Nikon kondigt Coolpix A aan – compact met APS-C sensor

In navolging van het succes van de Sony RX100 en de RX1, de Fujifilm X100 en de Canon Powershot G1 X heeft Nikon nu ook een compactcamera met een grote sensor op de markt gebracht. De Coolpix A, waarover de geruchten al enige tijd de ronde deden, is uitgerust met een 16,2 megapixel-sensor in APS-C formaat en een Expeed 2 beeldverwerkingsprocessor. Hij heeft een groothoekobjectief met een vaste brandpuntsafstand van 18,5mm, wat neerkomt op 28mm (fullframe equivalent). De lichtsterkte is f/2.8. Via de handmatige scherpstelring kun je eventueel correcties toepassen nadat de camera heeft scherpgesteld. De Coolpix A kan ook overweg met 14-bits gecomprimeerde RAW (NEF)-beeldgegevens, zodat foto’s onbeperkt kunnen worden nabewerkt. 

De ISO-gevoeligheid loopt van 100 tot en met 6400, maar is handmatig uitbreidbaar tot en met ISO 25.600. Hij is niet standaard uitgerust met wifi, maar kan via de bekende WU-1a dongle (die we kennen van de DSLR’s) hiermee wel worden uitgebreid. Daarmee is het mogelijk om foto’s en video’s door te sturen naar een smartphone. 

Prijs en beschikbaarheid

De Coolpix A is vanaf 21 maart verkrijgbaar in het zwart en titanium zilver. De adviesprijs bedraagt € 1099. Er is ook nog een optionele optische zoeker (DF-CP1) met een adviesprijs van € 299.

PERSBERICHT

De COOLPIX A — De compactcamera van de professional
De 16,2-megapixel COOLPIX A is de kleinste camera ter wereld die is uitgerust met een sensor in DX-formaat en kan veeleisende opnamesituaties moeiteloos aan. Dat maakt hem ideaal voor iedereen die van fotograferen houdt. Om een zo hoog mogelijke resolutie mogelijk te maken en de definitie van het gehele beeld zo groot mogelijk te maken, wordt in de A een sensor zonder laagdoorlaatfilter toegepast. Dat resulteert in een optisch systeem dat de mogelijkheden van het high-definition NIKKOR-objectief en de hoge resolutie van de sensor in DX-formaat optimaal benut. In combinatie met de EXPEED 2-beeldverwerkingsengine, die we kennen van de D-SLR-modellen, levert de COOLPIX A ongekend hoge prestaties en een maximale beeldkwaliteit, bij een minimaal energieverbruik.

Tijdens het maken van foto’s bij weinig licht of het registreren van snel bewegende onderwerpen zorgt de hoge ISO-lichtgevoeligheid (100-6400, uit te breiden tot 25.600) voor beelden met een rijke details en een zeer laag ruisniveau. Als je meer controle wilt over de lichtkwaliteit, kun je een van de zes instellingen voor Actieve D-lighting inschakelen, een compatibele externe Speedlight-flitser aansluiten of de adapterring UR-E24 gebruiken om verschillende lensfilters (46 mm) voor verschillende effecten toe te passen. Daarnaast kun je het omgevingslicht op afstand houden door een zonnekap (HN-CP18) te bevestigen.

Wat de lichtomstandigheden waarin je werkt ook zijn, de geavanceerde lenstechnologie van Nikon staat garant voor zeer precieze beelden met een scherpe resolutie en een hoog contrast. Het 18,5 mm f/2,8 NIKKOR-groothoekobjectief met vaste brandpuntsafstand (28 mm kleinbeeldequivalent) zorgt voor een uitzonderlijk goede definitie over het hele diafragmabereik en alle optische aberraties (bijvoorbeeld sferische aberratie of coma) worden geminimaliseerd zonder gebruik te maken van digitale correctie. Het irisdiafragma met zeven lamellen matigt zo nodig de lichtinval en zorgt voor een prachtig natuurlijk aandoende, onscherpe achtergrond.

Volledige creatieve controle
De belichtingsstanden (PSAM) vergroten de creatieve mogelijkheden en met de twee gebruikersstanden kun je in een handomdraai de gewenste voorkeursinstellingen activeren. Een instelbare functieknop maakt het mogelijk het menu te omzeilen en snelkoppelingen naar je favoriete camera-instellingen op te geven. Met de scherpstelring van het objectief kun je handmatig scherpstellen en de Autofocusstand zo nodig handmatig opheffen.

Daarnaast biedt de COOLPIX A ondersteuning voor 14-bits gecomprimeerde beeldgegevens in de bestandsindeling RAW (NEF), een bestandsindeling die ook op digitale spiegelreflexcamera’s wordt gebruikt. De originele, onbewerkte beelden kunnen worden bewerkt op de camera zelf, met dank aan de grote 7,5-cm (3,0-inch) LCD-monitor met 921.000 beeldpunten. Door middel van Picture Control kun je de instellingen voor contrast en kleuren (Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret, Landschap en Aangepast) aanpassen aan de omstandigheden. Wie zijn beelden wat wil opleuken, kan foto’s ter plekke verbeteren met behulp van allerlei filtereffecten, zoals de stand Selectieve kleur, waarmee je beelden kunt omzetten in monochroom en vervolgens een vleugje kleur naar keuze kunt toevoegen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *