Nikons beeldversleutelingssysteem gekraakt

Het ‘Image Authentication System’-versleutelingssysteem van Nikon is gekraakt. Elcomsoft, een Russisch bedrijf dat gespecialiseerd is in encryptiesoftware heeft het voor elkaar gekregen om de encryptiesleutel van Nikon D-SLR’s uit te lezen en te manipuleren. Hierdoor is het mogelijk om foto’s achteraf via beeldbewerking te wijzigen, terwijl het authenticatiesysteem deze wel van een digitale handtekening voorzien (waardoor de foto dus als origineel wordt gezien). Een dergelijk systeem is erg belangrijk in de fotojournalistiek omdat dit aantoont dat een foto authentiek en niet bewerkt is. Dit moet voorkomen dat kranten en tijdschriften journalistieke foto’s, bijvoorbeeld uit oorlogsgebieden, publiceren waarbij de werkelijkheid is aangetast doordat de foto bewerkt is (zoals in het verleden meermaals is voorgekomen). Nu het systeem gekraakt is, is het onmogelijk geworden om de echtheid van een foto te garranderen. Ook zou het gevolgen kunnen hebben voor verzekeringskwesties en rechtzaken. Immers, hoe bewijs je nu nog dat je foto echt is?


Een voorbeeld van schadelijke fotojournalistiek. Deze foto uit Irak werd in 2003 gemaakt door Brian Walski. Om de foto meer impact te geven, gebruikte hij twee foto’s om er een van te maken. De beeldvorming is daardoor compleet anders geworden dan de werkelijkheid.

Alleen de semi-professionele Nikon D-SLR’s zijn uitgerust met het Image Authentication System-versleutelingssysteem, waaronder de Nikon D3X, D3, D700, D300S, D300, D2Xs, D2X, D2Hs en D200. Als bewijs voor de hack heeft het Russische bedrijf een aantal duidelijk bewerkte foto’s online gezet die door Nikons Image Authentication Software als origineel worden aangemerkt. De hack zou gevolgen kunnen hebben voor bewijsvoering in rechtszaken en bij verzekeringskwesties. Nikon is overigens niet de eerste fabrikant die dit overkomt. Eerder werd dezelfde hackmethode gebruikt om Canons Original Decision Data-versleutelingssysteem te kraken

Medvedev krijgt een Apple van Steve Jobs (in plaats van een iPhone 4)

Mike Tyson is zo verslaafd aan Angry Birds, dat hij een tattoo heeft laten zetten

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *