‘Nikon D600 instap fullframe-DSLR wordt 13 september aangekondigd’

Volgens onbevestigde geruchten wordt de aanstaande Nikon D600 officieel aangekondigd op donderdag 13 september, enkele dagen voordat de Photokina van start gaat in Keulen. Dat de camera er komt is vrijwel zeker, aangezien in het recente verleden al productafbeeldingen uitgelekt zijn, evenals specificaties en zelfs de vermoedelijke kitlens (die ondertussen officieel aangekondigd is). De geruchten staken al in april de kop op en de Photokina is aangewezen moment om een dergelijke voor het eerst te tonen aan het grote publiek.

Naast foto’s ‘in het wild’ is productbeeld ook al opgedoken

Wat wordt de D600 voor camera?

De D600 zal een nieuw camerasegment aanboren dat tot voor kort nog niet bestond: dat van een instap fullframe-camera. Deze FX camera’s beschikken over een sensor die beduidend groter is dan de gangbare APS-C (DX) sensoren die voor consumentencamera’s gebruikt worden. Tot nu toe waren fullframe-camera’s specifiek gericht op de professionele markt met adviesprijzen van € 2500 tot vele duizenden euro’s. Canon heeft al een hele reeks fullframe camera’s achter de rug (1Ds, 1Ds II, 1Ds III, 1D X, 5D, 5D II, 5D III), maar ook Nikon heeft momenteel meerdere modellen (D3(s), D3X, D4, D700, D800(E) en straks dus de D600). Behalve Canon en Nikon is Sony de enige concurrent met de ondertussen uitgefaseerde A900 (en de daarop gebaseerde iets goedkopere A850). Sony komt later dit jaar met de opvolger, de A99.

‘Onder de € 2000’

Aangezien het geruchten betreft staat de prijs nog niet vast. Pin ons er niet op vast, maar in het geruchtencircuit wordt gesproken over een prijs van circa € 1500. Op dit moment zou een dergelijke prijs een doorbraak zijn in de cameramarkt. Momenteel zijn alleen de 5D Mark II en de D700 voor een vergelijkbare nieuwsprijs beschikbaar, maar die camera’s zijn al bijna vier jaar oud (en worden uitgefaseerd). Een dergelijke prijsdoorbraak doet denken aan de aankondiging van de Canon 300D (en later de Nikon D70), waarmee de markt voor digitale spiegelreflexcamera’s voor de consumentenmarkt werd opengebroken. Een splinternieuwe fullframe DSLR voor minder dan € 2000 zou een absolute doorbraak zijn en zal mogelijk voor heel wat overstappers uit het APS-C segment zorgen. Een fullframe sensor is beduidend groter, biedt daardoor meer ruimte voor pixels (dus een hogere resolutie), meer detail, meer dynamisch bereik en betere ruiswaarden op hoge ISO’s. De enige keerzijde is dat je er bijpassende fullframe lenzen voor nodig hebt (dus geen DX-lenzen) die als het even kan ook nog optisch goed presteren. 

Specificaties

De vermoedelijke specificaties zijn als volgt:

 • 24,7 megapixels sensor
 • 39 autofocuspunten met de mogelijkheid om het aantal te verlagen naar 11 punten (identiek aan D7000)
 • 3,2 inch lcd-scherm
 • 5 foto’s per seconde, evenals de D700 (de D800 schiet maximaal 4fps)
 • Mèt autofocusmotor
 • Een ingebouwde flitser met een synchronisatiesnelheid van 1/250s
 • 2 SD(XC) geheugenkaartsloten met de mogelijkheid om Eye-fi (draadloze, met WiFi ingebouwde) geheugenkaarten te gebruiken
 • Ingebouwde beeldbewerkingsfunctionaliteit
 • Twee gebruikersinstellingen: U1 en U2
 • Een functieknop (Fn-knop)
 • Filmen in Full HD, 24-25-30bps
 • EN-EL15 accu
 • Mogelijk met ingebouwde HDR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *