Nikon komt met AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR

Nikon heeft een f4 versie van haar 70-200mm uitgebracht, wat we eerder deze maand al vermoedden. Met het introduceren van dit objectief haalt Nikon een unique-selling-point van Canon onderuit, dat jarenlang meer (semi-)professionele f4 objectieven in haar portfolio had (zoals de 17-40 f4, 24-105 f4 en dus de 70-200 f4). De f4 versie van de Nikkor 70-200mm is een stuk lichter en iets compacter, waardoor hij prettiger is om mee te nemen op reis of lange dagtochten. Ook is hij uiteraard goedkoper dan de f2.8 versie. Mede omdat camera’s als de Nikon D4, D800 en D600 op zeer hoge ISO’s nog goede resultaten bieden, is het verlies van één stop licht nog wel te overzien.

Geen compromissen

Het is niet zozeer een goedkopere versie van de 70-200mm. In het persbericht laat Nikon weten dat er ondanks het lichte gewicht niet is bezuinigd op de prestaties. Het objectief bevat 20 lenselementen in 14 groepen en bevat ook de Nano Crystal coating om lichtvlekken en beeldschaduwen tegen te gaan. Ook is hij uitgerust met de allernieuwste beeldstabilisatie-technologie (VR) die tot wel 5 stops kunnen corrigeren. 

Prijs en beschikbaarheid

De 70-200mm f/4G ED VR is beschikbaar vanaf 29 november voor een adviesprijs van € 1379 inclusief een zonnekap en objectieftasje. Maar dat is exclusief een statiefgondel (RT-1) die los € 129 moet kosten.

De MTF-grafieken:

PERSBERICHT

Nikon lanceert AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR

Vandaag introduceert Nikon een nieuw zoomobjectief in FX-formaat met een brandpuntsafstandbereik van 70–200mm en een vast f/4-diafragma. Met dit objectief breidt Nikon zijn assortiment aan krachtige f/4 NIKKOR-objectieven uit. Dit is het eerste NIKKOR-objectief dat is uitgerust met Nikons vibratiereductiesysteem van de volgende generatie waarvan de correctie tot 5 stops kan worden gecompenseerd.

Details

Door de verbeterde vibratiereductie en de hoogwaardige Nikon-optiek leent dit objectief zich bij uitstek voor het fotograferen van evenementen, reizen, natuurtaferelen en zelfs sportmanifestaties. Dit objectief is dan ook geschikt voor amateur- én beroepsfotografen die hoge kwaliteitseisen stellen.

Een stap verder 
Het objectief is uitgerust met een vibratiereductiesysteem van de volgende generatie. Dit maakt het mogelijk de correctie tot wel vijf stops te compenseren. Dit is een duidelijke verbetering, aangezien de grotere stabiliteit de invloed van cameratrillingen aanzienlijk beperkt en de gebruiksmogelijkheden bij weinig licht sterk verbetert.

Er zijn twee VR-standen beschikbaar: de stand Normal is bedoeld voor het maken van foto’s onder normale omstandigheden en de stand Active maakt het mogelijk de hoogfrequente cameratrillingen tegen te gaan die optreden bij het fotograferen vanuit bijvoorbeeld een rijdend voertuig. Beide standen staan garant voor een stabiel zoekerbeeld en dit is direct te merken aan het gemak en de precisie waarmee je kunt scherpstellen en kadreren.

Geen compromissen
Ondanks zijn lichte gewicht is er niet bespaard op de prestaties. Dat blijkt wel uit de uitstekende resolutie- en contrastwaarden van dit objectief. De optische constructie is dan ook uitgerust met maar liefst 20 elementen die over 14 groepen zijn verdeeld. Bovendien is het objectief voorzien van een Nano Crystal Coat van Nikon om lichtvlekken en beeldschaduwen tegen te gaan.

Uitgebalanceerd 
Voor dit objectief, waarbij het formaat, het gewicht, de prijs en de beeldkwaliteit perfect in balans zijn, is ook een speciale statiefgondel, de RT-1, leverbaar. Met dit als optie verkrijgbaar accessoire kun je de balans bij gebruik van het statief verbeteren en tijdens het maken van portret- en landschapsfoto’s snel en soepel omschakelen tussen de verticale en de horizontale stand.

Prijzen en beschikbaarheid
De AF-S NIKKOR 70–200mm f/4G ED VR is naar verwachting verkrijgbaar vanaf 29 november 2012 voor een verkoopadviesprijs van € 1379,-. Dit objectief wordt geleverd met een zonnekap (HB-60) en een objectieftasje (CL-1225). Optioneel is de RT-1 statiefgondel verkrijgbaar voor een verkoopadviesprijs van €129,-.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *