Nikon heeft 70 miljoen Nikkor objectieven geproduceerd

Aan het begin van deze maand is het 70 miljoenste Nikkor objectief geproduceerd. Dit is alweer 5 miljoen meer dan in oktober 2011, toen het productiecijfer van 65 miljoen werd bereikt. Van de 70 miljoen geproduceerde lenzen zijn 30 miljoen stuks uitgerust met een Silent Wave Motor (afgekort SWM) – een ultrasone autofocusmotor. De SWM van Nikon zet ‘lopende golven’ om in rotatie-energie om de optiek scherp te stellen. Een van de eerste objectieven waarin Nikon de SWM toepaste, was de Ai AF-S NIKKOR 300mm f/2.8D IF-ED, die in 1996 op de markt kwam. Sindsdien is de SWM in totaal in 58 verschillende objectieven van alle verschillende typen ingebouwd, van ultragroothoekobjectieven tot superteleobjectieven in DX- en FX-formaat, zoomobjectieven en zelfs micro-objectieven. De SWM wordt momenteel in meer dan 90% van de geproduceerde NIKKOR-objectieven toegepast.

Nikkor?

Maar waar komt de naam Nikkor eigenlijk vandaan? Oorspronkelijk, in 1932, heette Nikon ‘Nippon Kogaku K.K’. Destijds was toevoeging van een ‘R’ aan de merknaam een veelvoorkomende praktijk bij de naamgeving van objectieven. De naam Nikkor is dus afgeleid van Nippon. De naam Nikkor werd voor het eerst gebruikt in 1933 voor een grootformaatobjectief voor luchtfotografie; de naam Aero-NIKKOR. In eerste instantie bewaarde men de Nikkor-naam voor hun optica van de hoogste kwaliteit, maar tegenwoordig zijn alle Nikonlenzen van het merk Nikkor.

PERSBERICHT

Vandaag maakt Nikon bekend dat de totale productie van NIKKOR-objectieven voor camera’s met verwisselbare objectieven begin juni 2012 de 70 miljoen heeft bereikt. Dit is alweer 5 miljoen meer dan in oktober 2011, toen het productiecijfer van 65 miljoen werd bereikt. Tegelijkertijd heeft de productie van AF-S-objectieven met Silent Wave Motor (SWM), de door Nikon ontwikkelde autofocusmotor, op dit moment de 30 miljoen bereikt.

Details
Ook na de mijlpaal van 65 miljoen in 2011 is Nikon actief nieuwe producten onder de merknaam NIKKOR blijven ontwikkelen en heeft het bedrijf onder meer vier 1 NIKKOR-objectieven uitgebracht. Deze objectieven hebben een eenvoudig ontwerp, zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en zijn speciaal ontwikkeld voor de compacte en lichte Nikon 1 J1 en Nikon 1 V1 AC-IL-systeemcamera’s, de eerste twee modellen van de Nikon 1-serie. Daarnaast heeft Nikon nieuwe NIKKOR-objectieven op de markt gebracht die compatibel zijn met FX-formaat en die de hoogwaardige prestaties van zijn topmodellen – de D4 D-SLR-camera en de 36,3-megapixel D800 en D800E D-SLR’s – optimaal tot hun recht laten komen.

Dertig miljoen NIKKOR-objectieven met SWM-motor

De Silent Wave Motor, afgekort SWM, is een door Nikon ontwikkelde ultrasone autofocusmotor. De SWM van Nikon zet ‘lopende golven’ om in rotatie-energie om de optiek scherp te stellen. Dit resulteert in een zeer soepele, stille en comfortabele autofocus. Een van de eerste objectieven waarin Nikon de SWM toepaste, was de Ai AF-S NIKKOR 300mm f/2.8D IF-ED, die in 1996 op de markt kwam. Sindsdien is de SWM in totaal in 58* verschillende objectieven van alle verschillende typen ingebouwd, van ultragroothoekobjectieven tot superteleobjectieven in DX- en FX-formaat, zoomobjectieven en zelfs micro-objectieven. De SWM wordt momenteel in meer dan 90% van de geproduceerde NIKKOR-objectieven toegepast.

*Dit is het totale aantal NIKKOR-objectieven met SWM dat momenteel verkrijgbaar is.

De merknaam NIKKOR

NIKKOR is de merknaam voor objectieven van Nikon en wordt algemeen beschouwd als synoniem voor krachtige, hoogwaardige SLR-objectieven. De naam NIKKOR is ontstaan door toevoeging van de ‘R’ aan ‘Nikko’, de westerse afkorting van Nippon Kogaku K.K. Destijds was toevoeging van een ‘R’ aan de merknaam een veelvoorkomende praktijk bij de naamgeving van objectieven. In 1933 werd er een grootformaatobjectief voor luchtfotografie op de markt gebracht onder de naam Aero-NIKKOR.

NIKKOR is altijd al zijn tijd vooruit geweest. Zo was in 1968 het OP Fisheye-NIKKOR 10mm f/5.6 fisheye-objectief voor SLR-camera’s ‘s werelds eerste objectief met asferische lenselementen. Tevens past Nikon in zijn NIKKOR-objectieven voor de nieuwste SLR-camera’s een aantal door het bedrijf zelf ontwikkelde toonaangevende technologieën toe, waaronder Nano Crystal Coat, een coating op de objectiefelementen waarmee interne reflecties over een groot aantal golflengten vrijwel geheel worden geëlimineerd.

Het huidige assortiment NIKKOR-objectieven voor SLR-camera’s van Nikon en de Nikon 1-systeemcamera’s biedt een rijke en gevarieerde keuze, met onder meer fisheye-objectieven, ultragroothoekobjectieven, superteleobjectieven, micro-objectieven en objectieven met perspectiefcorrectie (PC-E).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *