Nikon Speedlight SB-300: aanzetten en flitsen

Nikon heeft het aanbod aan opzetflitsers uitgebreid met een model voor beginnende fotografen: de Nikon SB-300. Naast de kantelbare flitskop zit er welgeteld één bedieningselement op: de aan/uit-knop.


Aanzetten en flitsen

Het gebrek aan bedieningsmogelijkheden is een bewuste keuze, en bedoeld om het beginnende fotografen zo makkelijk mogelijk te maken. Je zet de flitser op de camera, zet hem aan, en de camera doet de rest. Eigenlijk precies zoals je dat van de ingebouwde flitser gewend bent. Uiteraard heeft deze opzetflitser wel degelijk een meerwaarde ten opzichte van die ingebouwde flitser. Omdat de flitskop 120 graden kantelbaar is, kan je met deze flitser ook indirect flitsen, wat in veel gevallen een mooier resultaat oplevert. Daarnaast heeft de SB-300 een richtgetal van 18, wat betekent dat je tot anderhalf keer zo ver kunt flitsen als met een ingebouwde flitser. De ingebouwde flitsers van de D3200, D5200 en D7100 hebben namelijk een richtgetal van 12.

Voor de stroomvoorziening wordt gebruik gemaakt van standaard AAA-batterijen, waarvan de SB-300 er twee stuks tegelijk slikt. Daarmee kan de flitser zo’n 70 foto’s van extra licht voorzien als er alkaline-batterijen gebruikt worden. Met NiMH oplaadbare batterijen houdt de nieuwe Speedlight het wat langer uit, en flitst 110 keer.

Prijs en beschikbaarheid

Aan het eind van deze maand moet de SB-300 in de winkels liggen. De adviesprijs bedraagt 149 euro. Voor dat bedrag wordt er een zachte draagtas bijgeleverd.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *