Nikon D3200 preview

Algemeen
 
Merk Nikon
Productnaam D3200 Body
Productcode VBA330AE
Details Productinfo
Specificaties
Type camera Spiegelreflex
Beelden per seconde 4 fps
Digitale zoom 0 x
Optische zoom 0 x
Aantal autofocuspunten 11
Ingebouwde flitser
Automatisch scherpstellen
Handmatig scherpstellen
Sluitertijd (min.) 1/4000 sec
Sluitertijd (max.) 30 sec.
Verwisselbare lens
Geïntegreerde GPS
Sensor
Resolutie 24.2 MPixel
Beeldverwerking Expeed 3
Beeldsensor formaat APS-C (1.5x)
Beeldsensor type CMOS
Max. fotoresolutie (horizontaal) 6016 pixels
Max. fotoresolutie (verticaal) 4000 pixels
Beeldverhouding 3:2
Beeld
Foto’s – JPEG
Foto’s – RAW
Automatische witbalans
Handmatige witbalans
ISO gevoeligheid minimaal 100
ISO gevoeligheid maximaal 12800
Beeldscherm / zoeker
Type beeldscherm TFT
Beeldschermdiagonaal 3.0 inch
LCD aantal beeldpunten (dots) 921000 dots
Live view
Kantelbaar scherm
Zoeker type Optisch
Zoeker dekking 95 %
Zoeker vergroting 0.8 x
Aansluitingen
PictBridge compatible
USB 2.0 aansluiting
USB 3.0 aansluiting
Bluetooth
HDMI-aansluiting
Type HDMI-aansluiting mini-HDMI (Type C)
Fysieke eigenschappen
Afmetingen – Hoogte 12.5 cm
Afmetingen – Breedte 9.6 cm
Afmetingen – Diepte 7.7 cm
Gewicht 505 gram
Batterijduur (CIPA) 540 foto’s
Opslag
MicroSD
Secure Digital
Secure Digital High Capacity (SDHC)
Secure Digital Extended Capacity (SDXC)
CompactFlash
Memory Stick Pro Duo
xD-Picture Card
MultiMediaCard
XQD
Video eigenschappen
Video opnemen
Max. videoresolutie (horizontaal) 1920 pixels
Max. videoresolutie (verticaal) 1080 pixels
Video framerate 30 fps
Meegeleverde kitlens
Inclusief kitlens?
Tweede kitlens
Inclusief tweede kitlens?

Met de nieuwe Nikon D3200 kan iedereen

schitterende foto’s maken

Nikon introduceert de D3200, een nieuwe, zeer gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera op instapniveau met een verbeterde hulpstand en Full HD-videofunctie. Met deze prachtige camera liggen schitterende foto’s van hoge kwaliteit en films van bioscoopkwaliteit binnen ieders bereik.

Marina Gurevich, productmanager bij Nikon Europe, legt uit: “De D3200 is de opvolger van de D3100, de bestverkopende digitale spiegelreflexcamera in Europa[1]. Het is een krachtige camera die een superieure beeldkwaliteit levert, met een ongelofelijk aantal megapixels en ook nog eens Full HD-video. Voor nieuwkomers op het gebied van D-SLR-fotografie is het maken van schitterende foto’s nu nog eenvoudiger, dankzij de hulpstand waarmee je door middel van duidelijke instructies en afbeeldingen stapsgewijs door het fotografieproces wordt geleid. Dit is de ideale camera voor mensen die op een eenvoudige manier prachtige beelden willen vastleggen van de dingen die voor hen belangrijk zijn, zoals hun gezin of avontuurlijke reizen.”

Iedereen kan met een spiegelreflex fotograferen
De D3200 is perfect voor mensen die foto’s en video’s van hoge kwaliteit willen maken. Of je nu net een baby hebt gekregen of op het punt staat een grote reis te maken, door de eenvoudig te begrijpen functies van de D3200 kun je prachtige foto’s maken, zelfs als je nog nooit eerder een spiegelreflexcamera hebt gebruikt.

De hulpstand, bekend van de populaire D3000 en D3100, beleeft nu zijn derde generatie en heeft belangrijke verbeteringen ondergaan waarmee je nu nog sneller de creatieve opties begrijpt, doordat je stapsgewijs door het hele proces wordt geleid. Parallel daaraan geven Assist Images (hulpafbeeldingen) visuele voorbeelden om je te laten zien wat het effect van instellingen op je beeld is. Een prachtig vervaagde achtergrond bij portretten of haarscherpe foto’s van je spelende kinderen zijn zo een fluitje van een cent. Ook zijn er nieuwe onderdelen aan de geavanceerde bediening toegevoegd, bijvoorbeeld om je te helpen het rood in een zonsondergang extra naar voren te laten komen of om onscherpte te verminderen.

Het automatische onderwerp-herkenningssysteem analyseert nauwkeurig het onderwerp dat je wilt vastleggen en past de scherpstelling, belichting en witbalans aan voor een optimaal resultaat. En,als je liever wilt dat de camera het werk voor je doet, is er ook een reeks automatische functies zoals automatische onderwerpselector in de livebeeld- en onderwerpstanden, die de best mogelijke instellingen voor je kiest.

Superieure beeldkwaliteit
Het ongelofelijk hoge aantal van 24,2 megapixels van de D3200 zorgt voor bijzonder gedetailleerde beelden, wat als bijkomend voordeel heeft dat je gemakkelijk een andere uitsnede van je foto’s kunt maken en favoriete foto’s op groot formaat kunt afdrukken. Zo houd je herinneringen levend zonder dat de afbeelding aan scherpte inboet. De snelle en krachtige nieuwe EXPEED 3-processor zorgt voor een razendsnelle werking, heldere beelden met een geweldige kleurreproductie en een verbeterde filmopname. De hoge lichtgevoeligheid van ISO 100-6400 (uit te breiden tot ISO-equivalent 12800) helpt je om zelfs bij zeer weinig licht scherpe beelden vast te leggen. Het razendsnelle 11-punts autofocussysteem zorgt dat je onderwerp scherp in beeld is en levert zelfs haarscherpe beelden op als je onderwerp zich niet precies in het midden bevindt of volledig onvoorspelbaar is, zoals de lach van je baby. Met een snelheid van vier beelden per seconde kun je met de D3200 prachtig de actie van snel bewegende onderwerpen, zoals kinderen op skateboards, precies op het juiste moment vastleggen.

En mocht je foto’s willen maken in situaties met hoge contrasten, bijvoorbeeld van onderwerpen in tegenlicht, dan past Actieve D-Lighting van Nikon de belichting automatisch zo aan dat details in zowel donkere als lichte partijen behouden blijven, resulterend in prachtige foto’s met een natuurlijk contrast.

Nog betere HD-films
Als je een mijlpaal wilt vastleggen, bijvoorbeeld als je kindje zijn eerste stapjes zet of meedoet aan het toneelstuk op school, is een foto niet altijd genoeg.

Neem met behulp van de handig geplaatste opnameknop je eigen prachtige Full HD-films (1080p) op en speel ze later af op je HD-tv. De grote beeldsensor en hoge lichtgevoeligheid van de camera leveren een buitengewone beeldkwaliteit op. De camera is voorzien van een ingebouwde microfoon van hoge kwaliteit, maar als je nog een stapje verder wilt met het opnemen van geluid, kun je gebruikmaken van invoer via een optionele externe microfoon. Je kunt je films ook eenvoudig op de camera editen door het begin- en eindpunt te selecteren, en je kunt bovendien afzonderlijke frames selecteren om op te slaan, zodat je echt nooit meer een moment hoeft te missen. In combinatie met een uitgebreide serie NIKKOR-objectieven kun je geweldige cinematische effecten creëren om je HD-films echt tot leven te brengen.

Verzenden vanaf de camera
Het draadloos versturen van beelden van je camera naar een smartphone of tablet is nu mogelijk met behulp van de optionele WU-1a WiFi adapter. Dit houdt in dat je ze op eenvoudige wijze direct via sociale media en e-mail met je vrienden en familie kunt delen, of ze kunt opslaan of er een back-up van kunt maken als je onderweg bent. De draadloze WiFi adapter WU-1a is een ideale accessoire als je op reis bent, aangezien je daarmee geen PC nodig hebt om beelden van de camera op je smartphone of tablet te zetten. Je kunt je camera zelfs met je smartphone of tablet op afstand bedienen. Erg handig voor bijvoorbeeld familieportretten, want je kunt van tevoren bekijken wat het beeld wordt en vervolgens bij de daadwerkelijke opname zelf ook op de foto staan. De D3200 is compatibel met smartphones en tablets met het Android-besturingssysteem.

Fotobewerking in de camera
De camera kent een reeks bewerkingsfuncties waarmee je je van je artistieke kant kunt laten zien. Door het toevoegen van creatieve effecten zoals Miniatuureffect, Selectieve kleur, Kleurenschets en Filtereffecten (om een warm of zacht filter toe te voegen) kun je de opname een persoonlijk tintje meegeven. Ook kun je je foto’s al op de camera bijsnijden, snel retoucheren en zelfs een scheve horizon rechtzetten en zo op simpele wijze de kwaliteit van je foto’s verbeteren.

Het terugkijken en bewerken van je foto’s en video’s gaat heel plezierig dankzij het grote 7,5 cm (3 inch) lcd-scherm met een hoge resolutie van 921.000 pixels.

Eenvoudige bediening
Doordat de D3200 een kleine en lichte body heeft, neem je de camera gemakkelijk overal mee naartoe en heb je hem altijd paraat om belangrijke momenten te fotograferen. Zodra je de camera gaat gebruiken, ontdek je dat deze heerlijk in de hand ligt en dat de bedieningselementen intuïtief zijn geplaatst. De meest gebruikte functies, zoals live beeld en de ontspanstand, hebben een eigen knop. Wil je een foto van jezelf maken met behulp van de optionele ML-L3-afstandsbediening, dan kan dat gemakkelijk doordat de D3200 aan zowel de voor- als de achterkant een ontvanger heeft. En mocht je eventueel meer hulp nodig hebben, dan zit de Info-knop binnen handbereik.

Andere belangrijke functies:

 • Slimme autofocus voor films: continu-autofocus (AF) is heel handig bij het opnemen van D-films. Fulltime servo-AF (AF-F) en AF met meevolgende scherpstelling behouden de focus als je bewegende onderwerpen filmt. Gezichtprioriteit-AF is ideaal voor het filmen van gebeurtenissen waarbij je moeiteloos de camera op gezichten kunt laten scherpstellen.
 • Uitgebreide filmopties: je kunt Full HD (1080p) opnemen en de camera ondersteunt het gebruik van de ME-1-stereomicrofoon van Nikon. Met de bewerkingsfuncties in de camera kun je onder meer het begin- en eindpunt van je film instellen. Met de mini-HDMI-output kun je je films afspelen op een HD-tv.
 • NIKKOR-objectieven: profiteer van de legendarische NIKKOR-objectieven van Nikon om beelden vast te leggen met levendige kleuren, een prachtig contrast en haarscherpe details, of om met cinematische effecten te experimenteren. Gebruik lichtsterke objectieven met een vast brandpunt voor schitterende portretten, macro-objectieven voor levensgrote close-ups of teleobjectieven voor onderwerpen die zich veraf bevinden.
 • Nikon-systeemopties: eindeloze creatieve mogelijkheden met een reeks aan accessoires. Hieronder het GP-1 GPS-apparaat zodat je altijd precies weet waar je een foto hebt gemaakt. De D3200 is uitgerust met een handige, ingebouwde pop-upflitser, en met optionele Speedlights kun je eenvoudig en met meer creativiteit inspirerende flitsfoto’s maken. De compacte en lichtgewicht SB-400 biedt intelligente ‘door de lens’ flitserregeling (i-DDL) en de mogelijkheid om indirect te flitsen voor een natuurlijker belichtingseffect zonder harde schaduwen. De multifunctionele
  SB-700 biedt de bijzondere mogelijkheid om meerdere flitsers draadloos aan te sturen door middel van het Creatief Verlichtingssysteem van Nikon.

[1] GFK, Europa (24 landen), volledig jaar 2011, marktaandeel aan waarde en volume.

Nikon heeft vandaag de D3200 aangekondigd. Deze heeft voor een instapspiegelreflex behoorlijk uitgebreide specificaties en mogelijkheden meegekregen. Zo is hij uitgerust met een 24 megapixel CMOS-sensor in DX-formaat en steekt op dat vlak zelfs boven zijn D5100 en D7000 broertjes uit. Hij heeft een FullHD filmfunctie (1080p), een dedicated videoknop èn een microfooningang om helemaal los te kunnen gaan met video. Hij ondersteunt zelfs drie filmstanden met 24, 25 en 30 bps. Ook zou continue autofocus volgens Nikon mogelijk zijn tijdens het filmen. De lichtgevoeligheid gaat  standaard van ISO 100-6400, maar is uitbreidbaar tot 12.800. Het autofocussysteem lijkt met 11 punten identiek aan dat van de D3100. Interessant is ook de optionele WU-1a adapter, waarmee de camera verbinding kan maken met een smartphone, om daarmee bijvoorbeeld foto’s door te sturen of op sociale media als Facebook te zetten (momenteel wordt alleen het Android OS ondersteund). 

De belangrijkste specificaties:

 • 24 megapixel CMOS sensor (DX)
 • Full HD video (1080p, 24, 25, 30 bps)
 • Video met videoknop, microfoon en continue autofocus
 • ISO 100-6400 (uitbreidbaar tot 12.800)
 • 11-punt autofocussysteem
 • Optionele draadloze wifi-adapter (WU-1a) voor communicatie met smartphones
 • EXPEED 3 beeldprocessor
 • 4 foto’s per seconde (bps)
 • Onderwerpherkenning en hulpstand voor beginners
 • Foto retoucheermenu

Eén van de meest in het oog springende vernieuwingen, waar we in maart al over berichtten, is de 24 megapixel-sensor. Deze stap is opvallend, omdat de D3100 14 megapixels had en nu een enorme stap vooruit maakt, zelfs ver boven de 16 megapixels van de D5100 en D7000. Je kunt je afvragen of beginners gemiddeld gezien wel optimaal gebruik zullen maken van deze 24 megapixels. Meer megapixels maken het mogelijk om zeer grote posterafdrukken te maken of om een uitsnede te produceren zonder al te veel resolutieverlies, maar lang niet iedereen doet dat. Het leidt ook tot beduidend grotere bestanden. Vermoedelijk is dit dezelfde Sony sensor als in de a65 en a77.

Videoknop

De D3100 had ook al een FullHD videostand, maar de D3200 gaat nog flink wat stappen verder. De dedicated videoknop is nu verhuisd van de achterkant naar de bovenkant, net zoals bij de D4 en D800, waardoor hij beter bereikbaar is. Ook kan hij in drie verschillende standen opnemen, met 24, 25 en 30 bps (wat vrij uniek is voor een instapper). Een microfoonaansluiting biedt daarbij de mogelijkheid om het geluid beter vast te leggen dan met de ingebouwde microfoon. 

Schuifjes

De D3100 introduceerde een viertal schuifjes naast de programmaknop, waarbij opnamestand gewijzigd kon worden (enkel beeld, meerdere beelden, zelfontspanner), maar deze is op de D3200 weer verdwenen en nu te vinden op een extra knop aan de achterkant. Verder ziet de D3200 er nagenoeg identiek uit als de D3100. Verder is de resolutie van het lcd-scherm opgekrikt en nu identiek aan die van de andere Nikon spiegelreflexcamera’s.

Uitbreidingsmogelijkheden

Waar Nikon goed op anticipeert zijn de diverse uitbreidingsmogelijkheden. Niet alleen kan hij overweg met een externe microfoon, ook is hij klaar voor een optionele wifi- en gps-module. Deze uitbreidbaarheid maakt de camera zeer veelzijdig. Met de wifi-module kun je foto’s via je smartphone direct e-mailen naar anderen, of delen via sociale media als Facebook. Ook is het mogelijk om hiermee je camera op afstand te besturen, bijvoorbeeld voor het maken van een zelfportret. Je ziet het resultaat al vooraf op je telefoon en kunt op afstand het juiste moment bepalen om af te drukken. Momenteel werkt dit alleen met Android telefoons. Het is op dit moment nog niet duidelijk of andere telefoons ook ondersteund gaan worden.

De D3200 is verkrijgbaar vanaf 15 mei. De verkoopadviesprijs van de body bedraagt € 599 voor alleen de body. De D3200 kit met 18-55 VR is verkrijgbaar voor een adviesprijs van €699. De adviesprijs van de optionele WU-1a wifi-adapter is € 59. Nikon meldde ons dat de D3100 voorlopig ook nog in het assortiment blijft.

.

We hebben de D3200 nog niet kunnen testen en kunnen daardoor geen oordeel geven over de beeldkwaliteit en de prestaties. Maar het is overduidelijk dat Nikon van de D3200 een camera met volwassen specificaties heeft gemaakt. Je kunt eigenlijk nauwelijks nog over een instapper spreken met deze specificaties en de vele uitbreidingsmogelijkheden. We zijn daarom extra benieuwd wat Nikon nog voor ons in petto heeft wanneer de opvolgers van de D5100 en de D7000 verschijnen…

Op deze pagina vind je extra beeldmateriaal van de Nikon D3200.

Naast zwart, komt er ook een rode versie van de D3200

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *