Nikon lanceert AF-S Nikkor 58mm F/1.4G standaardlens

Naast de zojuist gepubliceerde D5300 werd op Nikon’s perconferentie nog een primeur onthuld, namelijk een nieuw standaardobjectief. Maar dan geen standaard standaardobjectief: met een brandpuntsafstand van 58mm – volgens Nikon een eerbetoon aan de Noct-Nikkor 58mm F/1.2  uit 1977 – is het een behoorlijk buitenbeentje. Maar de overeenkomsten met de oude 58mm gaan verder dan alleen de brandpuntsafstand.

Beeldkwaliteit voorop

Bij de ontwikkeling van dit objectief had Nikon maar één doel, en wel hetzelfde doel als bij de ontwikkeling van de Noct-Nikkor 58mm F/1.2: een standaardobjectief in de markt zetten met een zo goed mogelijke beeldkwaliteit bij volle lensopening. Volgens Nikon moet dit objectief een “verbluffende scherpte, een uitstekend contrast en een zeer hoge resolutie” hebben. Of dit werkelijk gelukt is kunnen we natuurlijk nog niet zeggen, maar in het ontwerp zien we in ieder geval dat Nikon een serieuze poging gedaan heeft.

Nikon_Nikkor_AFS_58_14G_MTF+diagram

Laten we met de lensconstructie beginnen. Voor een standaardobjectief is de constructie behoorlijk complex, met 9 elementen in 6 groepen, waarvan 2 elementen asferisch geslepen zijn. Met name het voorste element is volgens Nikon zeer nauwkeurig geslepen om afwijkingen bij volle lensopening te voorkomen; meer daarover (inclusief voorbeeldfoto’s) is hier te lezen. Het diafragma is instelbaar van F/1.4 tot F/16, en wordt gevormd door 9 afgeronde lamellen.  De korste scherpstelafstand is 58 cm, wat een vergrotingsfactor van 0,13x oplevert. Qua filters zullen de meeste gebruikers weinig extra’s hoeven te kopen, want de maat van 72 mm is redelijk standaard in deze klasse. Al deze techniek zit verpakt in een behuizing met een lengte van 70 mm en een diameter van 85 mm. Het gewicht bedraagt 385 gram.

Prijs en beschikbaarheid

De AF-S Nikkor 58mm F/1.4G wordt vanaf 31 oktober in de winkels verwacht. Wie dit bijzondere standaardobjectief aan zijn collectie wil toevoegen, zal diep in de buidel moeten tasten: de adviesprijs bedraagt 1749 euro.

Nikon_Nikkor_AFS_58_14G

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *