Nikon D800 en D800E hands-on preview

Het is officieel! De Nikon D700 is vanaf nu opgevolgd door de D800. Eigenlijk is ook de professionele D3X in één klap opgevolgd, omdat de D800 deze camera zowel wat betreft resolutie als beeldkwaliteit overtreft, aldus Nikon. Beide voorgangers zullen nog wel een tijdje te koop zijn, maar dan langzaam uitgefaseerd worden. De D800 is in één klap – met 36,3 megapixels – de spiegelreflex met de hoogste resolutie (de Sigma SD1 uitgezonderd). Nikon stelt dan ook dat men met de D800 nu ook een antwoord heeft op middenformaatcamera’s. De camera wordt dan ook gepositioneerd als de ideale camera voor landschap, portret- en studiofotografen. De (door Sony gefabriceerde) CMOS sensor produceert foto’s met een resolutie van 7360 x 4912 pixels. De D800 ondersteunt standaard lichtgevoeligheden van ISO 100 tot 6400, maar kan optioneel nog wordt uitgebreid naar 50-25.600. En er komt ook nog een D800E met een lowpass filter zonder antialiasing (zie verderop). We hebben al even met de camera kunnen spelen en onze bevindingen lees je in deze preview.

De D800 leest digitale beelden via 12 verschillende kanalen (14-bit D/A conversie). De 16-bit bestanden worden verwerkt door de Expeed 3 processor. De camera heeft een zoeker die 100% dekt, wat identiek is aan de D3X (en meer dan de D700). Hij schiet standaard vier foto’s per seconde op volle resolutie (wat alles behalve slecht is), maar dat kan worden verhoogd naar 6 bps via de MB-D12 batterygrip. De camera gebruikt deze accu als de D7000 (de EN-EL15), maar in de batterygrip passen ook AA-batterijen en de grote Li-Ion accu van de D3(X)/D4.Op een enkele acculading zou de camera 850 foto’s kunnen maken volgens de CIPA standaard. Aan de achterzijde zit een 8 cm (3,2 inch) lcd-scherm. 

SD en CompactFlash

De D800 is – in tegenstelling tot zijn voorganger – voorzien van twee kaartsloten; zowel CompactFlash als SD. Dat maakt de camera veelzijdig en bovendien aantrekkelijk voor fotografen die aanzienlijk in één van beide formaten geïnvesteerd heeft. CompactFlash biedt de hoogste snelheid en grootste capaciteit, maar SD is compatibel met meer apparaten en kan bijvoorbeeld makkelijk via een notebook met ingebouwd SD-slot uitgelezen worden. Op onze vraag waarom Nikon niet voor het nieuwe – mede door Nikon ontwikkelde – XQD-formaat gekozen heeft, antwoordde men dat XQD echt ontworpen is voor snelheid en dat de D800 hier niet erg bij gebaat is. Daarom is het XQD-formaat voorbehouden aan sportcamera’s als de D4. Het SD-formaat is trouwens ook handig omdat deze Eye-Fi kaarten met wifi ondersteunt (al is het signaal daarvan in de praktijk niet ideaal).

De D800 is ook voor video interessant. Hij kan filmen in maximaal 1080p30 of 720p60 en opslaan in de H.264 or MPEG-4 formaten. Het interessante is dat zowel de FX (fullframe) als DX (APS-C) stand gebruikt kan worden om te filmen, oftewel je kunt ‘digitaal inzoomen’. De camera ondersteunt ongecomprimeerde HDMI output naar een externe monitor of recorder. Wat ook erg handig is, zijn de twee knoppen (op het plaatje) aan de linkerkant van de lens. Daarmee kun je makkelijk een andere diafragmastand kiezen tijdens het filmen. Verder heeft de camera een stereo microfoon met een 30 staps-volumeregeling (en vu-meters).

Beeldkwaliteit

We hebben een aantal (door Nikon geselecteerde) voorbeeldfoto’s gezien die er zeer goed uitzagen. Volgens Nikon presteert de D800 op hoge ISO’s beduiidend beter dan de D3X, ondanks de toename van het aantal megapixels. Dankzij de nieuwe Expeed 3 beeldprocessor en ruisreductie in de sensor, zouden ISO 6400 (en hoger) nog goed bruikbaar zijn. Een praktijktest moet dat uiteraard uitwijzen.

Andere opvallende zaken

De D800 is één van de eerste camera’s met usb 3.0-aansluiting waardoor bestanden zeer snel van de camera naar de computer kunnen worden verplaatst. Hij beschikt niet standaard over een gps, maar daar is wel een optionele accessoire voor. Uiteraard ontbreekt een microfoon niet.

Naast de D800 komt er ook een aangepaste versie; de D800E. Dit is dezelfde camera, maar dan zonder het anti-aliasing filter (AA). Dit filter voorkomt bepaalde beeldproblemen zoals valse kleuren en moíre. Als het filter wordt weggelaten resulteert dat in beduidend scherpere beelden. Bij camera’s met een sterk AA-filter wordt het beeld (in JPEG-modus) softwarematig opgepept omdat de beelden anders wat ‘soft’ uitzien. Oftewel, het weglaten van het AA-filter zorgt voor een hogere optische resolutie en meer scherpte. De D800E zal niet los in iedere winkel te koop zijn, maar wordt op aanvraag verkocht. Een fotograaf moet namelijk wel weten wat hij doet, juist omdat het weglaten van het filter ook negatieve bijeffecten kan hebben. Nikon wil het mogelijk maken om dergelijke beeldproblemen via Capture NX2 te corrigeren. 

Met de D800 wijzigt Nikon wat van koers. De onlangs aangekondigde D4 is gepositioneerd als de actiecamera van Nikon met 11 foto’s per seconde en zéér goede beeldkwaliteit op hoge ISO’s (dankzij de 16 megapixel CMOS sensor). De D800 neemt de rol van de D700 èn D3X over als ideale camera voor studiofotografie, landschappen en portretten. Met name fotografen die graag met een zo hoog mogelijke resolutie fotograferen zullen de D800 wel kunnen waarderen. In eerste instantie zullen dat vooral reclame- en studiofotografen zijn, wiens opdrachtgevers voor megagrote reclameborden en abri’s de hoogst mogelijke resolutie vereisen. Voor hen is de D800 een koopje, met een prijskaartje op consumentenniveau (prosumer). Zij hebben met de D800 een camera die allround en relatief compact is, maar toch qua resolutie in de buurt komt van bepaalde middenformaat camera’s. Voor gevorderde amateurs is het prijskaartje wat minder gunstig, maar dit is hetzelfde niveau waarvoor de D700 èn de Canon 5D Mark II als warme broodjes over de toonbank vlogen. Zonder twijfel zal dat met de D800 ook gaan gebeuren gezien de vele verbeteringen.

Of een gevorderde amateur ook gebaat is bij 36 megapixels is de vraag. Er zullen vast fotografen zijn die liever hadden gezien dat Nikon de 16 megapixel CMOS-sensor uit de D4 had gebruikt, die voldoende resolutie biedt en op zeer hoge ISO’s uitstekende resultaten produceert. Die keus hebben zij nu niet, waardoor je al snel op de 36 megapixel D800 uitkomt. Nikon rekt daarmee de grens, die de laatste jaren rond de 16-24 megapixels lag weer een stukje op. Het is de vraag wat de concurrenten hier tegenover zetten (volgens de laatste geruchten blijft de Canon 5D Mark III steken rond de 22 megapixels en zal de a99 van Sony 2bij 4 megapixels).

De D800 krijgt een adviesprijs van € 2949 (en € 3299 voor de D800E). Vanaf 22 maart ligt hij in de winkels.

Hieronder nog wat extra beeldmateriaal van de D800. Deze sectie zal nog verder aangevuld worden.

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *