Nik kondigt HDR Efex Pro 2 aan

Nik Software heeft een nieuwe versie van de Photoshop-plugin HDR Efex Pro uitgebracht. Versie 2 is eigenlijk op alle punten verbeterd: de bewerkingsmogelijkheden, de interface, en de snelheid van het pakket zijn allemaal vooruit gegaan.

Bewerkingsmogelijkheden

We beginnen met de bewerkingsmogelijkheden die volgens Nik zijn aangepakt. De belangrijkste verbetering zit in de tonemapping engine; het is tenslotte een HDR-pakket. De tonemapping engine zou betere kleuren, en een natuurlijker resultaat moeten opleveren. De Ghost Reduction is ook verbeterd. Fouten die ontstaan door bewegende objecten in de foto’s moeten nu met één muisklik verwijderd kunnen worden.

Er zitten ook compleet nieuwe functies in het programma. De belangrijkste daarvan is waarschijnlijk een softwarematig GND-filter, wat op de 32-bits versie van de samengevoegde afbeelding kan worden toegepast.  Daarnaast is er nog Depth Control aan het pakket toegevoegd. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om de vaak wat vlakke look van HDR-beelden tegen te gaan.

Tot slot twee nieuwe functies die naar ons idee wat minder zinvol zijn: Chromatic Abberation Reduction en Full White Balance Control. Die functies doen precies wat je op basis van de naam verwacht. Het zijn op zich handige functies, maar de bewerkingsprogramma’s die je nodig hebt om HDR Efex Pro 2 te kunnen gebruiken (zie systeemvereisten) hadden deze functies zelf ook al aan boord.

Interface

Ook de interface heeft de nodige verbeteringen en toevoegingen gekregen. De belangrijskte verbeteringen zitten in de interface voor het samenvoegen van afbeeldingen, de regelaars voor tonemapping en andere aanpassingsmogelijkheden, en de presets.

Nieuw is de geschiedenisbrowser, waarmee je alle bewerkingen op een afbeelding die je in de huidige sessie hebt uitgevoerd, nog eens terug kunt zien en met elkaar kunt vergelijken. Daarnaast zijn Portugees, Braziliaans en Chinees aan de beschikbare talen toegevoegd. Helaas nog geen Nederlands.

Onder de motorkap

Dan blijft er één verbetering over, en dat betreft een verbetering die niet direct zichtbaar is. Het programma maakt nu volledig gebruik van de rekenkracht van een GPU. Bovendien is het programma geoptimaliseerd om op meerdere CPU-cores te werken.

Systeemvereisten

HDR Efex Pro 2 is alleen beschikbaar als plug-in voor de volgende bewerkingspakketen:

  • Adobe Photoshop CS5 of later,
  • Adobe Lightroom 3 of later,
  • Apple Aperture 3 of later.

De systeemvereisten zijn verder vrijwel gelijk aan de eisen van bovenstaande pakketten. Het enige verschil is de hoeveelheid geheugen. Waar sommige van de bovenstaande pakketten al aan 1 GB genoeg hebben, heeft de plug-in altijd minimaal 2 GB nodig.

Prijs en beschikbaarheid

Momenteel is HDR Efex Pro 2 enkel in het Engels beschikbaar. De andere talen zouden spoedig moeten volgen. Het pakket is te koop op de website van Nik Software, waar je in Nederland momenteel alleen voor de downloadversie kunt kiezen. De versie in doos wordt bij ons (nog?) niet geleverd.

Het pakket kost €99,95, maar wie over de eerste versie beschikt kan een upgrade aanschaffen voor €49,95. Als je versie 1 na 9 juli hebt aangeschaft, is de upgrade naar versie 2 zelfs gratis.

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *