actioncam, GoPro Hero 3 Silver én Black.

file_6_4

Pluspunten

 • Goede prijs-prestatieverhouding
 • 60 fps 1080p HD

 • 16 megapixel foto’s (10x digitale zoom)
 • Waterdichte behuizing
 • Aansluiting voor audio-in
 • Zeer complete accessoire-set:
  • Kleuren lcd-scherm meegeleverd
  • Extra accu meegeleverd
  • Standaard statief-aansluiting
  • Lensdoppen meegeleverd
  • Diverse bevestigingsvoetjes met 3M VHB tape

Minpunten

 • Matige kwaliteit in het donker
 • Lager dynamisch bereik vergeleken met GoPro Hero 3(+) Black en Sony Actioncam
 • Net niet compatibel met GoPro-mount
 • Geen MicroSD-kaart meegeleverd
 • Geen wifi (dus ook geen smartphone app)
 • Lcd-scherm wat klein en niet aanraakgevoelig

Met dank aan Actionpro.nl voor het uitlenen van het testexemplaren

Deel dit

Eén antwoord op “Nilox F-60 review (actiecam)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *