Nikon D5200 review

De Nikon D5200 – de opvolger van de D5100 – is een geavanceerde instapcamera die boven de D3100 en D3200 gepositioneerd is. De nieuwe 24 megapixel-sensor en de Expeed 3 beeldprocessor zijn identiek aan die van de D3200, maar verder heeft de Nikon D5200 hetzelfde AF-systeem, dezelfde lichtmeetsensor en hetzelfde systeem voor onderwerpherkenning als de semi-professionele Nikon D7000-serie. In die zin maakt hij een interessante sprong naar boven, ten opzichte van zijn voorganger. Waar de D5200 zich vooral mee onderscheidt ten opzichte van andere Nikon camera’s is het kantelbare scherm (alleen de 5×00-serie is hiermee uitgerust). De lichtgevoeligheid gaat van ISO 100 tot en met 6400 en is optioneel uitbreidbaar tot ISO 25.600. De RGB-meetsensor bevat 2016 pixels en de camera kan 5 foto’s in één seconde schieten. De filmstand is ook verbeterd en kan nu in de 1080p modus 24, 25 of 30 bps aan en in 720 zelfs 50 en 60 bps. Het geluid wordt in stereo opgenomen en de camera blijft continu scherpstellen. Verder bevat de D5200 naast actieve D-Lighting ook een HDR-modus. Wat betreft specificaties lijkt de D5200 een serieuze concurrent voor de semi-professionele D7000 te worden, maar maakt hij dat in de praktijk ook waar?

De D5200 heeft een adviesprijs van € 809 voor alleen de body en € 919 inclusief de 18-55 VR kitlens. De straatprijs voor alleen de body ligt zo rond (of iets onder) de € 700. Hij is wereldwijd beschikbaar in verschillende kleuren, maar in de Benelux zul je hem waarschijnlijk alleen in het zwart aantreffen.

Belangrijkste specificaties:

 • CMOS-beeldsensor met 24,1 megapixels en Expeed 3 processor
 • Kantelbare lcd-monitor van 7,5 cm (3,0 inch), 921.000 beeldpunten
 • Compatibel met draadloze mobiele adapter WU-1a
 • Hoge ISO-waarden (100-6400), uitbreidbaar tot 25.600
 • 39-punts AF-systeem met negen kruissensoren in het midden,
 • RGB-meetsensor met 2016 pixels
 • Continu-opnamen van 5 bps
 • HDR (hoog dynamisch bereik)
 • Actieve D-Lighting
 • D-film: Full HD-films (1080p) tot 60i/50i en een ingebouwde stereomicrofoon
 • Autofocus bij D-films
 • Ingebouwde stereomicrofoon voor hogere geluidskwaliteit
 • Nieuwe gebruikersinterface
 • 16 onderwerpstanden
 • Zeven effecten, waaronder Selectieve kleur en Miniatuureffect, die al tijdens de opname kunnen worden toegepast.
 • Compatibel met de draadloze transceiver WR-R10 en de draadloze transmitter WR-T10, waardoor belangrijke camerafuncties via radiofrequenties op afstand kunnen worden bediend
 • GPS-optie: compatibel met de optionele GPS-eenheid GP-1

Qua specificaties heeft Nikon met de D5200 voortgeborduurd op die van de D5100, maar zijn er componenten van zowel de goedkopere D3200 als duurdere D7000 gebruikt. Puur en alleen wat betreft beeldkwaliteit zal de D5200 niet beter zijn dan de D3200 aangezien ze dezelfde sensor delen, maar de D5200 heeft verder wel betere specificaties die belangrijk kunnen zijn tijdens het fotograferen.

Autofocus

Eén van die verbeteringen is de autofocus. Nikon gebruikt daarvoor namelijk de basis van de D7000, wat resulteert in 39 scherpstelpunten! Dat zijn er zoveel dat je op dat vlak nauwelijks nog kunt spreken van een instapper. Negen van de 39 punten (in het midden) zijn kruislingsgevoelig. Dat maakt de D5200 ook geschikt voor actie waarbij het onderwerp snel beweegt (zeker in combinatie met de vijf beelden per seconde).

De autofocuspunten van de nieuwe Nikon D5200

De D5200 van de bovenzijde. Ga met je muis op de afbeelding staan om deze met de D5100 te vergelijken. Zoals je ziet heeft de D5200 een extra knopje gekregen (rechts naast het programmawiel en een stereomicrofoon).

De body van de D5200 is niet schokkend veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Sterker nog, hij is aan de bovenzijde nagenoeg identiek. Wat nieuw is, is een extra knop waarmee je de zelfontspanner en het aantal beelden per seconde snel kunt instellen. Verder is er boven de flitser een stereomicrofoon toegevoegd. Het programmawieltje is helemaal identiek. Ook aan de achterzijde zijn er nauwelijks verschillen. Alleen de ronde selectieknop en het rubberen rustvlak voor je duim zijn wat van vorm veranderd.

De D5200 aan de achterzijde. Ga met je muis op de afbeelding staan om deze met de D5100 te vergelijken.

Kantelbaar scherm

De unieke eigenschap van de D5200 is het kantelbare schermpje. Het begon allemaal met de D5000 die de eerste Nikon spiegelreflex was met een kantel- en draaibaar scherm. Dast was echter een afwijkend ontwerp waar nogal wat kritiek op kwam doordat het scherm zich bij het uitklappen zich niet aan het zijkant, maar aan de onderkant bevond (onhandig als de camera op een statief staat). Sinds de D5100 is dat gecorrigeerd en bij de D5200 is die wijziging intact gebleven, zonder nieuwe toevoegingen.

Net als de D3200 is de D5200 niet standaard voorzien van wifi en gps. Je kunt dit wel toevoegen door middel van accessoires. De GPS-unit (GP-1) wordt bovenop de flitsvoet geplaatst en met een losse kabel verbonden met de body. Die kabel is wel wat jammer, want Canon laat zien dat het ook zonder kabel kan (bij de nieuwste modellen althans). Voor wifi is de WU-1a beschikbaar. Daarmee kun je de camera onder andere besturen met een Android of iOS smartphone (of tablet).

De D5200 beschikt niet standaard over een gps, maar is daar wel mee uit te breiden

Menu

De weergave van het menu ziet er zoals we van Nikon gewend zijn overzichtelijk en fraai vormgegeven uit. In één oogopslag die je de belangrijkste instellingen, los van primaire zaken als de sluitertijd en het diafragma.

Bediening

We hebben enige tijd met de Nikon D5200 kunnen werken en dat viel niet tegen. De knoppen zijn goed gepositioneerd en de body voelt degelijk aan en is prettig te bedienen. Een ISO-knop ontbreekt, maar die functie is wel terug te vinden onder de programmeerbare Fn-knop (onder de flitsknop), die met de duim bereikbaar is. De live view-schakelaar werkt vlot en prettig en de opname-knop ernaast is prima om snel over te schakelen op filmen. Die knop kun je na een tijdje blindelings vinden, maar in het begin kan het even oefenen zijn, omdat je geen goed zicht hebt op de knop en hij niet afwijkend voelt van de andere knoppen in de buurt. De autofocus is tijdens live view en video wel wat aan de trage kant, maar wel sneller dan bij de grootste concurrent. Als je een bepaalde functie in het menu zoekt en de Nikon-structuur niet gewend bent, dan is het wel even zoeken, maar dit is een kwestie van gewenning.

Een ISO-knop ontbreekt, maar de programmeerbare Fn-knop biedt die functie wel

De videoknop is vanaf de achterzijde niet altijd goed te zien

Wifi en gps

We hebben de Wifi- en GPS-capaciteiten van de camera tijdens de test niet benut, maar het is wel prettig dat je de camera hier altijd nog mee kunt uitbreiden voor relatief lage bedragen. Nog mooier was het geweest wanneer wifi- en/of gps-functionaliteit gewoon standaard geïntegreerd was in de body. Met name omdat het – nog los van de aanschaf – niet heel praktisch om allerlei losse items op de body te bevestigen (waardoor je de flitsvoet kwijtraakt of waardoor de openingen kwetsbaarder worden voor bijvoorbeeld regendruppels).

Of dergelijke functionaliteit in jouw persoonlijke situatie belangrijk is, kunnen wij niet bepalen. Het feit is echter wel dat wifi heel praktisch kan zijn. Niet zozeer om foto’s online door te sturen, maar vooral om je camera op afstand te kunnen bedienen met een smartphone. Gps functionaliteit is vooral handig wanneer je bij wilt houden waar je foto’s gemaakt zijn.

De D5200 is optioneel uit te breiden met wifi- en gps-functionaliteit

Alles is niet altijd rozengeur en maneschijn, dus we hebben tijdens een review altijd wel wat kanttekeningen te plaatsen. Maar heel veel of heel zwaarwegend zijn ze niet dit keer. De D5200 is gewoon een prima camera die best een flinke stap gemaakt heeft ten opzichte van zijn voorganger, met name dankzij het superieure autofocussysteem (van de D7000). Tegelijkertijd is de camera verder niet schokkend veranderend.

Geen touch

Het kantelbare scherm is nog steeds een van de grootste unieke punten. Als je Nikon camera met een kantelbaar scherm wilt, dan is de D5200 de enige en beste keus. Maar het scherm is niet verder verbeterd met bijvoorbeeld een aanraakgevoelige laag. Dat zou de bediening van de camera nog een stukje makkelijker maken.

Geen autofocusmotor

We hebben het eerder genoemd in reviews, dus we gaan er niet al te veel woorden aan vuil maken, maar net als zijn voorganger moet de D5100 het doen zonder eigen autofocusmotor. Je hebt AF-S objectieven nodig (of third party lenzen met eigen af-motor). In de praktijk is dit geen groot probleem, aangezien Nikon een zeer groot aanbod AF-S lenzen heeft en andere lensfabrikanten als Sigma en Tamron speciale Nikon versies hebben uitgebracht met een eigen autofocusmotor. Het overgebleven nadeel is dat je als bezitter van de D5200 wat beperkter bent in het aankopen van tweedehands objectieven, zoals AF-D primes. Daarvan werkt de autofocus dan niet, in tegenstelling tot bij andere Nikon camera’s zoals de D7000 of D90.

Autofocus tijden video en live view

De D5200 blinkt uit met zijn autofocus dankzij de 39 af-punten. Tijdens live view en video is dit voordeel beperkt, want hoewel de scherpstelling acceptabel is, is het merkbaar trager. Fabrikanten als Olympus, Panasonic en Sony hebben dit wat beter onder de knie. Het is daarom jammer dat Nikon geen gebruik heeft gemaakt van technologie die al in huis is: geïntegreerde af-diodes op de sensor. De autofocus van de Nikon 1 systeemcamera blinken op dat vlak juist enorm uit. En ook fabrikanten als Canon, Sony en Samsung maken inmiddels gebruik van deze techniek. Iets degelijks had de D5200 echt helemaal ‘af’ gemaakt.

24 megapixels

Net als bij de D3200 (die met dezelfde sensor is uitgerust) hebben we wat vraagtekens bij de enorme resolutie van 24 megapixels. Er zijn fotografen die deze resolutie wel benutten, maar voor een groot deel van de consumenten is dit totaal oninteressant. De stap van 16 megapixels (van de D5100) naar 24 is best flink. Dat had wat ons betreft ook gewoon 18 of 20 megapixel mogen zijn. Maar Nikon kon eigenlijk niet meer anders toen men het instapmodel (de D3200) van een 24 megapixel-sensor had voorzien. Zoals eerder getest is het optisch vermogen hoger dan wat de standaard 18-55mm kitlens aan kwaliteit kan leveren. Het is dus aan te bevelen om vooral voor een kwalitatief beter lens te kiezen als je voor de D5200 gaat.

De D7000

Dankzij de verbeteringen nadert de nieuwe D5200 zijn grote broer, de D7000, op een aantal vlakken. Toch zijn er nog voldoende verschillen. Zo is de D7000 uitgerust met twee geheugensloten (net als de D600 en D800), waardoor je bijvoorbeeld de een voor JPEG en de ander voor RAW kunt gebruiken. Ook is de D7000 nog een stuk degelijker gebouwd, met een body van magnesium legering en goede afdichtingen. Ook het knoppenspel van de D7000 is behoorlijk uitgebreider, waardoor je minder snel het menu in hoeft te duiken. Ook heeft de D7000 twee instelwielen, wat de bediening nog wat vlotter maakt. De verschillen zijn kleiner geworden, maar ze zijn er nog wel.

De beelden die uit de D5200 rollen zijn prima. De scherpte en het contrast is prima, zelfs met de kitlens. Maar een scherpe prime of een lens als de 18-135mm kan nog wel meer uit de camera halen. Wel merkten we af en toe dat de camera wat moeite had met felle lichten, waardoor in situaties met een hoog contrast een foto met wat overbelichte delen ontstaat. D-Lighting kan dan helpen, maar dat hebben hadden wij in het grootste deel van de test bewust uitstaan (omdat we zo min mogelijk softwarematige bemoeienis wilden van de camera). Ook bij matig licht kan de D5200 prima uit de voeten. Hij blijft goed scherpstellen en de ruis is redelijk onder controle (zij het niet zo goed of beter dan de D5100 op hoge ISO’s).

Testfoto’s

Hieronder staan een aantal voorbeeldfoto’s (klikbaar).

Nikon D5200 testNikon D5200 testNikon D5200 testNikon D5200 test

Nikon D5200 test Nikon D5200 test Nikon D5200 test

Nikon D5200 test

Beeldkwaliteit

De D5200 kan bij alle situaties wel uit de voeten, ook bij matig licht. Ook op hogere lichtgevoeligheden vanaf ISO 1600 en 3200 zijn de resultaten goed, maar de kanttekening die we daarbij moeten maken is dat de de oude sensor van de D5100 en D7000 het nog net een stukje beter doet. Tot en met ISO zien de resultaten er uitstekend uit. Vanaf ISO 3200 wordt ruis met name in egale delen zichtbaar en vanaf ISO 6400 loopt dat nog een stukje op. De D5200 kent dan nog Hi1 (ISO 12.800) en Hi2 (25.600) en een aantal tussenliggende standen, maar de kwaliteit gaat dan heel snel achteruit. Als het even kan zouden we die proberen te vermijden.

ISO 800, 1600, 3200 en 6400

ISO 3200, 6400, 12.800 en 25.600

chart (27)

Conclusie

De D5100 was één van de best lopende Nikon camera’s en de D5200 zal deze rol ongetwijfeld gaan overnemen. De camera is niet revolutionair veranderd, maar wel verbeterd. Zo zijn er wat knoppen toegevoegd, heeft de D5200 de autofocus-module overgenomen van de D7000 (39 af-punten!) en is hij uitgerust met een 24 megapixel-sensor (dezelfde als de D3200). De resolutiesprong van 16 naar 24 megapixels is wat ons betreft wat overkill voor de doelgroep, maar cijfermatig had een D5200 met minder pixels dan de D3200 een psychologisch probleem opgeleverd. De resolutie stelt in ieder geval hogere eisen aan het gebruikte objectief. Het zou zonde zijn om de 18-55mm kitlens als enige lens op de D5200 te gebruiken. De D5200 levert zeer goede beeldkwaliteit, maar het is wel opvallend dat de voorgaande 16 megapixel-generatie (D5100/D7000, NEX-5N) het in slechte lichtomstandigheden een stukje beter doen.

Het kantelbare scherm is een uniek pluspunt van de D5200 (en D5100) omdat je daarmee creatiever (en eenvoudiger) vanuit lastige hoeken kunt fotograferen, zoals laag bij de grond of hoog in de lucht. Ook is het een groot pluspunt dat je de D5200 voor een geringe meerprijs kunt uitrusten met een gps- en een wifi-module. Al was het natuurlijk nog mooier geweest als Nikon deze standaard geïntegreerd had. Dat had de opgevoerde prijs ten opzichte van de D5100 ook wat goedgemaakt. De adviesprijs van de D5100 was oorspronkelijk € 699 voor de body, maar D5200 is ruim € 100 duurder met een prijskaartje van € 809. Met 18-55 VR kitlens wordt dat € 919. De marktprijzen liggen natuurlijk een stukje lager.

Kortom, de D5200 schuurt behoorlijk tegen de D7000 aan, zij het met een plastic body, wat minder bedieningselementen en een afwijkende sensor. Vanwege de goede specificaties en op basis van de resultaten uit onze praktijktests belonen we de Nikon D5200 met een Silver award.

.

Pluspunten

 • Goede beeldkwaliteit
 • Kantelbaar lcd-scherm
 • Snelle autofocus (39 autofocus-punten)
 • Continue autofocus tijdens video en live view
 • Optionele betaalbare wifi-module (Android en iOS)
 • Optionele gps-module
 • Stereo microfoon
 • Microfoon aansluiting
 • 5 bps
 • Programmeerbare Fn-knop

Minpunten

 • Resolutie hoger dan de optiek van de kitlens kan benutten
 • Autofocus relatief traag tijdens video/live view (geen geïntegreerde af-diodes)
 • Geen ingebouwde AF motor
 • Prijs wat gestegen t.o.v. D5100 (adviesprijs)

 

Share on Pinterest
Deel dit


Submit

2 gedachten over “Nikon D5200 review”

 1. Hallo
  Ik heb nog nooit een spiegelreflexcamera gebuikt en wil graag beginnen met fotografie. Ik ga veel op reis. Bij mij is de resolutie heel belangrijk!!! Raden jullie mij deze camera aan of hebben jullie nog andere suggesties?
  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *