Nikon D3200 review

Algemeen
Merk Nikon
Productnaam D3200 Body
Productcode VBA330AE
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Spiegelreflex
Beelden per seconde 4 fps
Digitale zoom 0 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 11
Ingebouwde flitser
Automatisch scherpstellen
Handmatig scherpstellen
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Sensor
Resolutie 24.2 MPixel
Beeldverwerking Expeed 3
Beeldsensor formaat APS-C (1.5x)
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 6016 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 4000 pixels
Beeldverhouding 3:2
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Rode ogen-reductie
Automatische witbalans
Handmatige witbalans
ISO gevoeligheid minimaal 100
ISO gevoeligheid maximaal 12800
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 921000 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Zoeker type Optisch
Zoeker dekking 95 %
Zoeker vergroting 0.8 x
Aansluitingen
PictBridge compatible
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
Bluetooth
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
WiFi verbinding
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 12.5 cm
Afmetingen – Breedte 9.6 cm
Afmetingen – Diepte 7.7 cm
Gewicht 505 gram
Batterijduur (CIPA) 540 foto’s
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 30 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

De Nikon D3200 is de opvolger van de D3100, maar neemt de instappersrol nog niet helemaal over aangezien de D3100 voorlopig nog in het assortiment blijft. De D3200 heeft voor een instapspiegelreflex behoorlijk uitgebreide specificaties en mogelijkheden meegekregen. Zo is hij uitgerust met een 24 megapixel CMOS-sensor in DX-formaat en steekt op dat vlak zelfs boven zijn D5100 en D7000 broers uit. Hij heeft een FullHD filmfunctie (1080p), een dedicated videoknop èn een microfooningang om helemaal los te kunnen gaan met video. Hij ondersteunt zelfs drie filmstanden met 24, 25 en 30 bps. Ook is continue autofocus mogelijk tijdens het filmen, zodat de camera blijft scherpstellen op een bewegend onderwerp. De lichtgevoeligheid gaat standaard van ISO 100 tot en met 6400, maar is optioneel uitbreidbaar tot 12.800. Het autofocussysteem is met 11 punten identiek aan dat van de D3100. Interessant is ook de optionele WU-1a adapter, waarmee de camera verbinding kan maken met een smartphone, om daarmee bijvoorbeeld foto’s door te sturen of op sociale media als Facebook te zetten. Daarnaast is er ook een gps-accessoire beschikbaar (de GP-1 GPS). Maar hoe presteert de Nikon D3200 in de praktijk?


De belangrijkste specificaties:

 • 24 megapixel CMOS sensor (DX)
 • Full HD video (1080p, 24, 25, 30 bps)
 • Video met videoknop, microfoon en continue autofocus
 • ISO 100-6400 (uitbreidbaar tot 12.800)
 • 11-punt autofocussysteem
 • Optionele draadloze wifi-adapter (WU-1a) voor communicatie met smartphones
 • Optionele gps-adapter (GP-1)
 • EXPEED 3 beeldprocessor
 • 4 foto’s per seconde (bps)
 • Onderwerpherkenning in automatische stand
 • Uitgebreide hulpstand voor beginners
 • Foto retoucheermenu

Eén van de meest in het oog springende vernieuwingen, waar al in maart geruchten over de ronde deden, is de 24 megapixel-sensor. Deze stap is opvallend, omdat de D3100 14 megapixels had en nu een enorme stap omhoog maakt, zelfs ver boven de 16 megapixels van de D5100 en D7000. Je kunt je afvragen of beginners gemiddeld gezien wel optimaal gebruik zullen maken van deze 24 megapixels. Meer megapixels maken het mogelijk om zeer grote posterafdrukken te maken of om een uitsnede te produceren zonder al te veel resolutieverlies, maar slechts een minderheid doet dat. Daarnaast leidt een dergelijke resolutie tot beduidend grotere bestanden (zeker als er in RAW gefotografeerd wordt). Naar verluid gebruikt de D3200 in de basis dezelfde Sony sensor als in de a65 en a77, maar dan wel met aanpassingen van Nikon.

Videoknop

De D3100 had ook al een FullHD videostand, maar de D3200 gaat nog flink wat stappen verder. De dedicated videoknop is nu verhuisd van de achterkant naar de bovenkant, net zoals bij de D4 en D800, waardoor hij beter bereikbaar is. Ook kan hij in drie verschillende standen opnemen, met 24, 25 en 30 bps (wat vrij uniek is voor een instapper). Een microfoonaansluiting is ook nieuw ten opzichte van de D3100 en dit biedt de mogelijkheid om het geluid beter vast te leggen dan met de ingebouwde (mono) microfoon.

Schuifjes

De D3100 introduceerde een viertal schuifjes naast de programmaknop, waarbij opnamestand gewijzigd kon worden (enkel beeld, meerdere beelden, zelfontspanner), maar deze is op de D3200 weer verdwenen en nu te vinden op een extra knop aan de achterkant (links onder de OK-knop). Bestaande D3100-gebruikers zullen het misschien wel wat vreemd vinden dat de schakelaar verdwenen is. Er is ook niets voor terug in de plaats gekomen. Verder ziet de D3200 er grotendeels hetzelfde uit als de D3100.

De D3200 is ook op andere vlakken verbeterd. Zo is de resolutie van het lcd-scherm flink toegenomen van 230k dots naar 921k dots. Hij is ook in staat meer beelden per seconde te maken; 4 bps versus de 3 bps van de D3100. Daarnaast kun je de D3200 uitbereiden met extra functionaliteit zoals wifi en gps, waarbij het opvalt dat Nikon voor een toegankelijke prijs heeft gekozen.

Wifi (WU-1a)

Waar Nikon goed op anticipeert zijn de diverse uitbreidingsmogelijkheden. Niet alleen kan de D3200 overweg met een externe microfoon, ook is hij klaar voor een optionele wifi- en gps-module. Deze uitbreidbaarheid maakt de camera zeer veelzijdig. Met de WU-1a wifi-module kun je foto’s via je smartphone direct e-mailen naar anderen, of delen via sociale media als Facebook. Ook is het mogelijk om hiermee je camera op afstand te besturen, bijvoorbeeld voor het maken van een zelfportret. Je ziet het resultaat al vooraf (via live view) op je telefoon en kunt op afstand het juiste moment bepalen om af te drukken. Momenteel werkt dit alleen met Android telefoons. Het is op dit moment nog niet duidelijk of en wanneer andere telefoons ook ondersteund gaan worden (en dat is wel jammer natuurlijk).

Met een adviesprijs van slechts € 59 en de compacte vorm van de module zorgt Nikon voor een lage drempel. Tegelijkertijd vragen we ons af of Nikon deze functionaliteit niet beter gewoon standaard kon inbouwen gezien de geringe meerprijs (dat had van de camera echt een unieke DSLR gemaakt).

GPS

Los van een wifi-module is er ook een gps add-on beschikbaar voor de D3200: de GP-1 GPS (prijsvergelijker). De plaats je bovenop de flitsschoen, waarna vervolgens de locatie van je foto’s in de EXIF worden bijgeschreven. Moderne software als Adobe Lightroom kan hier standaard mee overweg, zodat je in één oogopslag exact ziet waar een foto gemaakt is. Een minpuntje is wel dat de GP-1 een kabel nodig heeft die aangesloten moet worden op de datapoort. Bij een concurrent als Canon kan dat (bij nieuwe camera’s) ook zonder kabel. Ook bestaan er third party producten, zoals die van Foolography, met een losse gps-ontvanger (Bluetooth) en een kleine ontvanger die in de poort geprikt wordt. Het voordeel daarvan is dat de flitsschoen beschikbaar blijft.

Uiteraard hebben we ook wat minpunten en kritieke opmerkingen, al zijn die niet voor iedereen even problematisch.

AF-motor

Een voor de hand liggend kritiekpunt is het ontbreken van een autofocusmotor. Nikon begon daarmee met de introductie van de D40 en voerde dit later door in de D60/D3000/D3100/D5000 en D5100. Het weglaten van de AF-motor is in feite een bezuinigingsmaatregel, simpelweg omdat dit weer een component (en ruimte) scheelt. Voor absolute beginners en consumenten die slechts zo nu en dan fotograferen levert dit geen enkele beperking op. Het betekent echter wel dat de D3200 alleen goed met lenzen (officiële term: objectieven) overweg kan, die over een eigen autofocusmotor beschikken. Dat zijn alle AF-S lenzen, waaronder de kitlens. Alle moderne Nikkor lenzen zijn van het AF-S type, maar de oudere generatie AF-D lenzen – die soms nog steeds nieuw verkocht worden – zijn dus niet geschikt. Je kunt ze wel gebruiken, maar de autofocus werkt dan niet. Hetzelfde geldt voor een aantal third party lenzen van Sigma, Tamron en Tokina, waarvan een aanzienlijk deel geen eigen motor heeft. Zij hebben echter wel op deze stap van Nikon gereageerd door uitvoeringen van populaire lenzen met een eigen motor op de markt te brengen, speciaal voor deze cameraserie.

Een groot probleem hoeft het dus niet te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Kom je op Marktplaats een mooie 50mm f1.8 prime in nieuwstaat tegen, dan kun je de autofocusstand hiervan dus niet op de D3200 gebruiken. Nikon heeft wel een nieuwe AF-S versie van deze lens uitgebracht, maar de oude versie kun je niet gebruiken. Gezien de doelgroep van instappers en het steeds groter wordende aanbod van lenzen met een eigen motor, zien we dit niet als groot nadeel. Maar we willen het wel genoemd hebben.

De D3200 heeft geen eigen autofocusmotor en kan daardoor alleen overweg met moderne (AF-S) lenzen

(te) hoge resolutie

Kan een nieuwe sensor met veel megapixels een nadeel zijn? Ja en nee. Sommige fotografen zijn gebaat met meer pixels. Bijvoorbeeld omdat ze in de studio werken en zoveel mogelijk details willen vastleggen. Of omdat ze megaposters willen afdrukken op zeer grote formaten. Of omdat ze graag achteraf willen ‘zoomen’ door een uitsnede te maken. Maar voor een beginner vinden we 24 megapixels wel een wat vreemde keus. Immers, die resolutie zien we momenteel alleen in het topsegment van de APS-C camera’s. Een groot probleem is het overigens niet, behalve dan dat de fotobestanden groter dan normaal worden. Ook gaat het ten koste van de ruis op hoge lichtgevoeligheden (als je fotografeert in slechte lichtomstandigheden). Maar de belangrijkste kanttekening is wel dat de D3200 in combinatie met de standaard 18-55mm kitlens weinig resolutievoordeel boekt, zie het onderdeel beeldkwaliteit verderop in deze review.

De 24 megapixel-sensor van de D3200

Kleine beperkingen

Verder zijn er nog wat kleine beperkingen, hoewel Nikon met de D3200 wel een flinke stap vooruit heeft gedaan ten opzichte van de D3100. Maar ook de D3200 heeft bijvoorbeeld geen ISO-knop. Wil je de lichtgevoeligheid wijzigen, dan moet je daarvoor het menu induiken (of de Fn-knop programmeren). Ook heeft de camera geen bracketingstand, waarmee je een belichtingstrapje kunt maken. HDR foto’s maken wordt dus lastig… mede omdat de camera geen HDR-stand heeft. En dat is anno 2012 wel wat jammer.

De D3200 is uitgerust met een ingebouwde hulpstand (hier Engels, maar ook Nederlandstalig)

Verder is de D3200 net als zijn voorgangers uitgerust met een ingebouwde hulpstand. Dit bestaat uit voorbeeldafbeeldingen waarbij wordt getoond wat het effect is van instellingen die je doet. Nikon wil hiermee haar instapreeks toegankelijk maken voor mensen zonder al te veel fotografie-ervaring. Hoewel de D3000 en D3100 ook al een dergelijke hulpstand hadden, is hij bij de D3200 verder uitgebreid.

Alle onderdelen van het uitgebreide hulpsysteem (hier Engelstalig)

Fotobewerking in de camera

Los van de hulpstand beschikt de D3200 ook over ingebouwde bewerkingsmogelijkheden. Dat kan handig zijn als je weinig ervaring hebt met beeldbewerkingssoftware, direct een effect wilt toepassen of simpelweg wat wilt experimenteren. Er zijn zowel serieuze bewerkingsmogelijkheden, zoals het rechtzetten van de horizon of een uitsnede maken, als een hele reeks creatieve bewerkingen (zoals miniatuureffect, selectieve kleur en diverse filtereffecten).

In de praktijk is werkt de D3200 erg vlot. Hij stelt snel scherp en drukt zonder vertraging af. In de live view/videomodus gaat het scherpstellen wel wat minder vlot dan bij systeemcamera’s. De D3200 is door Nikon bewust eenvoudig gehouden door hem niet met een overdaad aan knoppen uit te rusten. Dat betekent wel dat je sneller het menu in moet duiken om gevorderde functies als de lichtgevoeligheid (ISO), lichtmeting en autofocus te wijzigen. Ter compensatie heeft de camera wel een programmeerbare Fn-functieknop waar je een veelgebruikte instelling onder kunt brengen, zoals de ISO-waarde.

Body

Verder valt op dat Nikon wat kleine, maar wezenlijke aanpassingen heeft gedaan aan de body. De rubberen grip aan de voorkant is wat anders vormgegeven en aan de achterzijde is een ruimer stuk rubber aangebracht voor de duim. De camera ligt daardoor wat beter in de hand. Desondanks blijft de body aan de kleine kant voor mensen met grote handen.

Ook de videoknop zit bovenaan, direct voor de ontspanknop, zoals bij alle nieuwe Nikon camera’s tegenwoordig (zoals de D800). In de plaats van de videoknop achterop is nu de Lv-knop gekomen, waarmee je snel kunt omschakelen naar live view (ook dit zagen we eveneens bij de D800). Het vergt wat gewenning, maar omdat de videoknop een heel duidelijke vorm heeft, zul je hem snel vinden. Het is wel goed dat Nikon één lijn trekt in haar cameramodellen.

De Nikon D3200 is uitgerust met een 24 megapixel CMOS-sensor. Die keuze voor een instapmodel als de D3200 heeft ons een beetje verbaasd. De stap van 14 naar 24 megapixels is extreem groot (70% meer pixels), terwijl we niet de indruk hebben dat de beginnersdoelgroep die Nikon voor ogen heeft nu zoveel baat heeft bij deze enorme resolutiesprong. Daarbij gaat de D3200 zijn grote en duurdere broers (de D5100 en D7000) voorbij, terwijl een concurrent als Sony dezelfde sensor heeft gereserveerd voor haar topmodellen in de prosumerlijn (de A65 en A77). Een nog belangrijkere vraag is wat de invloed is van de standaard 18-55mm kitlens die in de meeste gevallen bij de D3200 wordt meegeleverd. Kitlenzen staan niet bepaald bekend om hun optische prestaties en ook deze niet. We zien een duidelijke sprong in resolutie en detail door de sensor van de D3200, maar met name wanneer we optisch betere lenzen gebruiken (zoals een duurdere zoomlens of een prime). Met de standaard 18-55mm kitlens wordt de kwaliteit die de sensor biedt niet echt benut. Dat is jammer, temeer omdat de meeste beginners volgens diverse onderzoeken slechts één lens gebruiken… namelijk de kitlens.

De 18-55mm kitlens is een mooi begin, maar haalt niet de potentie uit de 24 megapixel-sensor

Voorbeeldfoto’s

In combinatie met andere lenzen, zoals een 35mm f1.8 en een 18-135mm, presteert de sensor echter goed. Vooral bij daglicht zijn de resultaten uitstekend. Hieronder zie je een aantal voorbeeldfoto’s. De foto’s zijn klikbaar.

Nikon D3200

Nikon D3200

Nikon D3200

Nikon D3200

Ook bij matig licht doet de sensor het op hoge ISO standen nog goed. In die zin is er zeker een vooruitgang ten opzichte van de oude sensor. Echter, de sensor van de D5100 en D7000 scoren nog wat beter op de hoge ISO’s. We hebben ons gericht op de zogenaamde ‘native’ standen van ISO 800, 1600, 3200 en 6400. De D3200 heeft ook nog een optionele ISO 12.800 stand (Hi), waarbij een ISO 6400-opname softwarematig gepusht wordt naar 12.800, maar daarop presteert de camera erg slecht.

Een uitsnede van de grijskaart (ISO 800, 1600, 3200, 6400)

In het algemeen geldt dat de D3200 al vanaf ISO 1600 ruis gaat vertonen, al is een foto in die stand nog goed bruikbaar. Op dat niveau is het vooral kleurruis, die zich nog wel laat reduceren met behulp van beeldbewerkingssoftware (zoals Lightroom). Storender wordt het op ISO 3200 en 6400. Bij een goed belichte opname zou een foto er nog wel mee door kunnen, zeker als je goede ruisreductie-software gebruikt. Op ISO 6400 (en 12.800) wordt het ruisniveau te storend en gaat er erg veel detail verloren.

De ruis is echter vooral storend in donkere delen, zoals grijstinten. In goed belichte, heldere delen valt het veel minder op. Op 100% zien we echter wel duidelijk verminderde details op de hoge ISO’s.

We hebben de uitkomsten uiteraard ook vergeleken met andere camera’s. De uitkomsten van onze benchmarksoftware Imatest staan onderaan deze pagina. Maar een rechtstreekse vergelijking met de sensor van de D5100/D7000 is natuurlijk interessant. Immers, wat voor invloed heeft de sprong in megapixels op de ruisprestaties. Zoals je kunt zien zijn de D5100 en de D7000 (die dezelfde sensor delen) op dit vlak duidelijk superieur op ISO 3200 en 6400.

Nikon D3200 (links) vs D5100 (rechts) op ISO 3200 en 6400

Andere camera’s

Als we de de scores van de bovenstaande plaatjes omzetten naar cijfers in Imatest, krijg je een goed overzicht hoe de D3200 zich verhoudt tot andere camera’s. De D3200 doet het op hoge ISO’s iets slechter dan Canon’s 650D op deze stand, maar iets beter dan de OM-D E-M5 van Olympus. De Nikon D5100, Canon 1100D en Sony NEX-5N produceren minder ruis op ISO 3200.

Conclusie

De Nikon D3200 is te koop voor een adviesprijs van € 599 voor alleen de body en € 699 inclusief de 18-55 VR kitlens. De marktprijs ligt al een stukje daaronder. Het verschil met de D3100, die voorlopig nog in de verkoop blijft, is gemiddeld zo’n € 170. Wie de extra’s van de D3200, zoals de hoge resolutie van 24 megapixels, de extra’s op videogebied en de kleine verbeteringen (hogere resolutie lcd, betere body) niet nodig heeft, kan ook nog steeds voor de D3100 gaan.

Toch heeft Nikon de D3200 een flinke oppepper gegeven, waarbij de camera een stukje veelzijder is geworden. Je kunt eigenlijk nauwelijks nog over een instapper spreken met deze specificaties en de vele uitbreidingsmogelijkheden. Vooral dat laatste, waarbij je voor relatief weinig geld de camera kunt uitbreiden met wifi- en gps-functionaliteit (en een externe microfoon), maakt de camera extra interessant.

De enorme resolutiesprong van 14 naar 24 megapixels had van ons niet gehoeven gezien de doelgroep èn de beperkte optiek van de kitlens. Maar met goede objectieven presteert de sensor prima, al doet de voorgaande 16 megapixel-generatie (D5100/D700, NEX-5N) het alsnog een stukje beter op de hogere lichtgevoeligheden.

Pluspunten

 • Goede beeldkwaliteit
 • Hogere resolutie lcd-scherm
 • Microfoon aansluiting
 • Continue autofocus tijdens video en live view
 • Optionele betaalbare wifi-module (momenteel alleen nog Android, later ook iOS)
 • Optionele gps-module
 • 4 bps (i.p.v. 3)
 • Uitgebreid hulpmenu

Minpunten

 • Resolutie hoger dan de optiek van de kitlens kan benutten
 • Autofocus relatief traag tijdens video/live view
 • Body aan de kleine kant
 • Geen ingebouwde AF motor
 • Kleine beperkingen (bracketing, hdr, ISO-knop)
Op deze pagina vind je extra beeldmateriaal en foto’s (klikbaar) van de Nikon D3200. (voorbeeldfoto’s gemaakt met de D3200 zijn klikbaar)

Naast zwart, komt er ook een rode versie van de D3200

Nikon D3200 Nikon D3200

Nikon D3200

Nikon D3200

Nikon D3200

 

Deel dit

2 antwoorden op “Nikon D3200 review”

 1. Dit testoordeel is in zichzelf een contradictio in terminis. Enerzijds wordt deze camera nauwelijks meer een instapcamera genoemd, anderzijds had de grotere resolutiesprong van de beeldsensor niet gehoeven, gelet op de doelgroep. Bij een camera die niet meer als instapcamera kan worden betiteld (en wellicht ook door meer ervaren fotografen wordt aangeschaft) is een dergelijke resolutiesprong dus gewoon gerechtvaardigd. De kitlens kan weliswaar de beperkende factor zijn, maar dat probleem is natuurlijk simpel te ondervangen door de body te kopen en direct te kiezen voor een lichtgevoeliger objectief.

 2. hoi
  ik heb ook deze camera aangekocht in 2016 deze werkt prima maar soms als er foto’s zijn genomen en worden overgezet naar de pc krijg ik onleesbare foto’s te zien dus in totaal niets, dit is niet de eerste keer dat ik voor heb gekregen en ik weet niet hoe dit komt
  wie kan mij meer uitleg geven hierover je mag mij altijd mailen g.dehertogh@telenet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *