Nikon D600 hands-on preview

Uitzonderlijke diepte en detail 
De onlangs door Nikon ontwikkelde 24,3-megapixel, FX-formaat (full-frame) CMOS-sensor levert uitstekende details en een enorm toonbereik, ook als er weinig licht is. Daarnaast zorgt de 14-bits A/D-conversie en de uitstekende signaal-ruisverhouding voor foto’s met weinig ruis en met een breed dynamisch bereik, zelfs bij een hoge ISO-gevoeligheid. Het ISO-bereik van 100–6400 kan worden uitgebreid tot 25.600 (equivalent) en verlaagd tot 50 (equivalent). De intelligente ruisonderdrukkingssystemen van de camera verminderen ruis zonder concessies te doen aan de fijne details, waardoor optimale flexibiliteit onder alle belichtingsomstandigheden mogelijk is.

EXPEED 3-beeldverwerking
De Nikon D600 is uitgerust met dezelfde geavanceerde EXPEED 3-beeldverwerkingsengine als de D4. Complexe taken worden hierdoor moeiteloos afgehandeld, zonder dat dit ten koste gaat van de snelheid of de kwaliteit. De 16-bits beeldverwerking levert, zelfs bij JPEG-opnames, warmere tonen en kleuren op met soepele schakeringen vol details en toon over de volledige schaal van het donkerste zwart tot en met zuiver wit.

Zeer gevoelig autofocussysteem
Dankzij hetMulti-CAM4800 39-punts AF-systeem van Nikon, met eenzelfde AF-gevoeligheid als de D4, legt de Nikon D600 onderwerpen in alle lichtomstandigheden zeer goed vast. Doordat de D600 geschikt is voor objectieven met een gecombineerd open diafragma tot f/8 en met een gevoeligheid tot een ondergrens van -1 LW (ISO 100, 20°C), zijn scherpe foto’s in de aller-lastigste lichtomstandigheden mogelijk. Door een keur aan AF-standen waaronder dynamisch veld-AF en 3D-tracking worden ook de kleinste onderwerpen scherp in beeld gebracht.

Hoogwaardige films opnemen
Op basis van dezelfde technologie die gebruikt is voor de D800 van Nikon, biedt de Nikon D600 met multi-veld D-film alle vereisten voor fotografen die willen filmen. De combinatie van filmtoepassingen, beeldsnelheden en handige, instelbare bedieningselementen maakt optimaal filmen op groot formaat mogelijk. Dit biedt de volledige controle voor het weergeven van het livebeeld tijdens het filmen.

Beeldsnelheden: Full HD-films (1080p) kunnen worden opgenomen in 30p, 25p en 24p, met de opties 60p, 50p en 25p bij 720p. De maximale lengte van deze films is ongeveer 29 minuten en 59 seconden.

Multi-veldstand: Full-HD (1080p) opnemen is mogelijk met op zowel FX als DX gebaseerde formaten.

Audio-regeling van hifi-kwaliteit: een microfoonaansluiting maakt het mogelijk een externe stereomicrofoon te gebruiken om het geluid kristalhelder op te nemen en er is een audio-uitgang voor een externe hoofdtelefoon.

HDMI-uitgang zonder compressie: de D600 maakt het mogelijk live videobeelden zonder compressie in 1080p naar externe recorders te sturen en dit wordt vanzelf naar 1080i verlaagd als de camera constateert dat er een externe monitor wordt gebruikt. De niet-gecomprimeerde gegevens worden met het aangegeven beeldformaat en de juiste beeldsnelheid overgedragen, zonder de informatie-overlay die tegelijkertijd op de TFT-monitor van de camera wordt weergegeven.

Geavanceerde onderwerpherkenning met een RGB-sensor met 2.016 pixels
Het geavanceerde systeem voor onderwerpherkenning op de Nikon D600 is voorzien van de RGB-meetsensor met 2.016 pixels waarmee elk onderwerp zorgvuldig wordt geanalyseerd. Dit systeem kan menselijke gezichten via de optische zoeker nauwkeurig detecteren en de kleuren en helderheid van het onderwerp met precisie herkennen. Deze gedetailleerde scèneanalyse wordt ook gebruikt om nog nauwkeurigere resultaten te realiseren bij het gebruik van autofocus, automatische belichting en i-DDL flitsbelichting in allerlei composities en belichtingssituaties. Het volgen van 3D-onderwerpen is bijvoorbeeld enorm verbeterd bij het opnemen van kleinere onderwerpen.

Door gebruik te maken van het veelvuldig geprezen Multi-CAM4800 AF-systeem van Nikon — met individueel te selecteren of te configureren 9-, 21- en 39-punts dekkingsinstellingen — zijn de autofocussensormodule en de algoritmen verder ontwikkeld. Daardoor is de gevoeligheid bij weinig licht aanzienlijk verbeterd en is deze nu compatibel met een gecombineerd diafragma tot f/8 met detectie vanaf een ondergrens van -1 LW (ISO 100, 20°C). Daarnaast zijn AF-standen zoals AF-A, AF-S en AF-C nu gemakkelijker te selecteren zonder dat de fotograaf zijn oog van de zoeker hoeft te halen.


Full-framemobiliteit

De lichte Nikon D600 is de eerste full-framecamera van Nikon die zo compact gebouwd is. In combinatie met geavanceerde opties voor het overzetten van beeld, biedt deze camera de vrijheid om het volledige perspectief vanaf alle locaties vast te leggen en te delen.

Compact, licht en duurzaam:de Nikon D600 is bestand tegen zeer zware omstandigheden, heeft een boven- en achterdeksel van een magnesiumlegering en weegt slechts 760 gram (zonder batterij). Hij is even goed afgedicht als de professionele D800 SLR van Nikon en is daardoor extra goed bestand tegen vocht en stof.

Efficiënt energieverbruik: een aanpassing van de in de D800 gebruikte schakelingen maakt het nu mogelijk circa 900 foto’s[1] of circa 60 minuten aan filmbeelden op te nemen[2]. En dat allemaal bij één keer opladen van een oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15.

Opslagmedia: high-speed dubbele SD-kaartsleuven ondersteunen SDXC- en UHS-I-geheugenkaarten.

Gegevensoverdracht: met de Nikon D600 kunnen gegevens met hoge snelheid worden overgezet met behulp van Hi-Speed USB en kunnen foto’s en videobeelden draadloos worden overgezet met de als optie leverbare mobiele WU-1b-adapter.

Snel en intuïtief
Door de betrouwbare werking, de hoge reactiesnelheid en de handig geplaatste knoppen en bedieningselementen is de Nikon D600 gemakkelijk en soepel te hanteren. Hierdoor biedt de camera de flexibiliteit om snel te reageren bij onverwachte gebeurtenissen.

Hoge reactiesnelheid: het opstarten duurt ca. 0,13 seconde[3], de vertragingstijd voor het ontspannen van de sluiter is geminimaliseerd op circa. 0,052 seconde[4], met een continue capaciteit van circa. 5,5 bps in FX- en DX-formaat.

Uiterst nauwkeurige en duurzame sluiter: om de duurzaamheid en nauwkeurigheid van de sluitereenheid aan te tonen, is deze getest op 150.000 ontspancycli. Bovendien beschikt D600 over een snelheidsbereik van 1/4000 tot 30s; is voorzien van een intelligente sluitermonitor met zelfdiagnose en een motor die er speciaal voor is ontworpen om het energieverbruik te verminderen als de sluiter tijdens het filmen gedurende langere perioden geopend is.

Precisie-lcd-monitor:van 8 cm met 921.000 beeldpunten heeft een grote kijkhoek en past automatische de monitorhelderheid aan. De helderheid van de precisie-lcd-monitor wordt automatisch aangepast, afhankelijk van de kijkomgeving.

Optische zoeker met een glazen prisma: met ca. 100% beelddekking en 0,7x zoom (50 mm f/1,4-objectief op oneindig, -1,0m-1).

Elektronische virtuele horizon met dubbele as: deze maakt een nauwkeurige controle van de opnames mogelijk doordat je nu de precisie-lcd-monitor of de zoeker kunt gebruiken voor het controleren van zowel de positie van de camera ten opzichte van het horizontale vlak, als de kanteling van de camera (naar voren of naar achteren).

Verbeterde ergonomie: knoppen en schijven zijn strategisch op de camera geplaatst voor een soepele bediening. Door de aangebrachte verbeteringen rondom de ontspanknop kun je je wijsvinger rustig langere perioden laten liggen en met de speciale filmopnameknop ben je altijd klaar om direct te beginnen met filmen. De camera beschikt ook over speciale knoppen voor ISO, witbalans, beeldkwaliteit en bracketing.

Creatieve functies in de camera
Door de vele creatieve en praktische functies die in de camera geïntegreerd zijn, zoals HDR en filtereffecten, kan vrijwel elke gelegenheid om iets te filmen of te fotograferen optimaal benut worden en kan het opgenomen beeld heel gemakkelijk geperfectioneerd worden.

Time-lapse-opnames: met intervalopname kan de sluiter met vooraf ingestelde intervallen geactiveerd worden. Time-lapse-fotografie slaat beelden als filmbestanden op, waardoor een langzame actie snel kan worden afgespeeld met snelheden die 24 tot 36.000 maal hoger zijn dan normaal.

Met HDR (hoog dynamisch bereik): wordt per keer dat de sluiter ontspannen wordt, één overbelicht en één onderbelicht beeld opgenomen. Het bereik kan verbreed worden tot 3 LW voor verschillende effecten, vol verzadiging en toongradering, terwijl de vloeiende rand waar de twee belichtingen elkaar raken, aangepast kan worden voor een natuurlijker resultaat. 

Actieve D-Lighting: met Actieve D-Lighting van Nikon worden de details in zowel donkere als lichte delen van het beeld automatisch behouden. Dit levert prachtige beelden op met een natuurlijk contrast bij het filmen of fotograferen.

Picture Control instellen: pas het uiterlijk van foto’s en videobeelden aan door de parameters zoals scherpte, verzadiging en tint naar eigen voorkeur in te stellen. Direct op te roepen met een speciale knop.

Onderwerpstanden: er zijn 19 onderwerpstanden om de instellingen zoals de sluitersnelheid, ISO-waarde en diafragma te optimaliseren en telkens weer het beste resultaat te krijgen. Een ideale manier om snel een perfecte opname vast te leggen.

Bewerkingsmenu’s in de camera: met allerlei nuttige functies, waaronder opties om rode ogen en kleurbalans te corrigeren, evenals D-lighting, RAW bewerken en opties om het formaat te wijzigen. De filtereffecten omvatten skylight, ster, miniatuur, lijntekening, kleurenschets en selectieve kleur. De opties voor snel retoucheren omvatten vertekeningscorrectie, perspectiefcorrectie, rechtzetten en fisheye. Er is ook een filmbewerkingsfunctie waarmee het start- en eindpunt van een filmclip kan worden aangepast. Op deze manier worden filmclips efficiënter opgeslagen.


Accessoires
Er zijn diverse handige (optionele) accessoires voor de D600 beschikbaar.

Multifunctionele battery pack MB-D14 (optie): geschikt voor allerlei batterijen, waaronder allerlei AA-batterijen en de oplaadbare Li-ionbatterij EN-EL15 van Nikon (zie specificaties). De MB-D14 heeft een speciale ontspanknop en instelschijven voor wanneer de camera verticaal wordt gehouden; hierdoor wordt het componeren en vastleggen van beelden een stuk comfortabeler.

Creatief verlichtingssysteem: de Nikon D600 is compatibel met het creatieve verlichtingssysteem van Nikon en ondersteunt het gebruik van krachtige en veelzijdige iTTL Speedlight-flitsers, zoals de professionele SB-910 of de gemakkelijk te gebruiken SB-700.

Mobiele adapter WU-1b (optie): de draadloze mobiele adapter van Nikon maakt het mogelijk beelden rechtstreeks naar een smartphone of tablet over te zetten en de camera via de smartphone of tablet op afstand te bedienen. Dit is een geweldige manier om hoogwaardige opnames te delen, foto’s eerst op een groter scherm te bekijken of te experimenteren met full-frame zelfportretten.

Capture NX 2 (optie). Snelle, krachtige en creatieve beeldbewerking: om de kracht van de 24,3 effectieve megapixels van de Nikon D600 volledig te kunnen benutten, is de nieuwste versie van Capture NX 2 sneller dan ooit tevoren en beschikt hij over volledige 64-bits compatibiliteit.

Camera Control Pro (optie). Veelzijdige bediening van de camera op afstand: de software biedt tal van verbeteringen om het livebeeld van de Nikon D600 bijzonder soepel weer te kunnen geven. Naast het regelen van de belichtingsstand, sluitersnelheid en het diafragma, omvatten de creatieve bedieningsfuncties tevens afstandbediend starten en stoppen van het filmen en overschakelen tussen livebeeld voor foto’s en films.

ViewNX 2 (meegeleverd). Bladeren, bewerken, delen en nog veel meer: deze all-in-one softwarebundel heeft een gemakkelijk te gebruiken interface en biedt allerlei bewerkingsfuncties, waaronder basisfuncties voor het bewerken van RAW-bestanden en D-films. View NX2 zorgt voor een naadloze integratie met my Picturetown, de Nikon-service voor het delen en opslaan van foto’s.

Gisteren heeft Nikon de D600 officieel aangekondigd. We waren bij de introductie in Nederland, waar we de camera enige tijd hebben kunnen uitproberen. De nieuwe camera wordt onder de D800 gepositioneerd en is de meest betaalbare fullframe camera (FX) van dit moment (oude modellen zoals de Nikon D700 en de Canon 5D Mark II uitgezonderd). Dat is een bewuste keuze van Nikon die met de introductie van de D600 de fullframe-markt voor consumenten wil openbreken. De D4 en D800 zijn dus voor professionals bedoeld, terwijl de D600 een gevorderde consumentencamera is, bedoeld voor ervaren amateurs die een compacte, lichte en betaalbare FX camera zoeken. Niet geheel toevallig heeft Nikon recentelijk een flink aantal fullframe consumentenlenzen uitgebracht, zoals de 16-35mm f4, de 24-85mm f3.5-4.5 en de 28-300 f3.5-5.6. Ook drie recente primes (28mm f1.8, 50mm f1.8 en 85mm f1.8) zijn met het oog op de D600 gelanceerd. Hoewel de adviesprijs van € 2149 nog geen koopje is, is het wel met afstand de laagste in vergelijking met alle andere recente fullframe-camera’s. De verwachting is dat de marktprijs uiteindelijk onder de € 2000 zal zakken, waarmee een psychologische drempel voor consumenten wordt overwonnen.

Nikon D600 Body

In veel opzichten is de D600 gelijk aan de D800, maar de specificaties zijn iets naar onderen bijgeschroeft. De sensor is de grootste wijziging, maar wellicht is dit juist extra aantrekkelijk voor fotografen die niet zozeer zitten te wachten op de grote bestand van de D800 (36 megapixels). Hoe deze sensor presteert ten opzichte van zijn grote broer zullen we binnenkort in de praktijk testen. De D600 is ook beboeld om mee te filmen, waarbij de fulframe sensor mooiere beperkte scherptediepte biedt dan APS-C camera’s. De videofuncties zijn identiek aan die van de D800.

In deze preview lees je onze eerste bevindingen op basis van een hands-on bij Nikon tijdens de introductie.


De belangrijkste specificaties van de D600 zijn:

 • 24,3 megapixel FX CMOS sensor
 • 39 focuspunten (9 kruislingsghvoelig, f/8 compatibel)
 • 5,5 foto’s per seconde
 • 100-6400 ISO (Lo 50, Hi 25.600)
 • 100% dekking glazen pentaprisma
 • 2016 pixel RGB lichtmeet sensor
 • 25:59 minuten video
 • Full HD video, clean HDMI uitgang
 • 8,1 cm (3,2 inch) lcd-scherm (921k dot)
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body
 • Nikon D600 Body

Algemeen
 
Merk Nikon
Productnaam D600 Body
Productcode VBA340AE
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Spiegelreflex
Beelden per seconde 5.5 fps
Digitale zoom 0 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 39
Ingebouwde flitser
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Sensor
Resolutie 24.3 MPixel
Beeldverwerking Expeed 3
Beeldsensor formaat 35 mm (fullframe)
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 6016 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 4016 pixels
Beeldverhouding 3:2
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
ISO gevoeligheid minimaal 50
ISO gevoeligheid maximaal 25600
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 921000 dots
Zoeker type Optisch
Zoeker dekking 100 %
Zoeker vergroting 0.7 x
Aansluitingen
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 14.1 cm
Afmetingen – Breedte 11.3 cm
Afmetingen – Diepte 8.2 cm
Gewicht 760 gram
Batterijduur (CIPA) 900 foto’s
Waterdicht
Stofbestendig
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 30 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

De D600 lijkt in veel opzichten op de D800, maar er zijn ook afwijkingen.

Geboorte van de D600

Nikon stelt dat de D600 tot stand is gekomen naar aanleiding van onderzoek bij haar klanten. Met wilde een camera met de body en eigenschappen van de D7000, maar dan met een fullframe capaciteiten van een camera als de D3X. Ook moest de camera uitermate geschikt zijn voor video, waarvoor de eigenschappen van de D800 zijn overgenomen. En zo ontstond dus de D600, die kenmerken bevat van de eerder genoemde drie camera’s.

Sensor

Het belangrijkste verschil is natuurlijk de fullframe 24,3 megapixel CMOS-sensor (FX-formaat). De sensor is volgens Nikon zelf ontwikkeld, maar door een andere fabrikant geproduceerd (vermoedelijk Sony). Men stelde dat de sensor uitblinkt met de goede prestaties bij weinig licht en door het grote dynamisch bereik. Het ISO-bereik loopt van 100-6400 ISO en kan worden uitgebreid naar 25.600 (equivalent). Voor de beeldverwerking is een EXPEED 3 processor aanwezig, dezelfde als in de D4. Deze werkt intern met 16-bit beeldverwerking, wat moet resulteren in betere beeldkwaliteit, zelfs bij JPEG-opnames. De D600 gebruikt voor de autofocus hetzelfde Multi-CAM4800 systeem als de D4 en D800, maar moet het alleen met wat minder focuspunten doen (39).

Video

Nikon heeft niet uit het oog verloren dat filmopnames tegenwoordig een belangrijke taak voor DSLR’s zijn en biedt een keur aan mogelijkheden hiervoor in de D600. Zoals beeldsnelheden tot 50p/60p in 720p en 30p, 25p en 24p in 1080p. Zoals altijd is omwille van importheffingen de maximale opnametijd per fragment ingesteld op 29 minuten en 59 seconden. Opname in 1080p kan zowel met op FX als DX (APS-C) gebaseerde formaten. Er is een externe microfoonaansluiting (stereo) en een aansluiting voor een externe hoofdtelefoon. Via de HDMI-uitgang kan videodata ongecomprimeerd in 1080p worden uitgestuurd.

Body en gewicht

Wat body betreft is de D600 iets kleiner dan de D800, zoals je in de bovenstaande illustratie goed kunt zien. Ook is de D600 voor een full-frame camera bijzonder licht, met een gewicht van slechts 760 gram (zonder accu), al is dat nog altijd iets zwaarder dan Sony’s net aangekondigde A99. Toch kan hij tegen een stootje: boven en achterdeksel zijn een magnesiumlegering en de afdichting tegen vocht en stof is van hetzelfde niveau als van de D800. De accuduur is met 900 foto’s of een uur video-opname op één acculading behoorlijk lang.

We zagen de D600 al maanden aankomen dankzij de geruchtenstorm, maar we vinden dit hoe dan ook een interessante stap van Nikon. Tot nu toe waren fullframe alleen interessant voor fotografen die er hun brood mee verdienen of er erg veel geld voor overhadden. Amateurs die overwogen om over te stappen vanaf hun APS-C (DX) camera, hadden alleen tweedehands cameramodellen als keuzemogelijkheid, omdat de nieuwe onbetaalbaar waren. Met een adviesprijs van € 2149 is de D600 veruit de goedkoopste fullframe camera. Hij moet alleen concurreren tegen de verouderde Nikon D700 en de Canon 5D Mark II, maar die zijn ondertussen wel wat verouderd en missen daardoor moderne features op videogebied, scherpstelling, HDR en wifi. De verwachting is dat de marktprijs van de D600 binnen afzienbare tijd onder de magische grens van € 2000 zal komen en dan zal deze ongetwijfeld gevorderde amateurs aanspreken die tot dusver met DX camera’s fotografeerden.

Hoe de D600 het doet op het gebied van beeldkwaliteit, snelheid en bediening zullen we binnen enkele weken bespreken in een review.

Hieronder vind je wat extra beeldmateriaal van de Nikon D600.

Nikon D600 Body

De bijpassende nieuwe grip van de D600

Voor een consumenten FX camera was meer nodig dan alleen een goedkopere body. Sinds de opkomst van de eerste digitale spiegelreflexcamera’s had Nikon zich steeds gericht op DX objectieven, bedoeld voor APS-C camera’s. Pas in 2007 kwam Nikon voor het eerst met een digitale fullframe camera, de D3, nadat Canon deze markt al sinds 2003 bediende. Sindsdien heeft Nikon een flink aantal FX objectieven uitgebracht, maar deze waren bedoeld voor professionele fotografen, met bijbehorende prijskaartjes. Dat aanbod zou niet voldoende zijn voor consumenten, die dan terug zouden moeten grijpen op oude analoge (fullframe) consumenen lenzen. Daarom heeft Nikon recentelijk het lezenaanbod vernieuwd, waardoor de D600 goed van start kon gaan. Eén van die lenzen is de 24-85mm die afgelopen juni werd aangekondigd. Deze doet dienst als kitlens. Hieronder zie je overzicht van de recente consumenten FX lenzen:


Uiteraard kun je ook fullframe objectieven van een ander merk gebruiken (zoals Sigma, Tamron en Tokina), evenals de professionele FX lenzen.

Draaiwieltje

Een kleine vernieuwing is dat het draaiwieltje (net als bij Canon) tegenwoordig op slot zit. Om het wieltje te draaien moet je eerst de middelste knop ingedrukt houden. Dit is gedaan om te voorkomen dat de camera per ongeluk op een andere kant komt te staan als je hem uit je tas haalt.


Wifi

De D600 ondersteunt ook wifi. Net als bij de D3200 kun je voor een kleine meerprijs € 59) een bijpassende wifi-module kopen (de WU-1b). Daarmee kun je niet alleen foto’s versturen via een wifi netwerk, maar ook verbinding maken met je smartphone (iOS en Android) en je camera op afstand besturen (met het beeld zichtbaar op de smartphone).

Autofocus

De 39 autofocuspunten blijven functioneren tot en met diafragma f/8. De hoeveelheid actieve punten is afhankelijk van lichtsterkte van de gebruikte lens, al dan niet in combinatie met tele-converters. Hoe lichtsterker de lens, des te meer af-punten er actief zullen zijn. Dit zie je duidelijk terug in het onderstaande overzicht. Wanneer je een f5.6 objectief gebruikt, zijn er dus minder punten actief. Ook wanneer je een telelens gebruikt in combinatie met een tele-converter, verlies je focuspunten. Maar het feit dat de D600 nog kan focussen op f/8 is hoe dan ook een voordeel (sommige concurrenten kunnen dat niet).

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *