Nikon betreedt systeemcameramarkt met V1 en J1

Het is nu officieel: Nikon betreedt de markt van systeemcamera’s met een eigenzinnig nieuw concept dat men ‘Advanced Camera with Interchangeable Lens (A-CIL)’ heeft genoemd. Er worden twee nieuwe camera’s op de markt gebracht; de Nikon 1 V1 en de Nikon 1 J1, met een afwijkende sensormaat. 


De Nikon 1 V1 is voorzien van een elektronische zoeker in hoge resolutie met 1.440K-dots. Hij heeft een stevige behuizing met lichtmetalen magnesium panelen (boven- en voorzijde) en een multi-accessory uitbreidingspoort. Hij komt beschikbaar matzwart en hoogglans wit. De Nikon 1 J1 is meer minimalistisch van aard en vooral bedoeld om volautomatisch te gebruiken. Hij heeft een ingebouwde flitser, maar geen EVF. Hij wordt leverbaar in de kleuren hoogglans wit, matzwart, rood, roze en zilver. 

Naast FX (fullframe) en DX (APS-C) introduceert Nikon nu het CX-formaat (2,7x crop). De Nikon 1 gebruikt een CMOS beeldsensor met 10 megapixels en ISO standen van 100 tot 6400. Ook claimt men een revolutionair hogesnelheids AF-beeldsysteem met naar eigen zeggen de meeste focuspunten ter wereld met 73-punten op basis van fasedetectie. Als het onderwerp stilstaat, of slecht verlicht is, zal de camera het 135-punts contrastdetectie AF-systeem kiezen. Fasedetectie AF is ook beschikbaar tijdens filmopnames.

Hieronder staat het volledige persbericht. Aan het eind van de dag gaan we op bezoek bij Nikon om de nieuwe camera’s te aanschouwen en komen dan bij je terug met een uitgebreide preview.

PERSBERICHT

Nikon 1 – Soms komt er iets voorbij wat alles op zijn kop zet

Nikon introduceert ‘s werelds snelste, kleinste en lichtste camera’s met verwisselbare lens1

Amsterdam, 21 september 2011 – Fotografie zal nooit meer hetzelfde zijn. Nikon introduceert vandaag een revolutionair nieuw camerasysteem, Nikon 1, met de lancering van twee nieuwe camera’s, de Nikon 1 J1 en de Nikon 1 V1. Deze nieuwe generatie camera´s beschikt over innovatieve features, zoals pre-post capture-technologie waarmee de camera al gaat werken voordat je de sluiterknop volledig indrukt en doorgaat na de klik. In combinatie met een aantal baanbrekende nieuwe fotomodi zijn Nikon 1-camera’s in staat de meest vluchtige momenten vast te leggen, waardoor shots te maken zijn die je tot dusver voor onmogelijk hield.

Met de lancering van de V1 en de J1 is Nikon 1 de nieuwe maatstaf voor snelheid, precisie, innovatie en draagbaarheid. Met ‘s werelds snelste autofocussysteem en continu-opname2, evenals innovatieve fotografie modi, compacte 1 NIKKOR-lenzen en Nikon 1-accessoires, herdefinieert Nikon 1 wat een draagbaar digitale camerasysteem kan doen.

“Dit is Nikon’s belangrijkste aankondiging sinds wij 14 jaar geleden de digitale camera aankondigden” aldus Takami Tsuchida, president van Nikon Europe, “Met de lancering van de Nikon 1 onthullen wij twee baanbrekende camera’s met verwisselbare lens die vol zitten met revolutionaire technologie.”

Jordi Brinkman, productmanager, Nikon Europe: “Het is onze technici gelukt een ongelooflijk krachtige processor en sensor in te bouwen in een slank, minimalistisch Nikon 1 body-ontwerp, waarmee mensen foto’s kunnen maken die ze tot dusver voor onmogelijk hielden. Dit zijn niet alleen ‘s werelds snelste camera’s – ze hebben features die nog nooit eerder vertoond zijn: opnamefuncties zoals de Motion Snapshot en de Smart Photo Selector. En de 1 NIKKOR-lenzen die zijn uniek wat betreft design, ze zijn geheel ontworpen met draagbaarheid en film maken in het achterhoofd.” 

Een nieuwe productgroep: Advanced Camera with Interchangeable Lens (A-CIL)

De lancering van Nikon 1 kondigt meer aan dan enkel de introductie van een nieuw gamma aan camera’s – het markeert de lancering van een hele nieuwe categorie die Nikon de Advanced Camera with Interchangeable Lens (A-CIL) heeft genoemd. Gebouwd om snelheid, eenvoud en plezier te brengen naar de manier waarop je de wereld vastlegt, bieden deze A-CIL Nikon 1 camera’s een nieuwe ervaring in fotografie.

Nikon 1 V1: De denkende camera

De intelligente, iconisch ogende Nikon 1 V1 is ontworpen om je fotografische vermogen op te voeren. Voorzien van een elektronische zoeker in hoge resolutie laat hij je het moment vangen en het onverwachte van iedere locatie vastleggen. De heldere 1.440K-dot elektronische zoeker geeft een helder en stabiel beeld en 100% frame dekking. De V1 een stevige behuizing met lichtmetalen magnesium paneel (boven- en voorzijde) en een multi-accessory aansluiting geeft je de vrijheid om je systeem verder uit te breiden met de accessoires beschikbaar voor het Nikon 1-systeem. De Nikon 1 V1 is verkrijgbaar in matzwart en hoogglans wit.

Nikon 1 J1: Altijd een stap voor
De snel denkende Nikon 1 J1 camera is in staat de drukke levens bij te houden, die vol kostbare gelegenheden zitten om dierbaren in actie vast te leggen. Uitgerust met alles wat je nodig hebt om iedere gebeurtenis uit het leven op de gevoelige plaat vast te leggen, is deze volautomatische Nikon 1 het beste op het gebied van minimalistisch camera-ontwerp. De superkleine behuizing is verkrijgbaar in een variëteit aan kleuren met bijpassende compacte 1 NIKKOR-lenzen en heeft een ingebouwde flitser voor extra licht wanneer dat nodig is. De Nikon 1 J1 is zo eenvoudig te gebruiken dat je voortaan alleen nog maar hoeft te beslissen wat je wilt fotograferen. De J1 is verkrijgbaar in de kleuren zijn hoogglans wit, matzwart, rood, roze en zilver.

Pre-post capture technologie

De Nikon 1-serie heeft een processor die vele malen sneller is dan die in de meeste professionele camera’s en het is deze snelheid die achter een aantal nog nooit eerder vertoonde functies zit. Uitgerust met pre-post capture technologie zijn de Nikon 1 modellen de eerste camera´s met verwisselbare lenzen die kunnen beginnen met opnemen voordat je de sluiterknop volledig indrukt en doorgaan nadat je geklikt hebt. Deze camera’s manipuleren niet alleen het licht – ze herdefiniëren fotografie door tijd te manipuleren, waardoor je die paar ogenblikken voor of na een foto kunt vastleggen.

Automatische fotografiemodi: beelden zoals nooit tevoren

Uitgerust met diverse nieuwe fotografiemodi die gebruik maken van de hoge verwerkingssnelheden en pre-post capture technologie van de camera’s, zijn Nikon 1-modellen in staat momenten op te nemen op manieren die door geen enkele andere camera ter wereld worden geboden:

 • De Motion Snapshot (MSS) brengt in slechts één klik een foto tot leven. Het neemt tegelijkertijd een film in slow motion en een stilstaand beeld op, en combineert deze twee direct tot een foto die beweegt en het verhaal van een moment als nooit tevoren vertelt – een levende foto.
 • De Smart Photo Selector (SPS) legt het perfecte moment van iedere scene vast; door 20 full-resolution-beelden te schieten in de tijd die het gewoonlijk kost om één foto te nemen: je drukt één keer op de sluiter en, door gebruik te maken van de pre-post capture technologie, begint de camera foto’s te nemen nog voor je de knop volledig hebt ingedrukt. Je vijf ‘beste’ foto’s worden opgeslagen op basis van gezichtsuitdrukking, compositie en focus en de ‘perfecte’ shot wordt voor je weergegeven.
 • De Still image modus maakt je de meester van beweging door over te schakelen naar het nemen van scherpe, full-resolution actie shots met tot 60 frames per seconde2 en 7.
 • De Movie modus biedt talloze geavanceerde filmfuncties. Je kunt een foto met hoge resolutie maken3 terwijl je een Full HD-film maakt, zonder het opnemen te onderbreken. Ook is het mogelijk in extreme slow motion te filmen.

CX-formaat CMOS beeldsensor met ‘s werelds snelste autofocussysteem4

De geheel nieuwe Nikon 1 CX-formaat CMOS beeldsensor, die zijn plaats inneemt naast Nikon’s bestaande DX- en FX-formaat sensoren (gebruikt bij de Nikon D-SLR’s), is ontworpen voor Nikon 1-camera’s en de 1-mount. Door de perfecte balans tussen systeemafmetingen, snelheid, lichtgevoeligheid, resolutie en diepte te bieden, vertoont Nikon 1 prachtige kleurweergave met 100-6400 (extended) ISO, lage ruis, RAW fotograferen en 10.1 megapixel resolutie.

Uitgerust met een revolutionair hogesnelheids AF-beeldsysteem met de meeste focuspunten ter wereld, houdt deze sensor je onderwerp in iedere situatie in focus. Wanneer je glimmende of bewegende voorwerpen fotografeert, schakelt de camera over naar het 73-punts fasedetectie AF-systeem5. Als het onderwerp stilstaat, of slecht verlicht is, zal de camera het 135-punts contrastdetectie AF-systeem kiezen. Welk systeem de camera ook kiest, de snelle focus geeft je de vrijheid om momenten te fotograferen zoals ze zich voordoen. Bovendien is de fasedetectie AF ook beschikbaar tijdens filmopnames.

De kracht achter de 1: EXPEED 3

EXPEED 3 is een zeer snelle beeldprocessor ontwikkeld om ongeëvenaarde niveaus in snelheid en prestaties te leveren. De snelheid van een Nikon 1-camera kan alleen worden behaald, als de camera over een engine beschikt die kan omgaan met snelheid, daarom is deze nieuw ontwikkelde processor uitgerust met twee engines die beelden kunnen verwerken met maar liefst 600 megapixels per seconde.

EXPEED 3 is in staat hoge prestaties te leveren zonder af te doen aan kwaliteit. Het biedt zeer krachtige ruisonderdrukking, zodat je kunt genieten van heldere, gedetailleerde afbeeldingen. Dankzij EXPEED 3 kan de camera over de innovatie fotografiemodi beschikken, foto’s in volledige resolutie met 60 frames per seconde7 vastleggen en een foto in volledige resolutie nemen tijdens het opnemen van een film3.

Een nieuwe traditie: 1-mount & 1 NIKKOR-lenzen

Bij de ontwikkeling van de Nikon 1 hebben Nikon’s technici niet alleen gelet op het nieuwe, zo is er bij de nieuwe 1-mount gebruik gemaakt van meer dan 50 jaar expertise. De 1-mount zorgt ervoor dat je voor de Nikon 1 toestellen het gamma van 1 NIKKOR verwisselbare lenzen kunt gebruiken. Deze zijn ontworpen om te garanderen dat iedere lens perfect met de camera communiceert, een cruciale factor voor het vermogen van de Nikon 1 camera’s en voor het leveren van stills en filmopnames zonder compromissen.

De familie 1 NIKKOR lenzen dekt praktisch iedere situatie en allen zijn geoptimaliseerd voor het opnemen van films en bieden een compact ontwerp:

 • De extreem compacte en lichtgewicht 1 NIKKOR VR 10-30 mm is een 3x zoom lens met de mogelijkheid tot groothoek. Een briljante lens voor alledaagse scenario’s: hij biedt Vibration Reduction (VR) voor stabiele stills en films, en een inschuifbaar objectiefmechanisme ten behoeve van de draagbaarheid.
 • De 1 NIKKOR VR 30-110 mm is een draagbare telefoto zoomlens die vergelegen voorwerpen eenvoudig dichtbij haalt. Ook dit objectief is uitgerust met VR en is inschuifbaar.
 • De ultradunne 1 NIKKOR 10 mm lens is een snelle groothoeklens die eenvoudig in iedere tas past.
 • De 1 NIKKOR VR 10-100 mm PD-ZOOM is gemaakt voor iedereen die graag films maakt. Hij biedt een power-drive zoomschakelaar met instelbare snelheid om video in prachtige helderheid vast te leggen.

En dit is nog maar het begin, toekomstige 1 NIKKOR-lenzen worden op dit moment al ontwikkeld.

Compacte accessoires ter uitbreiding van het Nikon 1-systeem

Het Nikon 1-gamma van optionele accessoires helpt je het beste uit je fotografie te halen zonder dat je tas te zwaar wordt.

De zeer kleine SB-N5 Speedlight-flits biedt een eenvoudige manier om de richting en kwaliteit van belichting te regelen. Compatibel met de Nikon 1 V1 kan deze verticaal of horizontaal gedraaid worden, een (LED) opnamelampje aan de voorkant van de unit zorgt voor extra licht wanneer je de Motion Snapshot of de Smart Photo Selector in het donker gebruikt.

De ultracompacte GP-N100 GPS unit is een eenvoudige manier om afbeeldingen al doende van een label te voorzien. Compatibel met de Nikon 1 V1 kan deze direct aangesloten worden op de multi-accessory aansluiting van de camera en automatisch de breedtegraad, lengtegraad, hoogte en tijd als ‘geotags’ vastleggen in de afbeeldingsdata (EXIF).

Met de F-mount adapter is het bovendien mogelijk iedere NIKKOR D-SLR lens met een Nikon 1-camera te gebruiken. Compatibel met zowel de Nikon 1 V1 als de Nikon 1 J1 biedt deze adapter onbeperkte mogelijkheden om een lens te matchen aan de foto situatie. Alle AF-S en AF-I NIKKOR-lenzen zijn compatibel met het Nikon 1-autofocussysteem6.

Naast de bovengenoemde accessoires biedt Nikon nog een heel scala aan Nikon 1-camera- en lenstassen, riemen, lenskapjes en cameragrepen om je uitrusting te beschermen en om het fotograferen nog comfortabeler te maken. Ook is Nikon’s externe stereomicrofoon, de ME-1, te gebruiken met de Nikon 1 V1. Beide Nikon 1-camera’s worden standaard geleverd met Nikon’s nieuwe Short Movie Creator-software, die automatisch korte films maakt van foto’s, van je Motion Snapshots en van filmmateriaal en muziek.

Prijzen en verkrijgbaarheid

De Nikon 1 V1 is vanaf oktober 2011 leverbaar in het zwart en wit en is verkrijgbaar in verschillende kits:

 • Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm – verkoopadviesprijs € 869.
 • Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 919.
 • Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + VR 30-110 mm – verkoopadviesprijs € 1.029.
 • Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 1.029.

De Nikon 1 J1 is ook leverbaar vanaf oktober 2011 in de kleuren zwart, wit, rood en zilver en is verkrijgbaar in verschillende kits:

 • Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm – verkoopadviesprijs € 599.
 • Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 649.
 • Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + VR 30-110 mm – verkoopadviesprijs € 759.
 • Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + 10 mm Pancake – verkoopadviesprijs € 759.

De Nikon 1 J1 is in onderstaande kitvorm ook verkrijgbaar in het roze:

 • Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30 mm + VR 30-110 mm – verkoopadviesprijs € 809.

De diverse 1 NIKKOR objectieven zijn vanaf oktober 2011 tevens los te verkrijgen:

 • 1 NIKKOR VR 10-30 mm 1:3,5-5,6 zwart – verkoopadviesprijs € 199
 • 1 NIKKOR 10 mm 1:2,8 zwart en wit – verkoopadviesprijs € 249
 • 1 NIKKOR VR 10-100 mm 1:4,5-5,6 PD-ZOOM zwart – verkoopadviesprijs € 759
 • 1 NIKKOR VR 30-110 mm 1:3,8-5,6 zwart en wit – verkoopadviesprijs € 249

Prijzen voor de genoemde accessoires zijn nog niet bekend.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *