Nikon introduceert Nikkor 800mm f5.6E FL ED VR met speciale teleconverter

In juli 2012 meldden we al de eerste geruchten over een nieuwe versie later die maand werd dat officieel bevestigd. Nikon’s langste telelens dook tijdens de Olympische Spelen voor het eerst in de praktijk op. Dat was toen overigens nog een test sample en geen definitief product. Ondertussen acht Nikon de lens rijp voor productie en is hij dan ook vandaag officieel aangekondigd. De AF-S Nikkor 800mm f/5.6E FL ED VR is Nikon’s langste telelens en blinkt op een aantal fronten uit wat betreft nieuwe technologie. Zo wordt er een elektromagnetische diafragmaregeling gebruikt, lenselementen van fluoriet en de inmiddels beproefde Nano Crystal Coating.

Volgens Nikon is de nieuwe 800mm voor zijn gigantische bereik verrassend licht en gebalanceerd. Dat is mogelijk doordat de body is gemaakt van een lichte, robuuste magnesiumlegering en dankzij een verbeterde optische constructie met twee fluorietelementen. Doordat fluoriet is gebruikt voor de voorste twee elementen, is het voorste deel van het objectief lichter en is het zwaartepunt naar achteren verschoven voor een comfortabele bediening en een stabiel gebruik. Het optische systeem bestaat in totaal uit 20 elementen in 13 groepen, inclusief twee fluoriet- en twee ED-elementen. De fluorietelementen leveren ook uitstekende optische prestaties met hoge contrastoverdracht, een minimale chromatische aberratie en een veel lagere dispersie dan zelfs super-ED-glas. Nikon’s anti-reflectie Nano Crystal Coat zou garant staan voor heldere beelden met minimale lichtvlekken en beeldschaduwen. Het objectief bevat ook een gebogen beschermend meniscusglas en wordt geleverd met een neutraal kleurfilter van 52 mm. Op de achterzijde van het objectief bevindt zich een houder voor insteekfilters van 52 mm.

Uiteraard is het objectief ook voorzien van beeldstabilisatie (VR). De gebruikte vibratiereductie is goed voor een correctie van vier stops.  Er zijn verschillende VR-standen: in de normale en actieve VR-stand zijn stabiele opnamen mogelijk bij verschillende soorten camerabeweging, terwijl de automatische statiefdetectie trilling door het ontspannen van de sluiter vermindert wanneer de camera op een statief is bevestigd.

Speciale teleconverter

Uniek is dat de 800mm f5.6 FL ED VR standaard wordt geleverd met een speciaal ontwikkelde teleconveter. De TC800-1.25E ED is de eerste teleconverter die een element van ED-glas gebruikt om chromatische aberratie te voorkomen (een probleem waarvoor met name objectieven met een grote brandpuntsafstand gevoelig zijn). De teleconverter biedt ten opzichte van standaard converters een beperkte vergroting van in totaal 1000mm, maar dat is bewust gedaan om de optische prestaties op hoog niveau te houden. De converter wordt niet los verkocht en speciaal voor de nieuwe 800mm gemaakt. 

Prijs en beschikbaarheid

Het objectief is naar verwachting leverbaar vanaf 4 april en zal alleen verkocht worden via geselecteerde pro-dealers. De verkoopadviesprijs bedraagt maar liefst € 17.129. Dat is wel inclusief ingebouwde statiefbevestiging en bijpassende koffer (CT-801) .

PERSBERICHT

Vandaag introduceert Nikon een nieuw superteleobjectief met vaste brandpuntsafstand en een speciale teleconverter. Het AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR-objectief met AF-S TELECONVERTER TC800-1.25E ED gebruikt hoogwaardige componenten en geavanceerde technologieën die samen zorgen voor een lager gewicht, een betere hanteerbaarheid en een hogere beeldkwaliteit.

Het AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR-objectief is het eerste dat geavanceerde technologieën en materialen gebruikt zoals elektromagnetische diafragmaregeling en lenselementen van fluoriet, samen met beproefde voorzieningen als vibratiereductie en Nano Crystal Coat.

Dit eersteklas objectief heeft de grootste brandpuntsafstand uit het NIKKOR-assortiment en is een ideale keuze voor professionele sport- en persfotografen. Als het niet mogelijk is dichter bij het onderwerp te komen, biedt de AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR extra bereik om het onderwerp dichter bij te halen.

Nikon kondigde de ontwikkeling van de AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR aan in de zomer van 2012. Prototypen van het objectief werden tentoongesteld op de Photokina in Keulen en getest tijdens belangrijke sportevenementen, waar ze zeer positief werden ontvangen.

Lichte body met fluorietelementen
Voor een objectief met zo’n extreem bereik is de AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR verrassend licht en gebalanceerd. Dit is mogelijk doordat de body is gemaakt van een lichte, robuuste magnesiumlegering en dankzij een verbeterde optische constructie met twee fluorietelementen.

Het optische systeem bestaat in totaal uit 20 elementen in 13 groepen, inclusief twee fluoriet- en twee ED-elementen. Doordat fluoriet is gebruikt voor de voorste twee elementen, is het voorste deel van het objectief lichter en is het zwaartepunt naar achteren verschoven voor een comfortabele bediening en een stabiel gebruik. De fluorietelementen leveren ook uitstekende optische prestaties met hoge contrastoverdracht, een minimale chromatische aberratie en een veel lagere dispersie dan zelfs super-ED-glas. Nikon’s anti-reflectie Nano Crystal Coat staat garant voor heldere beelden met minimale lichtvlekken en beeldschaduwen.

Het objectief bevat ook een gebogen beschermend meniscusglas en wordt geleverd met een neutraal kleurfilter van 52 mm. Op de achterzijde van het objectief bevindt zich een handige houder voor insteekfilters van 52 mm.

Zeer accurate elektromagnetische diafragmaregeling

Het elektromagnetische diafragma staat garant voor een zeer betrouwbare en nauwkeurige diafragmaregeling met zeer weinig fouten. Dit nauwkeurige mechanisme biedt ook extra stabiliteit bij automatische belichtingsregeling tijdens continu-opnamen en een hogere nauwkeurigheid, met name als het objectief wordt gebruikt met de teleconverter.

Voor extra stabiliteit biedt het VR-mechanisme voor vibratiereductie een correctie die equivalent is met een sluitertijd die circa vier stops korter is. In de normale en actieve VR-stand zijn stabiele opnamen mogelijk bij verschillende soorten camerabeweging, terwijl de automatische statiefdetectie trilling door het ontspannen van de sluiter vermindert wanneer de camera op een statief is bevestigd. De AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR heeft ook een ingebouwde statiefbevestiging voor een betere balans bij gebruik op een statief.

Het objectief heeft een SWM (Silent Wave Motor) voor een snelle, nauwkeurige scherpstelling. Er zijn drie scherpstelstanden beschikbaar: A/M (autofocus met handcorrectie, stand AF-prioriteit), M/A (direct overschakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling in elke AF-stand) en M (handmatig).

Speciale teleconverter

Elke AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR wordt geleverd met een AF-S TELECONVERTER TC800-1.25E ED, de eerste teleconverter die een element van ED-glas gebruikt om chromatische aberratie te voorkomen, een probleem waarvoor met name objectieven met een grote brandpuntsafstand gevoelig zijn.

De teleconverter is speciaal ontwikkeld voor gebruik met de AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR en wordt niet afzonderlijk verkocht. Elke teleconverter is speciaal afgestemd op het objectief en staat zo garant voor voortreffelijke optische prestaties, waarbij de brandpuntsafstand van het objectief wordt uitgebreid tot 1000 mm.

Het objectief en de speciale teleconverter worden geleverd in een koffer (CT-801) waarin ze handig en veilig kunnen worden vervoerd.

Het objectief is naar verwachting leverbaar vanaf 4 april en zal enkel verkocht worden via geselecteerd pro-dealers. De verkoopadviesprijs bedraagt €17.129,-.

Voor een pro-dealer bij u in de buurt treft u op onze website www.nikon.nl een menu ‘Verkooppunten’. U kunt hier uw zoekopdracht beperken op de selectie “Pro dealer.’

Specificaties

Brandpuntsafstand: 800 mm
Max. diafragma: f/5.6
Min. diafragma: f/32
Objectiefconstructie: 20 elementen in 13 groepen (plus één beschermend glas)
Aantal diafragmalamellen: 9 (afgerond)
Kortste scherpstelafstand: 5,9 m in AF-stand, 5,8 m in MF-stand
Filtermaat: 52 mm
Diameter x lengte: circa 160 x 461 mm
Gewicht: circa 4590 gram of 4725 gram met teleconverter
Opmerkingen: speciale AF-S TELECONVERTER TC800-1.25E ED meegeleverd

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *