Nikon patent toont fasedetectie-AF op iedere pixel

Met de EOS 70D heeft Canon een revolutionaire methode geïntroduceerd om fasedetectie-autofocus in de beeldsensor te integreren. Iedere beeldpixel op de sensor fungeert tegelijk als twee fasedetectiepixels zonder licht te verliezen. Aardsrivaal Nikon kan natuurlijk niet achterblijven, en werkt aan zijn eigen methode om hetzelfde te bereiken.

Twee sensors op elkaar

Het patent dat vorige week op freepatentsonline.com gepubliceerd is, laat zien hoe Nikon van plan is om bij te blijven. In het kort komt het erop neer dat het Bayerfilter, dat op de beeldpixels gemonteerd zit, ook als AF-sensor gaat dienen. Het filter moet dus niet alleen licht filteren, maar het geabsorbeerde licht ook omzetten in een electrisch signaal. Je zou dus kunnen zeggen dat het Bayerfilter verandert in een transparante AF-sensor.

Met deze methode heeft ook Nikon een techniek in huis om fasedetectie-AF mogelijk te maken tijdens video en live-view, zonder lichtverlies (zoals bij een halfdoorlatende spiegel) of pixelverlies (sensors met speciale fasedetectiepixels).

Welke techniek is beter?

Voor iedereen die graag meedoet in de Canon vs. Nikon-strijd is er natuurlijk een belangrijke vraag die nog beantwoord moet worden: wie heeft de beste techniek bedacht? Het zal nog wel even duren voor we dit in de praktijk kunnen testen, maar als je er zelf al een (onderbouwd) idee over hebt zien we dat natuurlijk graag in de reacties terug.

Figuur 8A uit het patent. De bovenste sensor absorbeert de kleuren magenta (links) en geel (rechts), en gebruikt deze informatie voor fasedetectie. Voor de beeldsensor daaronder blijven de bekende Bayerkleuren groen en blauw over.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *