Nikon bridgecamera’s op CP+: L820 en P520

We zijn toe aan het laatste Nikon-persbericht van de CP+: de bridgecamera’s. Deze behuizinig is ooit bedacht als een compromis tussen compactcamera en spiegelreflex, maar tegenwoordig staat de term “bridgecamera” gelijk aan “superzoom”. En dat is ook aan deze twee modellen te zien.

Coolpix L820

De Cooolpix L820 is het nieuwe topmodel in de Life-serie van Nikon. Ten opzichte van de bestaande L810 vallen vooral het grotere zoombereik en de nieuwe sensor op. Met de L820 beschik je over een gestabiliseerd objectief met 30x zoom (22,5-675mm equiv.) in plaats van 26x, en de 16 megapixel sensor is nu een CMOS-type zodat er ook in Full-HD gefilmd kan worden.

Vrijwel alle andere specificaties zijn gelijk gebleven, maar dat betekent niet dat de L820 op die punten verouderd is. Het 3 inch beeldscherm met 921.000 pixels kan nog goed met de concurrenten meekomen, en ook dit model kan overweg met Eye-Fi geheugenkaartjes om de camera met een smartphone of PC te verbinden.

Zoals de andere modellen in de Life serie is de camera vooral bedoeld om op de automaat te gebruiken. Ook hier legt Nikon de nadruk op automatische hulpjes, zoals de knipperdetectie, die we ook bij de Coolpix L27 noemden. Ondanks de SLR-achtige vormgeving en behoorlijke specificaties zal je de bekende P/A/S/M-standen hier niet op terugvinden.

Coolpix P520

Wie wel graag in de handmatige standen werkt, kan terecht bij de Performance-modellen van Nikon. Ook de nieuwe Coolpix P520 is van een klassiek instelwiel voorzien waarop deze standen te vinden zijn. Maar dat is zeker niet het enige wat de P520 onderscheidt van de L820.

Het gestabiliseerde objectief van de P520 heeft een 42-voudig zoombereik, met een kleinbeeldequivalent van 24 mm tot 1000 mm. Dit is het grootste bereik in het hele Nikon-assortiment, maar geen verbetering ten opzichte van de P510 van vorig jaar. De sensor die het beeld opvangt beschikt nu over 18 miljoen pixels, en het kantelbare scherm is een maatje groter geworden: 3,2 inch in plaats van 3 inch.

Net als zijn voorganger is de P520 voorzien van een GPS-module, maar een WiFi-module ontbreekt; daarmee wijkt de P520 af van andere high-end modellen die NIkon op de CP+ liet zien. Wie toch graag een draadloze verbinding maakt, kan echter gebruik maken van de WU-1a module die voor zo’n €45 in onze prijsvergelijker te vinden is.

Prijs en beschikbaarheid

De Coolpix L820 is, net als alle eerder besproken modellen, vanaf 21 februari verkrijgbaar. De camera verschijnt in vier kleuren, maar in Nederland wordt volgens Nikon alleen de zwarte versie verkocht. Donkerpaars, blauw en rood gaan aan onze neus voorbij. De adviesprijs bedraagt €249.

De Coolpix P520 wordt precies een maand later verwacht, en gaat zo’n €429 kosten. Voor dat geld kan je kiezen uit een zwarte en een zilverkleurige uitvoering.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *