Nikon DF retrocamera op 5 november (update)

In haar teaser-video’s hint Nikon naar 5 november voor de aankondiging van haar retrocamera met fullframe sensor (vermoedelijk Nikon DF genoemd). Dit komt overeen met de diverse geruchten. De camera zal hoe dan ook een opvallende verschijning worden. De Nikon DF wordt een camera fullframe sensor en een ‘retro’ uiterlijk – mogelijk in de stijl van de fameuze Nikon F3 of FM2. De camera moet de directe concurrentie aangaan met de Sony A7(r).

Teaser video’s

Nikon heeft diverse video’s vrijgegeven. De nieuwste zie je bovenaan. De overige delen staan onderaan dit item. Ondertussen is er vrij veel zichtbaar van de Nikon DF. Zowel wat betreft uiterlijk als de omvang. Wat vind jij van de camera tot nu toe?

nikondf-5

nikon-df2
nikondf-3

 

nikondf-4

Vermoedelijke specificaties

Volgens de geruchten zou de camera de 16,2 fullframe sensor van de Nikon D4 gaan gebruiken met een ISO-bereik van 100-12.800 (uitbreidbaar tot 50-102.400). De sensor zou niet over een anti-aliasfilter beschikken voor een maximaal scherp resultaat. De camera zou worden uitgerust met een hybride zoeker met zowel een EVF als een optische weergave (via een spiegel), ala de Fujifilm X100(s) en X-Pro1. Vermoedelijk krijgt de camera dezelfde AF-engine als die van de D600/D610 met 39 af-punten. Er zouden drie beeldformaten zijn: 3:2, 1:1 en 16:9.

Opvallend is de claim dat de camera exclusief voor fotografie bedoeld zou zijn en dus geen volwaardige filmfunctie zou bevatten – ondanks de eerder genoemde 16:9 stand. Tenslotte zou de camera worden geleverd met een nieuwe versie van het 50mm f1.8 objectief. Als de geruchten kloppen wordt het prijskaartje wel pittig: $3000 voor de body en $3300 inclusief 50mm objectief.

Nikon DF

Volgens de meest recente geruchten zou de camera de naam ‘Nikon DF’ krijgen. DF zou daarbij staan voor ‘Digital Fusion’. Eerder werd de naam D4H genoemd, maar dat was erg onlogisch gezien de DxH-serie uit het verleden (die vooral gericht was op snelheid).

Teaser video

Dat er wat gaat komen is zeker, want Nikon is ondertussen een teasercampagne begonnen met een aanstaande reeks video’s onder de noemer ‘pure fotografie’. In de teasers wordt steeds meer beeld vrijgegeven van de Nikon DF camera.

 

Deel dit

10 antwoorden op “Nikon DF retrocamera op 5 november (update)”

 1. Toevallig echt net al de teaser gezien voor dat dit bericht online kwam. Ik heb er wel zin in, al is het ontbreken van een videofunctie wel echt een minpunt. Benieuwt naar het uiterlijk, en vooral ook de prijs, als deze moet gaan concurreren met de nieuwe Sony zou ik niet denken dat hij rond de prijs van de huidige D4 op de markt zou komen? Eventjes afwachten dus!

   1. Vanwege het gebruik van de sensor in de D4 en het ontbreken van de anti-aliasfilter zal hij niet onder moeten doen aan de kwaliteit. Daarnaast zit sony met zijn a7 en a7r, nog altijd dik onder die 3000. Een goede positie vinden voor deze camera, (en daarmee dus ook de D4?) word zo wel lastig. Hieraan zullen de compromises hangen, waaronder in dit geval al het ontbreken van video is genoemd. Het is dus opvallend dat ze de sensor van de D4 hebben gebruikt, en niet een zoals die in de 610, wat voor de handliggender zou zijn geweest, en daarmee beter in de markt van sony zouden kunnen snijden?

    1. Hopelijk heeft de NIKON DF zoals alle F camera’s met uitzondering van de F6 een verwisselbare zoeker en dito matglazen wat zou passen bij de MF fictie van de lenzen die vragen om dedicated matglas en zoeker. Dat was altijd het hart van de F camera’s. Ik heb nog steeds een F2a,F3T-HP en F5 al staan ze in de kast.

     1. Daar wil ik aan toevoegen, de bouwkwaliteit, geen plastic, geen magnesium, maar het metaal zoals het was. Dat zou de feeling pas echt compleet maken! We gaan het zien morgen!

     2. Die zoekers met matglazen mis ik in mijn d300s en dat zou ik echt geweldig vinden om weer normaal MF te gebruiken. Ik heb mijn F3 en FM2 ook nog liggen en ga ze ook nooit weg doen. Geweldige camera’s en 2e hands krijg je er niks voor, bovendien heeft het ook nog wel wat emotionele waarde. Ook zou ik 28 en 50 weer kunnen gaan gebruiken.
      Altijd had ik al de wens om een F3 gewoon met een normale fullframe sensor er achter te hebben, dit komt dan wel aardig in de buurt naar mijn wens denk ik.
      Helaas heeft dit natuurlijk weer een bizar prijskaartje….

 2. Het design van de oude Nikons is natuurlijk gaaf, maar fullframe mét spiegel gaat gewoon weer een bakbeest worden, zeker met modern AF glas(waarvan ik me afvraag hoe mooi de combinatie dan nog is). De nieuwe 50mm f1.8 zal lijkt me dan een puur MF lens zijn(it’s in my hands again), en ook passen wat betreft design.
  Het weglaten van video is natuurlijk gewoon stupide. Ook al ga je het nooit gebruiken, als kan er eigenlijk gewoon op, en het is weer de zoveelste vorm van “bewust kreupel maken” “Marketing” van Nikon.

 3. Leuk !… Gewoon een F met een 50mm, basic, what more do you need..

  Graag ook gewoon een transport-hendel voor het spannen van de sluiter, a la Epson R-D1.

  Ik heb nog ‘A’ objectieven uit de 60-70er jaren, kunnen er weer op
  De Leica Monochrom heeft al aangetoond dat er een beperkte schare mensen is die ‘Basic’ willen en daar
  de bijbehorende prijs voor overhebben.

  Bedenk wel dat als het aanslaat, Nikon met 1 DF meer marge maakt dan met 100 Coolpixen…interessant dus

 4. De bovenste foto doet mij heel erg denken aan een FM2 of F3 met wat meer knoppen. De achterkant lijkt weer weer op een F4(s) Voor de liefhebbers van klassieke camera’s een hele goede overweging. Nu maar even de rest afwachten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *