Nikon 1: nieuwe 11-27.5mm pancake en J2-body

Op nikonrumors.com zijn foto’s opgedoken van twee nieuwe Nikon 1-producten. Het gaat om een nieuwe compacte standaardzoom, en de opvolger van de J1. Over deze producten gingen al langer geruchten rond, maar nu er beeldmateriaal is kunnen we wat concrete informatie geven.

Pancake zoomlens

We beginnen met het nieuwe objectief. Het zoombereik  loopt van 11mm tot 27,5mm, wat overeenkomt met 30-75mm op kleinbeeldformaat. Daarmee biedt het nieuwe objectief een iets kleiner bereik dan gebruikelijk bij een standaardzoom, maar in de praktijk zal je hier weinig last van hebben. Het diafragma loopt van f/3.5 tot f/5.6, en de filtermaat is met 40,5mm gelijk aan die van het 10-30mm objectief.

Nikon heeft gekozen voor een inklapbare zoomlens, volgens hetzelfde principe als de Panasonic 14-42mm G Vario. Dat is te zien aan de zoomring, die eerst een stuk gedraaid moet worden voor hij vanuit de L (Lock) op 11mm staat. Als het objectief niet gebruikt wordt, zitten alle lenselementen vrijwel tegen elkaar aan.

Om het objectief zo klein mogelijk te maken, lijken er wel wat concessies te zijn gedaan, al moeten we nog even in gedachten houden dat het hier geen officieel beeldmateriaal van Nikon zelf betreft. Maar op het objectief staat nergens aangegeven dat er beeldstabilisatie in zit. Normaal gesproken geeft Nikon dit aan met de aanduiding “VR” (Vibration Reduction). Daarnaast lijkt er geen bajonetring voor een zonnekap op te zitten, maar we hebben nog geen beeld van een uitgeschoven objectief.

Nikon 1 J2: weinig veranderingen

Er zit ook een opvolger van de J1 aan te komen. Als we de geruchten mogen geloven, zal de J2 echter nauwelijks van de J1 verschillen. De afbeeldingen die nu zijn uitgelekt lijken dit te bevestigen, maar over de specificaties is nog niets bekend; we weten dus niet wat er op technisch gebied gewijzigd wordt.

De verandering die het meest in het oog springt, zit aan de achterkant. Op het instelwiel is een nieuwe icoontje zichtbaar, tussen de normale fotografiestand en de videostand. Wat deze stand inhoudt, kunnen we echter niet ontdekken; wij kunnen dit icoontje niet op andere Nikon-modellen terugvinden. Verder zijn er alleen wat cosmetische wijzigingen te zien, met name de nieuwe vormgeving van de knoppen.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *