Nikon D5100 aangekondigd

Nikon heeft een opvolger uitgebracht voor de D5000, de D5100. Net zoals zijn voorganger valt deze camera op door z’n uitklapbare lcd-scherm. De positionering van het scherm is wel veranderd ten opzichte van de D5000. De laatstgenoemde klapte uit naar onderen – wat in bepaalde situaties erg is, maar voor veel situaties (zoals op statief) ook weer niet. Het scherm van de D5000 functioneert op dezelfde manier zoals die van de Olympus E-5 en de Canon 60D en 600D. De D5100 gebruikt dezelfde 16 megapixel-sensor als de D7000 en ondersteunt ook 1080p hd-films. Hij wordt rond 21 april in de winkels verwacht voor een adviesprijs van € 699. Samen met de 18-55 VR kitlens moet hij € 809 gaan kosten.

Persbericht

Nikon breidt het DSLR assortiment uit met de D5100, een camera boordevol functies waarmee het maken van foto’s en Full HD-films leuker dan ooit wordt. De D5100 biedt u een nieuw creatief perspectief dankzij het verbeterde kantelbare LCD scherm, een stand voor speciale effecten en uitgebreide Full HD-film (1080p) mogelijkheden.

Zicht vanuit iedere hoek

De D5100 is de opvolger van de populaire Nikon D5000 en beschikt over een verbeterde kantelbare LCD-monitor. Ten behoeve van gebruik met bijvoorbeeld een statief wordt de monitor nu horizontaal geopend. Deze bewegingsvrijheid biedt enorm veel creatieve mogelijkheden in combinatie met Live View, want u kunt praktisch vanuit elke hoek opnamen maken zonder het LCD-scherm uit het oog te verliezen. Met de toegewijde bedieningsknop is de Live View functie op de D5100 nu bovendien nog gemakkelijker te gebruiken. De 7,5 cm (3 inch) LCD-monitor met hoge resolutie (circa 921.000 beeldpunten) is naast Live View natuurlijk ook ideaal voor het bekijken van foto’s en films.

Special effects

De D5100 is uitgerust met een nieuwe ‘special effects’ stand waarmee u unieke foto’s en Full HD-films (1080p) kunt maken. De reeks van zeven effecten omvat onder meer selectieve kleur, waarbij u maximaal drie kleuren voor de foto of film kunt kiezen terwijl andere delen monochroom blijven. U kunt selecteren met welke speciale effecten u opnamen wilt maken en de effecten zijn direct toegankelijk via de standknop boven op de camera.

Ook erg handig is dat u bij gebruik van de automatische stand geen rekening hoeft te houden met het onderwerp dat u fotografeert, want de automatische scènekeuzeknop kiest de meest geschikte instellingen voor de mooiste foto.

Schitterende Full HD-films

Met de Nikon D5100 kunt u moeiteloos wisselen tussen het maken van foto’s en films, de D-Movie knop bevindt zeer toegankelijk naast de ontspanknop. U legt alle actie met een snelheid van 30 beelden per seconde (bps) in Full HD (1080p) vast, u kunt kiezen uit diverse speciale effecten en de AF-F-stand waarborgt dat uw onderwerp altijd scherp is. Wanneer u klaar bent met filmen, kunt u de opname optimaliseren met de ingebouwde filmbewerkingfuncties en het resultaat door middel van de HDMI-aansluiting eenvoudig op een HDTV bekijken.

Totaal filmpakket met de ME-1 stereomicrofoon

Tegelijk met de D5100 introduceert Nikon ook een optionele stereomicrofoon, de ME-1. Met deze speciaal voor D-SLR’s ontworpen microfoon kunt u filmclips met stereogeluid van hoge kwaliteit opnemen, zonder dat autofocusgeluiden worden opgenomen. Deze microfoon vormt een uitstekende aanvulling op de uitrusting van elke kritische videograaf en verhoogt de kwaliteit van audio-opnamen, waardoor films die worden opgenomen met een D-SLR net zo goed klinken als ze eruitzien.

Deze unidirectionele microfoon vangt geluid zeer gericht op, zodat gebruikers precies kunnen opnemen wat ze willen horen. Storing door externe geluiden kan worden verminderd met de meegeleverde windkap, terwijl een schakelaar voor een laagafvalfilter extra controle biedt over geluiden met een lage frequentie. De gevoeligheid van de microfoon kan ook worden aangepast via het cameramenu, zodat u de invloed van het omgevingsgeluid kunt beperken.

De ME-1 kan eenvoudig worden bevestigd op de flitsschoen van de camera en wordt van stroom voorzien door de camera. De ME-1 is geschikt voor gebruik met alle digitale spiegelreflexcamera’s en COOLPIX-camera’s van Nikon met een 3,5-mm aansluiting voor externe.

Nikon beeldkwaliteit

De D5100 is uitgerust met diverse functies die zijn overgenomen uit de succesvolle D7000, waardoor het mogelijk is ook bij weinig licht mooie gedetailleerde opnames te maken met weinig ruis. De DX-formaat CMOS-sensor met 16,2 megapixels biedt zowel bij foto’s als bij films rijke kleuren en fijne details, terwijl het krachtige EXPEED-2-beeldverwerkingssysteem optimale prestaties van de sensor en een fraaie kwaliteit garandeert. Bovendien biedt de D5100 een uitgebreid gevoeligheidsbereik, zodat u ook in moeilijke lichtomstandigheden toch schitterende beelden kunt vastleggen – het ISO-bereik loopt van 100 tot 6400 en kan bij Hi2 worden verhoogd tot ISO 25600.

Nikon’s nieuwe HDR-functie (High Dynamic Range) ten behoeve van een hoog dynamisch bereik en de functie Active D-Lighting zorgen voor behoud van details bij extreme lichtcontrasten. Met HDR maakt de camera tijdens het ontspannen van de sluiter twee opnamen met verschillende belichtingsinstellingen die gecombineerd worden tot één beeld met een groter dynamisch bereik.

Haarscherp 11-punts autofocussysteem

Het 11-punts AF-systeem biedt een snelle en nauwkeurige autofocusdekking over het hele beeld. Vier AF-veldstanden, waaronder AF met 3D-tracking, zorgen ervoor dat de camera blijft scherpstellen op het onderwerp, zelfs wanneer de compositie in bijvoorbeeld actiescènes snel verandert. Dit kan worden gecombineerd met continu-opnamen met een snelheid tot 4 bps, zodat u snel bewegende onderwerpen echt mooi vastgelegd kunnen worden.

Belangrijkste kenmerken D5100

 • Kantelbare LCD-monitor: bekijk het leven vanuit een unieke hoek met de LCD monitor met hoge resolutie (921.000 beeldpunten) en een grote kijkhoek.
 • Live View met AF-standen: Live View biedt een directe manier om foto’s te nemen en de AF-standen houden het onderwerp scherp.
 • Stand voor ‘special effects’: met de nieuwe effecten van de D-SLR-serie, waaronder selectieve kleur en miniatuureffect, kunt bij het fotograferen of filmen nog creatiever te werk gaan.
 • DX-formaat CMOS-beeldsensor met 16,2 megapixels en EXPEED 2: overgenomen van de D7000 en biedt zelfs bij weinig licht een prachtige beeldkwaliteit.
 • Hoge ISO-gevoeligheid (100 tot 6400) die is uit te breiden tot Hi2 (equivalent met ISO 25600): behoudt bij weinig licht de details met weinig ruis.
 • D-Movie: Full HD-films (1080p) kunnen worden opgenomen met een snelheid van maximaal 30 bps. Eenvoudige bewerkingen kunnen op de camera worden uitgevoerd en films kunnen met behulp van de HDMI-aansluiting op HDTV worden bekeken.
 • Hoog dynamisch bereik (HDR): zorgt voor gedetailleerde opnamen van onderwerpen met een hoog contrast door twee opnamen te combineren die worden gemaakt wanneer de sluiter ontspant.
  • Active D-Lighting: behoudt details erg veel of weinig licht, zodat u zelfs wanneer het onderwerp beweegt zeker bent van uitgebalanceerde beelden.
  • Continu-opnamen van 4 bps: u mist nooit die ene unieke opname van een snelle actie.
  • Menu Retoucheren: biedt een reeks effecten voor nabewerking op de camera, zoals effecten voor filmbewerking en beelden vergroten/verkleinen.
  • Picture Controls: met beeldinstellingen kunt u voor de opname het uiterlijk en de sfeer van uw beelden instellen. U hebt de keuze uit zes instellingen: Standaard, Levendig, Neutraal, Monochroom, Portret en Landschap.
  • Onderwerpstanden: camera-instellingen, waaronder Picture Controls en Active D-Lighting, worden automatisch aangepast, zodat het resultaat altijd optimaal is. Voorbeeldfoto’s op de monitor helpen u de juiste stand te selecteren.
  • Infrarood-ontvangers aan de voor- en achterzijde: waarborgen een maximale bruikbaarheid van de optionele ML-L3 afstandsbediening bij het maken van zelfportretten of close-ups.
   • GPS-compatibel: met behulp van de optionele GP-1 GPS-unit wordt een zogenaamde geotag opgeslagen in het fotobestand met daarin de exacte locatie van de genomen foto.
   • Dubbel geïntegreerd stofverwijderingssysteem: het systeem voor beeldsensorreiniging en het Airflow Control-systeem zorgen dat de beeldsensor van de camera stofvrij blijft. Dit levert heldere beelden zonder stofvlekken op.
   • Stereogeluid: met Nikon’s optionele stereomicrofoon ME-1 die speciaal voor D-SLR’s is ontworpen, kunt u zonder AF-geluiden filmclips met stereogeluid van hoge kwaliteit opnemen. De microfoon wordt geleverd met windkap en zachte tas als accessoires.

De D5100 is verkrijgbaar vanaf 21 april 2011 voor een adviesprijs van € 699 voor de losse body en € 809 voor de D5100 18-55 VR kit. De ME-1 extenre microfoon is omstreeks dezelfde datum leverbaar en heeft een adviesprijs van € 149. De ME-1 wordt bovendien geleverd met een windkap en een zachte tas.

Specificaties (vergeleken met de D5000)


Algemeen
 
Merk Nikon Nikon
Productnaam D5000 Body D5100 Body
Productcode VBA240AE VBA310AE
Details Productinfo Productinfo
Specificaties
Type camera Spiegelreflexcamera Spiegelreflexcamera
Resolutie 12,3 MPixel 16,2 MPixel
Beelden per seconde 4 fps 4 fps
Max. fotoresolutie (horizontaal) 4288 pixels 4928 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 2848 pixels 3264 pixels
Beeldverwerking Expeed Expeed 2
Type beeldsensor CMOS CMOS
Beeldsensor formaat APS-C (1.5x) APS-C (1.5x)
Type beeldscherm TFT TFT
Beeldschermdiagonaal 2,7 inch 3,0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 230000 921000
Kantelbaar scherm
Live view
Ingebouwde flitser
Automatisch scherpstellen
Handmatig scherpstellen
Automatische belichting
Rode ogen-reductie
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Sluitertijd (min.) 4000 sec^-1 4000 sec^-1
Sluitertijd (max.) 30 sec. 30 sec.
Verwisselbare lens
Automatische witbalans
Handmatige witbalans
Zelfontspanner
Aansluitingen
PictBridge compatible
USB 2.0 aansluiting
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 10,4 cm 9,7 cm
Afmetingen – Breedte 12,7 cm 12,8 cm
Afmetingen – Diepte 8 cm 7,9 cm
Gewicht 560 gram 560 gram
Minimale werkingstemperatuur 0 °C 0 °C
Maximale werkingstemperatuur 40 °C 40 °C
ISO-gevoeligheid
ISO 50
ISO 80
ISO 100
ISO 125
ISO 200
ISO 400
ISO 800
ISO 1600
ISO 3200
ISO 6400
Opslag
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1280 pixels 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 720 pixels 1080 pixels
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *