NightPod zorgt voor betere nachtfoto’s vanuit het ISS

Iedereen die in situaties met zeer weinig licht foto’s heeft gemaakt, kent het grote belang van een statief. Om scherpe foto’s te maken is het praktisch onmogelijk om dan foto’s uit de hand te nemen. Als we de situatie iets complexer maken en zo’n scherpe foto willen maken vanuit een rijdende auto, dan heb je een nog groter probleem. Dit probleem hebben de astronauten in het ISS ook. Het ruimtestation raast met 27.744 km per uur (7 km per seconde!) rondom de aardbol. Met een dergelijke snelheid is het zeer lastig om scherpe foto’s van plekken op de aarde te maken. Desondanks, bereikt ons een constante stroom van prachtige foto’s (zoals die van André Kuipers). Veel foto’s zijn nachtopnamen van steden en andere gebieden. Opnamen waarbij weinig licht aanwezig is en dus lange opnametijden gebruikt moeten worden. 

Foto’s tijdens de missie van vorig jaar 

Tijdens de ruimtemissie MagISStra, vorig jaar, werden de foto’s gemaakt door ESA-astonaut Paolo Nespoli. Om scherpe foto’s te maken werd  van te voren nauwkeurig berekend hoe snel de camera met de hand bewogen moest worden. Nabewerking zorgde dan voor verbazingwekkende scherpe foto’s met behulp van deze techniek.

Athens, seen by Paolo Nespoli from ISS

 

Nightpod 

Met de komst van André Kuipers in ISS, is aan deze lastige wijze van fotograferen definitief een eind gekomen. Hij heeft in ISS de zogenaamde Nightpod geïnstalleerd. De Nightpod is een gemotoriseerd statief dat in een samenwerkingsverband van ESA en het Nederlandse bedrijf Cosin is ontwikkeld. Na het invoeren van de baangegevens van ISS, volgt de Nightpod specifieke punten op het aardoppervlak. Op die manier zorgt Nightpod dat er perfect scherpe foto’s worden opgeleverd. Het apparaat kan zes uur achter elkaar werken en ondersteunt een breed scala aan camera’s.

Nightpod

Scherpere foto’s

Sinds de Nightpod in gebruik is genomen zijn de foto’s die de austronauten produceren zichtbaar scherper geworden en zijn er meer details waar te nemen. Een klein beetje nabewerking doet de rest. André Kuipers heeft onder andere de onderstaande foto van Nederland met de Nightpod gemaakt.

Nederland gefotografeerd door André Kuipers

Foto’s: ESA

De foto’s van de aarde zijn nog maar het begin. Door de grote flexibiliteit van Nightpod denken de astraunauten er over om de camera’s op de sterren te gaan richten.

 Naples and Melbourne at night

 Door met de muis over Napels te gaan, is Melbourne te zien.

  

Links 

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de foto’s vanuit het ISS kun je de volgende media volgen:

Deel dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *