Nikon D7100 review deel 1: vergelijking met de D7000

Eind februari introduceerde Nikon de D7100 spiegelreflexcamera, die vooralsnog naast de populair Nikon D7000 gevoerd zal worden. Technyx ontving een testmodel van deze APS-C camera, DX formaat in Nikon-jargon, en onderwierpen deze aan een uitgebreide test. Daarbij vergeleken we de nieuwkomer uiteraard in detail met de voorganger. Hoewel daarmee duidelijke overeenkomsten zijn, heeft Nikon ook een aantal belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Naast de toegenomen sensorresolutie is een low-pass filter weggelaten, om de scherpte te verhogen. Bovendien is het aantal autofocuspunten verhoogd naar 51 en de filmmodus verbeterd.

Nikon D7100


In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen het oude en het nieuwe model en bespreken we de specificaties en mogelijkheden van de D7100. Uiteraard doen we verslag van onze hands-on ervaringen en van de harde testresultaten op basis van onze Imatest procedure – die aspecten lees je in deel 2 van onze review.

De resolutie van de D7100 sensor bedraagt 24,1 megapixels. Volgens Nikon is dit echter niet dezelfde sensor als in de D3200 en de D5200, die deze resolutie delen. Een interessante extra functie is de 1,3 crop modus, bovenop de standaard 1,5 crop. Daarop gaan we verder in deze review uitgebreid in. De body van de Nikon D7100 is nog altijd gemaakt van magnesium; met een gewicht van 675 gram is hij iets lichter dan de 690 gram van de D7000. Net als de voorganger is de D7100 stof- en spatwaterdicht. Het design van de D7100 sluit meer aan bij de D5200 en D600, met wat meer rondingen dan bij de D7000.


De D7100 (rechts) heeft meer rondingen

De belangrijkste specificaties van de Nikon D7100 zijn:

 • 24,1 megapixels APS-C CMOS sensor (1,5x crop)
 • 51 punten autofocus met 15 cross-type
 • Expeed 3 beeldverwerkingsprocessor
 • Sluitertijd 1/8000e  – 30 sec.
 • 6 beelden per seconde burst modus
 • ISO 100-6400
 • 1.228.800 dots ‘WhiteMagic’ LCD

Zoals gezegd beschikt de Nikon D7100 over een nieuwe 24,1 megapixel sensor. Deze is anders dan die van de lager gepositioneerde D3200 en D5200 modellen. Het low pass filter op de sensor is namelijk weggelaten, wat ook het geval is bij de D800E. Dit filter verwijdert moiré, dat storend zichtbaar kan zijn op een foto met herhalende beeldlijnen. Een low pass filter voorkomt dat effect, maar heeft als nadeel dat hierdoor ook scherpte verloren gaat. De D7100 kan scherpere beelden registreren door het weglaten van dit filter, iets dat onze test ook bevestigt. Nikon geeft aan dat door de hoge resolutie van de sensor moiré ook zonder filter nauwelijks zichtbaar is. Moiré is daarnaast ook softwarematig te verwijderen. Het ISO-bereik van de 24,1 megapixel sensor is hetzelfde gebleven en loopt van 100 tot 6400, maar volgens Nikon zijn de prestaties wel beter die van de D7000. Daarboven zijn de Hi 1 en Hi 2 standen ook aanwezig.


De sensor van de D7100 (links) heeft een hogere resolutie

Een tweede belangrijke vernieuwing betreft het autofocussysteem. Dat is uitgebreid naar 51 focuspunten, met 15 cross-type autofocuspunten in het midden. De naam van deze sensor is Multicam 3500DX, en het ondersteunt objectieven tot een diafragma van f/8. Dat is handig als je een lens gebruikt met teleconverter, waarmee je al gauw op een klein diafragma aangewezen bent. De autofocussensor wordt geholpen door een Scene Recognition System RGB sensor met 2016 pixels voor de lichtmeting. Daarnaast is de contrast-autofocusdetectie tijdens live-view en filmen verbeterd voor een betere nauwkeurigheid en snelheid. De opnamesnelheid van de D7100 is 6 beelden per seconde in JPG en 12-bit RAW, 5 beelden per seconde in 14-bit RAW en 7 beelden met de 1,3x crop modus. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Expeed-3 beeldprocessor. De kortste sluitertijd is 1/8000.

De 1,3x crop modus is een extra uitsnede van de 1,5x crop DX-sensor in de Nikon D7100. Hierdoor wordt het telebereik van iedere lens nog meer vergroot. Ook geeft dit een extra grote autofocus dekking, doordat de autofocuspunten tot de rand van het op te nemen beeld komen. Met deze functie blijft een zeer goed bruikbare resolutie van ongeveer 15,4 megapixels over; deze instelling is ook bruikbaar in de filmmodus.


In de 1.3x crop modus komen de autofocuspunten tot aan de rand van de foto

Aan de linkerzijde van de Nikon D7100 vinden we aansluitingen voor een microfoon, USB, mini-HDMI, koptelefoonaansluiting en een aansluiting voor bijvoorbeeld GPS en een draadontspanner. Deze zijn in drie rijen onder elkaar uitgevoerd, met voor iedere rij een apart rubber uit twee delen om de weerbestendigheid tegen water en stof te bevorderen. Bij de D7000 zijn de aansluitingen nog afgedekt met twee rubberen klepjes. Aan de rechterkant in de grip van de D7100 vinden we twee geheugenkaartsleuven. Op de eerste geheugenkaart kunnen bijvoorbeeld de RAW bestanden opgeslagen worden en op de tweede JPG. Ook is het mogelijk om de tweede als backup of als volgende in rij te gebruiken. Eventueel kunnen video’s ook los van foto’s op het tweede kaartje opgeslagen worden.

Nikon D7100 Body
De aansluitingen van de Nikon D7100

Helaas heeft Nikon er voor gekozen om een nieuwe MB-D15 batterijgrip te introduceren. Wie al een oudere Nikon grip heeft kan deze dus sowieso niet gebruiken met de nieuwe D7100. Wel wordt er gebruik gemaakt van dezelfde EN-EL15 accu die ook de D7000 gebruikt.

Bruikbare accessoires voor de Nikon D7100 zijn:

 • GP-1 GPS ontvanger
 • Eye-Fi SD kaarten
 • WU-1A Wireless mobile adapter
 • UT-1 communicatie eenheid
 • WR-1 draadloze afstandsbediening (nieuw geïntroduceerd)
 • WR-10 Wireless remote controller

Voor de 1,3 crop modus van de Nikon D7100 is een kader met zwarte rand zichtbaar in de zoeker, die standaard 100% dekking heeft met een vergroting van 0,94x. Het ongebruikte gedeelte tijdens de 1,3x crop modus wordt dus niet donkerder. In de zoeker is ook een virtuele horizonfunctie aanwezig, die helpt om scheve foto’s te voorkomen. De indicator ziet er uit als de lichtmeter in de zoeker, maar wordt apart weergegeven en is voor horizontaal en verticaal bruikbaar.


De informatie die getoont kan worden in de zoeker van de D7100

De tekst in de zoeker is nu voorzien van de OLED-techniek voor een betere zichtbaarheid. De tekst is hierdoor duidelijk scherper. Ook een (uitschakelbaar) raster voor het makkelijker kaderen van een onderwerp ontbreekt uiteraard niet. Net als bij de D7000 is een autofocusmotor voor oude AF-lenzen aanwezig, alsmede een diafragma-voeler voor manual focus lenzen. Dat is handig, aangezien er nog veel oudere Nikon lenzen aangeboden worden, waarvoor deze opties nodig zijn. De D5200 en D3200 hebben deze af-motor niet.


De bovenste rode cirkel geeft de diafragma-voeler aan, de onderste de ingebouwde autofocusmotor

Het scherm van de Nikon D7100 is net iets groter dan dat van de D7000, met een formaat van 3,2” en 1.228.800 dots, ofwel subpixels. De feitelijke resolutie is 640×480, ofwel 307.200 pixels. Er wordt echter gebruik gemaakt van extra, witte subpixels naast de standaard RGB subpixels, voor een verbeterde beeldweergave. Deze ‘White Magic’-technologie is afkomstig van Sony, we zagen het eerder onder andere op de RX100 compactcamera. De helderheid van het scherm is hierdoor volgens Nikon twee keer zo hoog, wat een voordeel is bij het terugkijken van opnames en gebruik van live view in fel zonlicht; de geclaimde contrastverhouding van 1000:1 moet desondanks gelijk zijn aan die van de D7000.

Nikon D7100 Body

De interface van het menu is net als bij de meeste Nikon camera’s qua structuur hetzelfde gebleven, maar heeft wel een moderner uiterlijk. Ook zijn in het menu een aantal extra opties aanwezig met verbeteringen, die we bespreken in onze vergelijking met de D7000.

Liveview

De liveview functie is voorzien van verschillende weergavemogelijkheden. Met het raster zijn onderwerpen makkelijk in te kaderen, de virtuele horizonfunctie helpt bij het rechthouden van de horizon en het is mogelijk om zo min mogelijk informatie op het display weer te geven. De losse filmmodus in liveview laat standaard een 16:9 uitsnede zien en een microfoon volumemeter. Daarnaast zijn de informatie weergavemogelijkheden hetzelfde. Met de i-knop kunnen eenvoudig de belangrijkste instellingen gewijzigd worden, zoals de 1,3x crop modus, kleurinstellingen en beeldkwaliteit. Ook is er een extra spot-witbalans functie toegevoegd, waarmee sneller de witbalans ingesteld kan worden in liveview. Bij de D7000 was het nog nodig om de liveview te verlaten om de witbalans handmatig aan te passen.

Ook al wordt de Nikon D7100 in de markt gezet tussen de D600 en D7000, het knoppenspel is nagenoeg gelijk aan dat van de D600. Alleen de menuknoppen hebben een andere functieverdeling, de plaatsing is onveranderd.


De bediening van de D7100 (rechts) is vernieuwd tegenover de D7000

Bovenop de D7100 vinden we de sluiterknop, in het midden van de ring van de aan/uitschakelaar. Door deze door te draaien, kan ook de verlichting in het bovenste display geactiveerd worden. Verder vinden we op deze plek een aparte opnameknop voor video en de bediening van de lichtmeter en de belichtingscompensatie, die werken in combinatie met het achterste draaiwiel. Het bovenste schermpje is handig voor het raadplegen van de belangrijkste instellingen, zoals de sluitertijd en het diafragma, ISO-instelling, witbalans, autofocus, flits- en lichtmeterinstellingen. Ook welke van de twee geheugenkaartsleuven in gebruik zijn en de kwaliteitsinstellingen van de foto’s worden weergegeven. Hiervoor hoef je dus niet uit te wijken naar het beeldscherm op de achterkant.

Nikon D7100 Body
Het bovenste schermpje met daarvoor de sluiterknop met gerelateerde bediening

In de handgreep vinden we aan de voor- en achterzijde draaiwieltjes waarmee, corresponderend met de functie waarin de camera wordt gebruikt, bijvoorbeeld de sluitertijd en het diafragma ingesteld kunnen worden. Dit is een groot voordeel ten opzichte van lager geplaatste modellen zoals de D5200, waarbij hiervoor een extra functieknop ingedrukt moet worden. Ook moet je het bovenste display bij deze modellen missen.

Links bovenop de body van de D7100 bevindt zich het keuzewiel voor de MASP (oftewel PASM, maar dan in een andere volgorde) en automatische standen. Deze is vernieuwd met een vergrendelknop, waardoor deze niet makkelijk meer verschuift, wat bij de D7000 wel eens het geval is. Daaronder is het tweede keuzewiel te vinden (ook met vergrendeling), waarmee de opnamemodus geselecteerd kan worden. Hierbij heb je de keus uit één foto bij het indrukken van de sluiter en meerdere (burst modus) met de keus uit langzaam en snel. Daarnaast vind je hier de quiet-functie voor een stillere sluiter, de timerfunctie en de mirror up mogelijkheid om trilling tegen te gaan op een statief. Het is niet mogelijk om deze laatste functie te gebruiken in combinatie met de timer; hiervoor is dus een bedrade afstandsbediening benodigd. Wel is de exposure delay functie te combineren met de timer, waarbij de spiegel voordat de foto gemaakt wordt tot drie seconden omhoog geklapt blijft, met de keus uit 1, 2 of 3 seconden.


Het bovenste keuzewiel is nu vergendeld bij de D7100 (rechts)

Scherpstellen

Voor het instellen van autofocus vinden we aan de linker voorzijde een schakelaar tussen manual- en autofocus. Door deze in te drukken kunnen met beide draaiwielen de autofocusstand aangepast worden. Er kan gewisseld worden tussen single, continues en automatisch, waarbij de camera in de laatste stand zelf kiest welke van de eerste twee standen gebruikt wordt.

In de single modus kan gekozen worden voor enkelpunts autofocus en het automatisch kiezen van een scherpstelpunt door de camera. In de auto en continues stand komen daar 3D-tracking bij voor het automatisch volgen van een snel bewegend onderwerp en dynamische scherpstelling met keus uit 9, 21 en 51 autofocuspunten. Bij de laatste wordt een onderwerp ook automatisch gevolgd, maar zonder visuele feedback.

De D7100 body lijkt ondanks de interne technische verschillen in veel opzichten op zijn voorganger de D7000. Toch is er een aantal verschillen aan te wijzen. De indeling van de knoppen is een van de grootste veranderingen. Zo heeft de D7000 geen aparte live view standen voor fotograferen en video. Hierdoor zijn specifieke instellingen voor video makkelijk binnen handbereik bij de D7100, terwijl dit bij de D7000 via een menu-item aangezet moet worden.

Aan de linkerkant van het scherm heeft de D7000 ook de speciale i knop nog niet, waarmee veelgebruikte functies snel gewijzigd kunnen worden; ook zijn de + en – knoppen omgedraaid. De volgorde op de D7100 zien we de laatste tijd meer op Nikon body’s verschijnen. Een duidelijke verbetering is de lock-functie op het keuzewiel voor de MASP-standen, deze verschuift redelijk makkelijk bij de D7000. Ook de opnameknop voor het opnemen van video bevindt zich nu naast de sluiterknop, terwijl deze zich bij de D7000 achterop de body bevindt, in de schakelaar voor live view.

De effectenfunctie is ook nieuw in de D7100. Hiermee kunnen direct effecten toegepast worden op gemaakte foto’s. Deze functie is een bijzondere toevoeging op een semiprofessionele camera. Een enthousiaste hobbyist zal deze functie waarschijnlijk niet gauw gebruiken, aangezien RAW niet wordt ondersteund in deze modus. Naast de standaard bracketing-optie, die uitgebreid is van drie tot maximaal vijf beelden in de D7100 tegenover de D7000, is ook een in-camera HDR-functie toegevoegd. Deze kan ingesteld worden van low naar extra high, waarmee het zichtbare dynamische bereik wordt aangepast. Wederom wordt HDR alleen ondersteund in het JPG bestandsformaat en moet de opslag van RAW eerst uitgeschakeld worden, voordat de HDR functie geactiveerd kan worden.

Aan de linker voorzijde van de Nikon D7100 vinden we ook een bracketing-knop waarmee de camera ingesteld kan worden om tot vijf beelden met verschillende belichtingen te maken. Dit kan met vijf beelden tot een verschil van twee stops, en met drie beelden tot een verschil van drie stops. Ook kunnen twee beelden over- of onderbelicht worden, naast een standaard belichte foto. Door deze beelden te combineren in de computer krijg je een afbeelding met een hoger dynamisch bereik. Een ingebouwde HDR functie is ook aanwezig.

Boven de bracketing-knop vinden we de knop om de flitser uit te klappen en tegelijk flitsinstellingen aan te passen met de draaiwieltjes. Functies zoals tweede gordijn, synchronisatie met lange sluitertijd en rode ogen reductie zijn allemaal mogelijk en te combineren.

Nikon D7100 Body
De flitser met daaronder de instel- en bracketingknop (BKT)

Tussen de lensvatting en grip zitten twee knoppen waaraan naar wens een functie toegewezen kan worden. Dit kan bijvoorbeeld de preview voor de scherptediepte zijn of het instellen van de helderheid van het scherm. Om de virtuele horizonfunctie in de zoeker te activeren, moet de functieknop of de previewknop opgeofferd worden. Het is jammer dat deze functie niet gewoon altijd aan kan staan, dan kunnen deze knoppen voor een beter doel gebruikt worden.

Aan de achterzijde vinden we naast de zoeker een diopter om voor kleine oogafwijkingen te corrigeren. Aan de linkerzijde zitten de belangrijkste menuknoppen, waarmee tijdens het fotograferen ook de ISO-waarde ingesteld kan worden, samen met de beeldkwaliteit en de witbalans. Hiervoor moeten deze knoppen gecombineerd worden met de draaiwieltjes. Aan de rechterzijde naast het achterste draaiwiel zit een lock-knop, om de belichting en scherpstelling tijdelijk vast te zetten voordat een foto gemaakt wordt. Deze kan dienen voor beide tegelijk, alleen belichting of scherpstelling en het is ook mogelijk om de scherpstelling zelf te verplaatsen naar deze knop, waardoor autofocus niet meer werkt via de ontspanknop. Onder deze knop vinden we een d-pad en ok-knop om instellingen mee te wijzigen en daaromheen een vergrendeling voor het gekozen autofocus punt. Met het d-pad kun je tevens het focuspunt kiezen.

Nikon D7100 Body
De knoppen aan de achterzijde van de D7100

De liveview-knop heeft een keuzeschakelaar om te wisselen tussen de foto- en videomodus. Het grootste verschil zijn de handmatige instellingen voor video en de 16:9 uitsnede die standaard niet aanwezig zijn in de filmmodus. Helaas is het niet mogelijk om het diafragma in te stellen in de filmmodus. Door combinaties te maken van knoppen kan een aanwezige geheugenkaart geformatteerd worden, zonder het menu in te duiken en door de witbalans knop in te houden kan direct een handmatige witbalans ingesteld worden voor het omgevingslicht.

Extra functies

Op het MASP keuzewiel zit uiteraard ook een automatische stand en scene stand. Bijzonder voor een spiegelreflex in deze klasse is echter de effects modus. Hierin kunnen meerdere effecten direct op foto’s toegepast worden, zoals selectief kleurgebruik, high key en low key, miniatuur effect en color sketch. Jammer, zij het niet verbazingwekkend, is dat dit niet ondersteund wordt in combinatie met het RAW-formaat.


Color sketch, een van de effecten onder de effects modus

Een functie voor de gevorderde gebruiker zijn de U1 en U2 standen. Hierin kunnen gemaakte instellingen in de PASM standen opgeslagen worden, waaronder bijvoorbeeld speciale menuinstellingen. Na het selecteren van een van beide standen is het wel mogelijk om de instellingen tussendoor te wijzigen, maar deze zullen weer teruggaan naar hun vooraf opgeslagen waarden als je een van deze standen opnieuw selecteert. Dit is handig als je voor bijvoorbeeld sport en portretfotografie compleet andere instellingen gebruikt en hierdoor makkelijk kunt wisselen.

Een aantal functies is in de D7100 verder uitgebreid, zoals exposure delay waarbij het nu mogelijk is om de spiegel drie seconden omhoog geklapt te laten, met de keuze uit 1, 2 of 3 seconden. Bij de D7000 is dit een vaste waarde van 1 seconde. Flitscompensatie is nu zo instelbaar dat alleen het omgevingslicht wordt gecompenseerd, zonder dat de flitser daarbij wordt meegenomen. Ook is het aantal instelbare focuspunten nu door de verhoging instelbaar voor 51 en 11 punten. Een lager aantal focuspunten kan handig zijn als je snel moet wisselen van hoek naar hoek en een snellere werking van de autofocus wenst. Het verschil in stappen is echter wel erg groot, een stap er tussenin was prettig geweest.

De stille sluiter was al aanwezig in de D7000 en lijkt in de D7100 dezelfde snelheid te hebben. Wel klinkt bij het nieuwe model de sluiter iets anders. Na het maken van een foto met de normale sluiter geactiveerd laat de D7000 iets sneller het geschoten beeld in de preview zien. Dit komt waarschijnlijk door de hogere resolutie die verwerkt moet worden, maar zonder de nieuwere Expeed-3 beeldprocessor zou dit verschil waarschijnlijk nog groter zijn.

De zoeker van de D7000 heeft een net iets hogere vergroting van 0,95x tegenover 0,94x van de D7100, al is de dekking van de zoeker bij beide gelijk. De 1,3x crop functie is een nieuwe toevoeging en wordt in de zoeker aangegeven met een omlijning.

De GP-1 GPS ontvanger is voor beide body’s te gebruiken, maar bijvoorbeeld de nieuwe WU-1A wireless mobile adapter wordt alleen ondersteund door de D7100 en andere nieuwe Nikon modellen. Ook nieuw is de MB-D15 batterijgrip voor de D7100. De MB-D11 is dus alleen geschikt voor de D7000 en kan niet meegenomen worden bij een upgrade.

Zeker gezien de prijs en gelijke sensorresolutie kan de Nikon D5200 ook een serieuze optie zijn voor de gevorderde, veeleisende fotograaf. Het kantelbare scherm van de D5200 is dan een van de belangrijkse redenen om deze te overwegen als alternatief voor de D7100. Toch is deze laatste door zijn uitgebreidere mogelijkheden duidelijk superieur aan de D5200. Zo zijn belangrijke instellingen zoals ISO, beeldkwaliteit en autofocus op laatstgenoemde alleen te bereiken via het menu en niet via speciaal daarvoor bestemde knoppen zoals op de D7100. Ook ontbreekt het tweede draaiwiel en het bovenste display, wat de bediening van belangrijke instellingen veel makkelijker en sneller maakt. Wie snel en vaak instellingen wil aanpassen, is beslist beter uit bij de D7100.

Links de D7100, rechts de D5200

Daarnaast ondersteunt de D5200 geen oudere lenzen zonder ingebouwde autofocusmotor en -elektronica niet, omdat er geen diafragma voeler aanwezig is en geen scherpstelmotor in de D5200. De D7100 body is bovendien weerbestendig en verstevigd met magnesium. Daarnaast biedt de zoeker van de D5200 geen 100% dekking en is er geen AF Fine-tune aanwezig om de scherpstelling van autofocus lenzen te verbeteren. Voor het maken van video’s zijn handmatige instellingen niet mogelijk en mist een microfooningang. Ook biedt de D7100 mogelijkheid tot het gebruik van het creative lighting system van Nikon, waarmee Nikon reportage flitsers draadloos aangestuurd kunnen worden.

Links de D7100, rechts de D5200

De extra bedieningsmogelijkheden van de D7100 zijn vooral van belang voor mensen die hun camera bijna nooit tot nooit in de automatische stand gebruiken. In de manuele, diafragma- of sluitertijd stand zijn de genoemde extra’s erg belangrijk.

Op basis van onze eerste bevindingen is de D7100 voor de gevorderde, veeleisende fotograaf zeker een waardige camera en opvolger voor de D7000. Door de extra functionaliteit en de verbeterde techniek is deze camera weer helemaal up-to-date en klaar voor de toekomst. De 1,3x crop modus is bijvoorbeeld zeer interessant voor natuurfotografen. Een andere grote verbetering is dat Full HD 30p video wordt ondersteund en de hogere resolutie van de 24 megapixel sensor. Helaas is het nog altijd niet mogelijk om het diafragma aan te passen tijdens live-view of bij het opnemen van video in de M-stand.

Nikon D7100 Body

In de lijn van Nikon DX camera’s is dit de nieuwe top-camera, in ieder geval tot de opvolger van de Nikon D300S verschijnt, waar veel gevorderde Nikon gebruikers op zitten te wachten. Het weglaten van de low-pass filter zou naast de hogere resolutie voor nog meer scherpte moeten zorgen. Vooruitlopend op deel 2 van deze review, met testresultaten en onze ervaringen in de praktijk, kunnen we bevestigen dat dat ook echt zo is. Binnenkort meer over de toegenomen scherpte, de ruisprestaties en uiteraard de nodige testbeelden.

Lees hier deel 2 van onze Nikon D7100 review, met praktijkfoto’s en Imatest resultaten.

Deel dit

2 antwoorden op “Nikon D7100 review deel 1: vergelijking met de D7000”

 1. Een zeer goede kwaliteitscamera voor de veeleisende gebruiker. Ik vind het jammer dat het rode designgrandje op de voorzijde van de greep nog steeds gevoerd word. Dat is storend en niet iedereen is daar gecharmeerd van. Nikon heeft de filosofie om zeer snel van cameratype te wisselen. Dat noemen ze vooruitgang Maar het voorkomt dat je bv een D7200 met objectie voor 1500 euro koopt omdat die na twee jaar toch gedateerd is. Dus dan neem je maar een D7100 met objectief voor 1000 euro en daar kan je hetzelfde mee doen. Het scheelt dan wel 500 euro. Verder een goede en informatieve review.

 2. mijn naam is pieter. vandaag, koningsdag 2018, fotografeerde ik met de nikon d7100 camera op de P. stand met een Sb 910 flitser op TTL. modus. vervelend was dat ik voorflitsen kreeg, waardoor mijn camera duidelijk langzamer werd. (reportage fotografie!) ik heb nog niet kunnen vinden hoe ik dit uit moet zetten op mijn toestel? ook niet in het handboek. graag uw advies hierin als mogelijk. vast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *