Nikon FT1 mount adapter nu leverbaar

De Nikon FT1 mount adapter is vanaf nu leverbaar. Met deze adapter kun je Nikkor lenzen uit de F-mount spiegelreflexreeks gebruiken op een Nikon 1 camera, zoals de V1 (review) of J1. In combinatie met AF-S lenzen blijft de autofocus behouden en kun je ook gebruik maken van Nikon’s nieuwe fasedetectiesysteem waarbij de AF-diodes op de sensor zijn aangebracht. Voor oudere lenzen werkt de autofocus niet. Ook oude F-mount objectieven zijn bruikbaar (maar uiteraard zonder autofocus). Tegelijkertijd heeft Nikon een firmware-update uitgebracht, die noodzakelijk is om de adapter te gebruiken.


Vergrotingsfactor

Iets om rekening mee te houden is de flinke vergrotingsfactor die ontstaat. Een consumenten spiegelreflex, zoals de D5100 (review), heeft een vergrotingsfactor van 1,5x. Maar omdat de Nikon 1-serie een kleinere sensor gebruikt (CX-formaat), onstaat een vergrotingsfactor van 2,7x. Een 100mm lens wordt dus effectief 270mm (maar zonder bijbehorend scherpediepte-effect van een dergelijke brandpuntsafstand). Het is dus alleen nuttig voor telelenzen en niet voor standaardzooms, fisheyes of groothoeken. De adviesprijs van de adapter is € 269.

Firmware-update

Let op: de Nikon 1 V1 en J1 hebben een firmware-update nodig (v1.10). Deze update ondersteunt ook pixel mapping. Hieronder staan alle details over de update.

– Autofocus is mogelijk wanneer een AF-S-objectief wordt gebruikt. De scherpstelstand moet echter worden ingesteld op AF-S (enkelvoudige AF) en de AF-veldstand staat vast ingesteld op Enkelpunts waarbij alleen het middelste scherpstelpunt wordt gebruikt.
– De scherpstelaanduiding (afstandsmeter) kan worden gebruikt met CPU-objectieven.
– De belichtingsstanden [P], [S], [A] en [M] kunnen worden gebruikt met CPU-objectieven.
– De belichtingsstanden [A] en [M] kunnen worden gebruikt met objectieven zonder CPU. Het diafragma wordt ingesteld met de diafragmaring op het objectief.
– Vibratiereductie (VR) werkt als een VR-objectief wordt gebruikt. Schakel vibratiereductie in, of geef een instelling op, met schakelaars op het objectief.
– Opnamen in de stand Bewegingssnapshot zijn alleen mogelijk nadat is scherpgesteld met een AF-S-objectief.
– De functie Slimme fotoselectie kan niet worden gebruikt.
– De optie Pixelmapping (Pixeltoewijzing) is toegevoegd aan het setup-menu. Gebruik deze functie als er onverwachte heldere vlekken zichtbaar zijn in beelden.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *