Nikon 1 11-27.5mm f/3.5-5.6 aangekondigd

Tegelijk met de Nikon 1 J2 is ook het officiële bericht over de nieuwe pancake-zoom binnengekomen. Zoals verwacht heeft hij een brandpuntsafstand van 11mm tot 27,5mm, wat overeenkomt met een bereik van 30mm tot 74mm op kleinbeeldformaat. Het diafragma loopt op z’n grootst van f/3.5 tot f/5.6, en kan tot een waarde van f/16 worden afgestopt.

Kenmerken

We vergelijken de kenmerken even met de bestaande 10-30mm. Het objectief is opgebouwd uit acht elementen in zes groepen. Duidelijk compacter dan de 10-30mm, die nog 12 elementen in negen groepen nodig had. Het diafragma is met zeven afgeronde lamellen wel gelijk, net zoals de filtermaat van 40,5 mm. Met afmetingen van 57,5 bij 31 mm en een gewicht van 83 gram is hij ongeveer 25% korter en lichter.

Geen stabilisatie

Toen de foto’s van dit objectief uitlekten, leek het erop dat hij geen beeldstabilisatie zou krijgen. Helaas wordt dit nu bevestigd. Je zou kunnen denken dat Nikon er alles aan heeft gedaan om het objectief zo klein mogelijk te maken, maar Panasonic bewijst dat er in zo’n ontwerp wel degelijk ruimte is voor een stabilisator.

Prestaties

Er is één gebied waarop Nikon echter niet beknibbeld lijkt te hebben, en dat is de optische kwaliteit. De 10-30mm staat bekend om zijn uitstekende scherpte, en als we de MTF-grafieken van Nikon mogen geloven is dat ook nu weer dik voor elkaar. In het midden is de scherpte uitstekend, en er is vrijwel geen scherpteverlies in de hoeken zichtbaar.

Prijs en beschikbaarheid

De 11-27,5mm wordt in dezelfde kleuren geleverd als de nieuwe Nikon 1 J2, maar vier daarvan zijn alleen beschikbaar als je hem tegelijk met de camera koopt. Wil je het objectief los aanschaffen, dan zijn alleen de zwarte en witte uitvoering te krijgen. De adviesprijs bedraagt €189, en de levering start op 6 september.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *