Nikkor AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR aangekondigd

Deze week kwam Nikon niet alleen met de Coolpix A (compact met grote APS-C sensor en een vast lichtsterk objectief) op de proppen, maar kondigde het ook de langverwachte opvolger van de AF-D 80-400 aan. En dat werd wel tijd ook, want de oorspronkelijke 80-400 kwam in 2001 op de markt. Dat was een zogenaamde AF-D lens, die niet over een eigen autofocusmotor beschikte. Deze versie werkte daardoor niet goed samen met moderne bodies zonder af-motor (zoals de D5200). Los daarvan was het objectief uit 2001 Nikon’s eerste met VR aan boord en in de tussentijd is er nogal wat verbeterd op het vlak van beeldstabilisatie.

Nieuwe Nikkor AF-S 80-400mm f/4.5-5.6G ED VR 

De nieuwe 80-400 is van het AF-S type en werkt daardoor snel en geruisloos samen met iedere Nikon camera. De lichtsterkte is hetzelfde, maar optische constructie is totaal vernieuwd. Het objectief beschikt over vier ED-glaselementen (extra lage dispersie) en één element van Super ED-glas. Ook Nano Crystal Coat is aanwezig, dat beeldschaduwen en lichtvlekken moet verminderen, terwijl ED-glas chromatische aberratie en optische kleurdefecten moet tegengaan. De VR-beeldstabilisatie is goed voor vier stops compensatie, waardoor je met langere sluitertijden uit hand kunt blijven fotograferen.

Prijs en beschikbaarheid

De AF-S 80–400mm f/4.5-5.6G ED VR is vanaf 19 maart verkrijgbaar. De adviesprijs bedraagt € 2699.

PERSBERICHT

Vandaag introduceert Nikon een nieuw FX-formaat telezoomobjectief met een veelzijdig zoombereik van 80¬–400mm en een voortreffelijk optisch ontwerp. Er werd met veel belangstelling uitgekeken naar deze langverwachte herziening van Nikon’s immens populaire AF-D 80–400mm teleobjectief. De nieuwe AF-S 80–400mm f/4.5-5.6G ED VR is een telezoomobjectief met een verbeterde optische constructie die moeiteloos voldoet aan de vereisten van de hedendaagse D-SLR’s. Het objectief is uitstekend geschikt voor onderwerpen zoals wilde dieren, landschappen of sport, en heeft een dekking van gemiddelde tele tot super tele. Het objectief levert uitstekende optische prestaties in diverse omstandigheden en Nikon’s vibratiereductiesysteem biedt een correctie van maximaal vier stops over het hele zoombereik, zelfs bij 400mm.

Optische kracht

De nieuwe optische constructie is ontwikkeld met het oog op snelle D-SLR’s met een hoge resolutie en beschikt over twintig elementen in twaalf groepen. Het objectief is ontworpen om uitmuntende resultaten te produceren in uiteenlopende omstandigheden en is voorzien van Nikon’s Nano Crystal Coat, vier elementen van ED-glas (extra lage dispersie) en één element van Super ED-glas. Nano Crystal Coat vermindert beeldschaduwen en lichtvlekken, terwijl ED-glas het soort chromatische aberratie en optische kleurdefecten die met name bij langere brandpuntsafstanden kunnen voorkomen, helpt corrigeren.

Het voordeel van vier stops
Voor extra stabiliteit over het grote zoombereik biedt het VR-mechanisme (vibratiereductie) een correctie die equivalent is met een sluitertijd die circa vier stops langer is. In de normale en actieve VR-stand zijn stabiele opnamen mogelijk bij verschillende soorten camerabeweging, terwijl de automatische statiefdetectie trilling door het ontspannen van de sluiter vermindert wanneer de camera op een statief is bevestigd.

Betrouwbaar werkpaard
Dankzij de krachtige combinatie van een groot bereik van 80–400mm en het goed draagbare ontwerp voldoet dit handige objectief aan de meeste vereisten op het gebied van teleopnamen. Met de scherpstelbeperkingsschakelaar, die twee instellingen biedt (‘FULL’ en ∞-6m), kunnen gebruikers de scherpsteltijd verminderen wanneer zij binnen een bepaalde afstand fotograferen. De AF werkt zelfs als een 1,4x teleconverter op een f/8-compatibele camera is bevestigd.

Dit betrouwbare werkpaard heeft een hoogwaardige, ergonomische constructie met een metalen vatting en een rubberen weerbestendige afdichting die het objectief beschermt tegen de elementen. De geïntegreerde objectiefvergrendeling voorkomt dat het objectief door zijn eigen gewicht uitschuift wanneer het niet in gebruik is.

Dit objectief wordt geleverd met een objectiefdop (LC-77), een zonnekap (HB-65), een objectieftas (CL-M2) en een afneembare statiefbevestiging die de balans verbetert en zorgt dat gebruikers gemakkelijker kunnen wisselen tussen de staande en liggende stand wanneer de camera op een statief is bevestigd.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *